Η φυγή των κατοίκων της Τσαριτσάνης κατά την κατοχή
>> 30.4.15
12 Μάρτη του 1943, ώρα 14.00 το μεσημέρι, όταν ακούγεται η σφυρίχτρα του Θωμά Πετρούλη, που φωνάζει: «Όλοι στο βουνό, από παντού έρχονται Ιταλοί!».
Οι Τσαριτσανιώτες ακούγοντας το σύνθημα της ΕΑΜικής οργανωμένης αντίστασης κατευθύνονται μαζικά προς τα βουνά. Χαράδρες, μονοπάτια, δρομάκια γεμίζουν από κόσμο. Μικροί, μεγάλοι, άντρες, γυναίκες πασχίζουν να σωθούν.
Στα βουνά της Τσαριτσάνης ήδη είχαν στηθεί καταυλισμοί, όπου είχαν καταφύγει οι πατριώτες που διψούσαν για λευτεριά. Που δεν άντεχαν τη φασιστική σκλαβιά. Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου, Παληοθανάσης, Παλιοχώρι, Σμίξη, γίνονται προπύργια της ελεύθερης ζωής, της νέας Ελλάδας.
Η εφημερίδα «ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ», δημοσιεύει σήμερα ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο, που μας γυρίζει περίπου 70 χρόνια πίσω, στα μαύρα χρόνια της κατοχής. Αδιάψευστος μάρτυρας της τραγωδίας ο φωτογραφικός φακός.
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε προέρχονται από τα Μνημεία Πολέμου της Αυστραλίας (Australian War Memorial) και τραβήχτηκαν από νεοζηλανδούς στρατιώτες που από τη μεριά των συμμάχων, βρέθηκαν τις πρώτες μέρες της ναζιστικής κατοχής στην πατρίδα μας. Είχαν στρατοπεδεύσει στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, όπως φαίνεται και από την επισήμανση που υπάρχει στον σχετικό χάρτη.
Τη Μεγάλη Δευτέρα του 1941 οι Γερμανοί βομβαρδίζουν την Ελασσόνα, και αρχίζει η βδομάδα των παθών για τον λαό μας, η οποία διήρκησε περίπου 4 χρόνια. Στην φωτογραφία οι καπνοί έχουν ζώσει την πόλη της Ελασσόνας. Μια σκηνή που μοιάζει με αυτή που έζησε η Τσαριτσάνη, και το Μάρτη του 1943 και τον Αύγουστο του 1944.
Ο Γερμανικός στρατός. μπαίνει στην Ελασσόνα στις 18 Απρίλη του 1941, Μεγάλη Παρασκευή. Εν τω μεταξύ στην Τσαριτσάνη επικρατεί γενική αναστάτωση και οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την κωμόπολη.
Ο φωτογραφικός φακός καταγράφει αυτές τις συγκλονιστικές στιγμές, όπου τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν όσα αποτυπώνει η εικόνα.
Γυναίκες, παιδιά, με τα απαραίτητα αντικείμενα και τα ζώα, προσπαθούν να προστατευθούν από την μανία των κατακτητών. Στις φωτογραφίες, οι οποίες είναι όλες του 1941, φαίνεται αυτή η διαφυγή ενός μέρους των κατοίκων που βρίσκουν καταφύγιο στην Αγία Μαρίνα, στα βράχια και στις σπηλιές του βουνού.
Η σκηνές αυτές επαναλήφθηκαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της κατοχής.
Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες αποδίδουν επαναλαμβανόμενες σκηνές, με διαχρονικό περιεχόμενο και αναμφίβολα μεγάλη ιστορική αξία.
Σημειώνεται ότι αφορμή για την αναζήτηση των φωτογραφιών και την παρούσα δημοσίευση, στάθηκε σχετική ανάρτηση σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης από την κ. Μαρία Τσιρώνη, νηπιαγωγό, πρόεδρο του Συλλόγου Καρυτών Λάρισας και περιχώρων «ο Ζευς».
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στην εφημερίδα "ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ", φύλλο 133- ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στην εφημερίδα "ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ", φύλλο 133- ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου