ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

2ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΙΩΤΩΝ

>> 29.10.09
- Φίλοι μας καλωσήρθατε από τα μαύρα ξένα, παιδιά ξενιτεμένα/
Κοπιάστε απάνω φίλοι μας, να φάμε και να πιούμε τα ντέρτια μας να πούμε/
- Δεν ήρθαμε για φάι για πιή ούτε κρασί να πιούμε, αλλά ν’ ανταμωθούμε/
Εμείς σας επιθυμήσαμε κι ήρθαμε να σας δούμε κι αντάμα να χαρούμε.


Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε το άκουσμα αυτών των στίχων στην έναρξη της βραδιάς, το Σάββατο 8 Αυγούστου. Λόγια βγαλμένα απ’ την καρδιά και την ψυχή του λαού, ερμηνευμένα μοναδικά από γυναίκες της Τσαριτσάνης. Λίγοι στίχοι που συνοψίζουν και εκφράζουν αυθεντικά το μήνυμα και το σκοπό του θεσμού του Ανταμώματος Απανταχού Τσαριτσανιωτών, το οποίο φέτος διοργανώθηκε για δεύτερη φορά από τον Μορφωτικό Σύλλογο Τσαριτσάνης.
Η εμπειρία του 1ου Ανταμώματος και η ωρίμανση της ιδέας είχε σαν αποτέλεσμα μια καθ’ όλα πετυχημένη διοργάνωση, η οποία συνδυάσθηκε με την πολιτιστική πρόταση του Συλλόγου για το φετινό καλοκαίρι. Η κορύφωση των εκδηλώσεων ήταν η επιβεβαίωση μιας άρτιας και πρωτόγνωρης για τα χρονικά της Τσαριτσάνης διοργάνωσης που διήρκησε 14 ολόκληρες μέρες!
Από τις 26 Ιουλίου ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης έδωσε μια μεγάλη μάχη με δρώμενα και δραστηριότητες που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον όλων των Τσαριτσανιωτών και των πολλών επισκεπτών που βρέθηκαν τις μέρες αυτές στην ιστορική μας κωμόπολη: αρχικά με το τουρνουά μπάσκετ- βόλεϊ που αγκαλιάστηκε απ’ τη νεολαία της Τσαριτσάνης και στη συνέχεια με την πληθώρα των εκδηλώσεων από τις 3 μέχρι και τις 8 Αυγούστου.
Το φετινό «2ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΙΩΤΩΝ», έκλεισε με τον πιο ιδανικό τρόπο. Ένα ιδανικό κλείσιμο που δεν μπόρεσε να αμαυρώσει ούτε η λόγω της βροχής ξαφνική διακοπή του στις 2.00 περίπου τα ξημερώματα. Μπορεί λοιπόν οι εκδηλώσεις τις κεντρικής ημέρας να διακόπηκαν απότομα και ίσως… λίγο άδοξα αλλά αυτό που σίγουρα μένει είναι οι στιγμές που προηγήθηκαν και θα είναι πραγματικά αξέχαστες στους χιλιάδες Τσαριτσανιώτες και επισκέπτες που βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 8 Αυγούστου στην Κεντρική Πλατεία της Τσαριτσάνης.

Συγκινητικές στιγμές
Το Σάββατο, οι διαθέσεις του καιρού από νωρίς προκάλεσαν ανησυχία αλλά τελικά όλα κύλησαν ομαλά και σύμφωνα με το πρόγραμμα των διοργανωτών. Από νωρίς πλήθος κόσμου άρχισε να κατακλύζει την κεντρική πλατεία της Τσαριτσάνης, ο χώρος της οποίας αποδείχθηκε μικρός για να φιλοξενήσει τους απόδημους πατριώτες που είχαν την τιμητική τους, τους μόνιμους κατοίκους της Τσαριτσάνης και τους πολλούς επισκέπτες.
Επαναλήφθηκαν οι συγκινητικές σκηνές που βιώσαμε στο 1ο Αντάμωμα Τσαριτσανιωτών με την αντάμωση παλιών φίλων, γνωστών και συγγενών, ενώ η παρουσία παιδιών αποδήμων πατριωτών μας, που για πρώτη φορά επισκέφτηκαν την Τσαριτσάνη, ήταν σημαντική. Ο εμπλουτισμός του θεσμού, το δυνάμωμα και η ισχυροποίησή του, μόνο αυτή μπορεί να προσελκύσει, να αγκαλιάσει και κάνει κομμάτι της Τσαριτσάνης τις νεότερες γενιές των απόδημων Τσαριτσανιωτών.
Αυτό θα είναι το μέλλον του Ανταμώματος στο διάβα του χρόνου και η παραπέρα εξέλιξή του, όταν θα συγκινήσει και θα κινητοποιήσει τη νέα γενιά αποτελώντας ένα μοχλό στη διατήρηση των δεσμών της με την γενέτειρα.

Το πολιτιστικό κομμάτι
Ιδιαίτερη στιγμή για όλους τους Τσαριτσανιώτες ήταν το άνοιγμα των εκδηλώσεων, με ένα μικρό μουσικό ταξίδι στο παρελθόν της Τσαριτσάνης. «Φίλοι μας καλωσήρθατε», «Μάναμ’ με κακοπάντρεψες», «Μην είδατε το γιόκα μου», «Κέρνα μας γλυκό κρασί», τραγούδια και μοιρολόγια με αναφορές στην ξενιτιά. Η ερμηνεία των τεσσάρων παραδοσιακών τραγουδιών από τις κυρίες Μητσιμπόνα Κατίνα, Καψάλη Όλγα, Ραχαντά Βούλα, Σκάντζου Ρίνα και Σκάντζου Θάλεια ήταν μοναδική και δίκαια απέσπασαν το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.
Το πολιτιστικό πρόγραμμα της βραδιάς συνεχίστηκε με παράσταση παραδοσιακών χορών από τα Χορευτικά Συγκροτήματα του Συλλόγου Γυναικών και του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, τα οποία παρουσίασαν χορούς της Θράκης και της Μακεδονίας.
Το Χορευτικό Τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου κλείνοντας την παράστασή του, παρέσυρε στο χορό εκατοντάδες Τσαριτσανιώτες, που χόρευαν σε παράλληλους κύκλους μέχρι τη στιγμή που τα παιχνίδια του καιρού διέκοψαν απότομα τη βραδιά. Οι Τσαριτσανιώτες αντάμωσαν στο χορό, σε ένα αυθεντικό γλέντι με ήχους από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο που πρόσφερε η ορχήστρα «Παραδοσιακοί Δρόμοι».

Οι χαιρετισμοί
Προηγήθηκαν της παράστασης των Χορευτικών χαιρετισμοί από τον Αναγνώστη Παπακυπαρρίση, ο οποίος εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις την Αδελφότητα Τσαριτσανιωτών Αθήνας και από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Τσαριτσάνης Νίκο Τσιμπόλη, ο οποίος στο χαιρετισμό του ανήγγειλε την ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Τσαριτσάνης για μετονομασία της Κοινότητας Τσαριτσάνης σε «Ιστορική και Μαρτυρική Κοινότητα Τσαριτσάνης».
Χαιρετισμός αναγνώσθηκε και από το Σύλλογο Τσαριτσανιωτών Τορόντο Καναδά ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης Νίκος Βακράτσας, καλωσορίζοντας εκ μέρους του Δ.Σ. τους απανταχού Πατριώτες και Πατριώτισσες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να συμμετέχουν στο 2ο Αντάμωμα.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης, την οποία και επιμελήθηκε, έκανε η συμπατριώτισσά μας εκπαιδευτικός κ. Παρασκευή Μαντζώκα.

Το οικονομικό μέρος
Για την κάλυψη του κόστους του συνόλου των εκδηλώσεων που περιλήφθηκαν στο πρόγραμμα του 2ου Ανταμώματος ο Μορφωτικός Σύλλογος από το Σεπτέμβριο του 2008 ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια. Η Οικονομική Εξόρμηση είχε αποτελέσματα τέτοια που επέτρεψαν το φετινό άλμα του Συλλόγου.
Με την επιλογή για ένα Αντάμωμα των Τσαριτσανιωτών και όχι των χορηγών και χωρίς την οικονομική στήριξη του κράτους, οι πρωτοβουλίες που πήρε ο Σύλλογος ήταν απαραίτητες. Και δικαιώθηκε γιατί το Αντάμωμα έγινε, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπόθεση όλων των Τσαριτσανιωτών που ανταποκρίθηκαν και στήριξαν οικονομικά το θεσμό. Σημαντική στήριξη παρείχαν οι Τσαριτσανιώτες με τη συμμετοχή τους σε δυο λαχειοφόρους που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Αυγούστου.
Για την ιστορία, το βράδυ του Σαββάτου κληρώθηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής τον οποίο κέρδισε ο κ. Νίκος Ευαγγ. Πάσχος και ένα ποδήλατο που κέρδισε η κ. Γεωργία Δημ. Μόκα.


Επίσημοι
Με την παρουσία τους τίμησαν τις εκδηλώσεις για το 2ο Αντάμωμα Απανταχού Τσαριτσανιωτών αρκετοί επίσημοι προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι φορέων και άλλοι επώνυμοι.
Το παρών στην κεντρική εκδήλωση έδωσαν : ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Αντώνης Σκυλλάκος, ο αντινομάρχης Λάρισας κ. Δημήτρης Τσιουρής εκπροσωπώντας τον κ. Νομάρχη Λάρισας, η νομαρχιακή σύμβουλος και υποδιοικήτρια του Νοσοκομείου Βόλου κ. Μαρία Σπύρου- Σαΐνη και ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Νίκος Τσιμπόλης. Παρόντες ήταν ακόμη οι συμπατριώτες μας κ.κ. Γιάννης Καραγιώργος, πρώην πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας, Θανάσης Σερδένης, πρώην νομαρχιακός σύμβουλος, Ηλίας Μαντζιώκας, πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών νομού Καβάλας, Κοινοτικοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι Ελασσόνας και μέλη διοικήσεων μαζικών φορέων.
Χαιρέτισαν την εκδήλωση και ευχηθήκαν καλή επιτυχία ο υφυπουργός εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης, οι βουλευτές κ.κ. Κώστας Αγοραστός και Μάξιμος Χαρακόπουλος της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Έξαρχος του ΠΑΣΟΚ και η έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, οι οποίοι δεν κατάφεραν να παρεβρεθούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων τους.
Το βράδυ της Παρασκευής 7 Αυγούστου βρέθηκαν στην Τσαριτσάνη και συμμετείχαν στην μουσικοχορευτική εκδήλωση ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ κ. Έκτορας Νασιώκας, ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ και νυν πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Δημήτρης Τσιόγκας και ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού και πρόεδρος του Αγροτικού Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Κώστας Σαχινίδης.

Ένα μήνυμα από το Δ.Σ.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου έχει επίγνωση της ευθύνης και της υποχρέωσης του προς όλα τα μέλη του Συλλόγου και του χρέους του προς τους απανταχού Τσαριτσανιώτες που στήριξαν την προσπάθεια, να κάνει απολογισμό, να δει τα θετικά και τα αρνητικά. Να αναζητήσει λάθη και παραλείψεις και την ίδια ώρα να προβάλλει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την εξέλιξη του θεσμού και τον εμπλουτισμό του, αξιοποιώντας ιδέες και προτάσεις των Τσαριτσανιωτών.
Στηρίζοντας την προσπάθεια μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε αξιοποιώντας την εφημερίδα και τις διαδικασίες του Συλλόγου, συμμετέχοντας σε μια διαλεκτική διαδικασία με θέμα την παραπέρα πορεία του θεσμού.
Το Δ.Σ. με τις πρωτοβουλίες και ενέργειες που έλαβε το προηγούμενο διάστημα αξιοποίησε κάθε δυνατότητα για να έλθει σε επαφή με περισσότερους ανθρώπους και πράγματι αυτό έγινε. Ο σχεδιασμός που υπήρξε απέδωσε και όλοι εσείς που ήλθατε σε επαφή μαζί μας το γνωρίζετε από πρώτο χέρι. Πράγματι η οικονομική εξόρμηση, η δανειστική βιβλιοθήκη ή η προσπάθεια για το λαογραφικό μουσείο ήταν τρόποι προσέγγισης με τη μεγάλη μάζα των μελών του Συλλόγου, των 700 και πλέον ενεργών μελών.
Έτσι ήρθαμε σε επαφή, συναντηθήκαμε με πολλούς ανθρώπους, ανταλλάξαμε ιδέες και με κάποιους γνωριστήκαμε καλύτερα. Ακούσαμε απόψεις και προτάσεις και επιβεβαιώθηκε η στόχευση να γίνει το Αντάμωμα υπόθεση των Τσαριτσανιωτών καθώς για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία μας υπήρξε μια τόσο μαζική συμμετοχή και συμβολή ανθρώπων, των οποίων η δουλειά και συνεργασία, με την καθοδήγηση και ευθύνη του Δ.Σ., είχε τα αποτελέσματα αυτά.
Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην οικονομική εξόρμηση, οι άνθρωποι που συμμετείχαν στις λαχειοφόρους, όσοι εθελοντικά κάλυψαν οργανωτικές ανάγκες και προβλήματα, τα συγκροτήματα και οι συμμετοχές ήταν ένας ολόκληρος μηχανισμός που δούλεψε αρκετά καλά. Προηγήθηκε μια δουλειά σύνθετη και επίπονη, η οποία αποτελεί μια ισχυρή παρακαταθήκη για το Σύλλογο.
Οι εκδηλώσεις των ημερών αυτών, πέρα απ’ την αυτονόητη σημασία τους ως κομμάτια του Ανταμώματος, έδωσαν ζωή στο χωριό. Ο κόσμος έμεινε στην Τσαριτσάνη, οι απανταχού Τσαριτσανιώτες ήρθαν στο γενέθλιο τόπο τους και μαζί τους πολλοί επισκέπτες που την επομένη θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Τσαριτσάνης. Ο τόπος μας προβλήθηκε, οι επαγγελματίες δούλεψαν αρκετά, οι Τσαριτσανιώτες απόλαυσαν διάφορα θεάματα και πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα νέοι κινητοποιήθηκαν για την επιτυχία του σκοπού.
Αναδείχτηκε η «Άλλη», η ζωντανή και δραστήρια Τσαριτσάνη που διψά για πρόοδο και ανάπτυξη…

1 σχόλια:

Ανώνυμος 4/11/09, 5:03 μ.μ.  

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΗΚΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. ΑΜΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΙΩΤΕΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΕΛΙΔΑ ΑΥΤΉ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ. ΘΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΓΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΝΟΥΝ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΑΣΗ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΗΜΙΑ - ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΛΛΟΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΡΘΟΥΝΕ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP