ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ

>> 29.10.09

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης ιδρύθηκε το 1978. Η ίδρυσή του ήταν καρπός της ανάγκης του ντόπιου πληθυσμού και της νέας γενιάς για δημιουργία και πρόοδο. Ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης συνεχίζει να πορεύεται με τα ίδια οράματα και τις ίδιες αξίες. Παλεύει για έναν πολιτισμό που θα είναι ελεύθερος και κτήμα όλων των ανθρώπων, χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα και χωρίς εξαρτήσεις. Ο πολιτισμός είναι δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό, όχι εμπορικό προϊόν.

Μεταξύ των σκοπών του Συλλόγου μας είναι η ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των Τσαριτσανιωτών, η αξιοποίηση της πλούσιας ιστορικής και λαογραφικής κληρονομιάς του τόπου, η εκλαΐκευση και πλατιά διάδοση πρακτικών και ωφέλιμων γνώσεων κάθε επιστήμης και τέχνης.

Από το 1978 ο σύλλογός μας αγωνίζεται σταθερά και με συνέπεια για την πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου και το ανέβασμα του μορφωτικού επιπέδου του λαού της Τσαριτσάνης. Αυτά τα 30 χρόνια αφήνουν ένα ιδιαίτερο στίγμα στα τοπικά μας δρώμενα: Χορευτικά και μουσικά τμήματα, τμήματα ζωγραφικής, φωτογραφίας, λογοτεχνίας, θεάτρου. Εκδηλώσεις, φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις. Και ακόμα, έκδοση εφημερίδας, διοργάνωση τοπικών δρωμένων και αναβίωση εθίμων. Έκφραση γνώμης και παρέμβασης στις τοπικές εξελίξεις σημαδεύουν την τριαντάχρονη πορεία του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης.

Σήμερα ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης αριθμεί 700 ενεργά μέλη, που στέκονται στο πλευρό του Συλλόγου και ενισχύουν ηθικά και οικονομικά όλη του τη δραστηριότητα. Οι συνδρομές και οι ενισχύσεις των μελών και των φίλων αποτελούν την μοναδική πηγή εσόδων για το Σύλλογο καθώς μέχρι σήμερα δεν έλαβε την παραμικρή δημόσια επιχορήγηση, ούτε έχει επώνυμους χορηγούς!

Η παρουσία και η δράση του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, η παρέμβασή του στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα, αποτελούν ένα σημείο αναφοράς για τους απανταχού Τσαριτσανιώτες. Το έργο και η προσφορά του Συλλόγου αναγνωρίζεται από ολόκληρη την κοινωνία της Τσαριτσάνης.

Τομείς δράσης
Η πολιτιστική και γενικότερη παρέμβαση του Συλλόγου στα τοπικά πράγματα είναι αξιόλογη, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, χοροεσπερίδες και μουσικοχορευτικές βραδιές, συναυλίες, αναβίωση εθίμων και άλλα δρώμενα.
Η παρουσία του Συλλόγου έχει σήμερα επεκταθεί σε μια σειρά από τομείς δράσης, όπως:

- Δανειστική Βιβλιοθήκη «ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΔΑΜΟΥΛΑΣ», η οποία ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2008. Στεγάζεται στο «Δεσποτικό» και λειτουργεί σε δισεβδομαδιαία βάση και συγκεκριμένα κάθε Τρίτη 5.00- 7.00 το απόγευμα και κάθε Σάββατο από τις 10.00 το πρωί μέχρι και τις 7.00 το απόγευμα. Υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης είναι το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Νούσιας Χαρίλαος. Τηλ. επικοινωνίας : 6973037485.

- Χορευτικό Συγκρότημα, το οποίο επαναλειτουργεί από το 2002. Αποτελείται σήμερα από δύο τμήματα, οι πρόβες των οποίων πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή στις 7.00 το απόγευμα και στις 8.00. Η συμμετοχή στα τμήματα είναι δωρεάν για όλα τα μέλη. Σημειώνεται πως το Χορευτικό διαθέτει στο βεστιάριό του συνολικά 50 παραδοσιακές στολές. Χοροδιδάσκαλος είναι ο Αναστάσιος Γεωργούλας.

- Κινηματογραφική Λέσχη, η οποία έχει επιφορτιστεί με το ρόλο της συγκέντρωσης και διάσωσης οπτικοακουστικού υλικού με τοπικό ενδιαφέρον, πέρα από τις διάφορες προβολές που διοργανώνει, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με ιδιόκτητα μηχανήματα τα οποία έχει προμηθευτεί για το σκοπό αυτό. Υπεύθυνος της Κιν. Λέσχης είναι το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Στέφανος Μαστοροστέργιος. Τηλ. επικοινωνίας : 6976184334.

- Έκδοση της εφημερίδας «Η ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ». Από το 1982 ο Σύλλογος εκδίδει την δική του εφημερίδα, με την επωνυμία «Η ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ». Η εφημερίδα διευκολύνει την προβολή των δράσεων και των απόψεων του Συλλόγου, αποτελεί παράλληλα τη φωνή και την έκφραση των Τσαριτσανιωτών. Διευθύνεται από συντακτική επιτροπή και κυκλοφορεί με τιράζ 1700 φύλλα, τα οποία αποστέλλονται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου. Η εφημερίδα πραγματικά έχει αγκαλιαστεί από τους αναγνώστες, με τη δύναμη των οποίων έχει ανέβει και σταθεροποιηθεί. Αυτά τα χρόνια, άλλαξε μορφή και περιεχόμενο, εμπλουτίστηκε και ανανεώθηκε. Από 8σέλιδη έγινε σταδιακά 16σέλιδη ενώ προστέθηκαν έγχρωμες σελίδες. Εκδίδεται κάθε τρίμηνο και ασχολείται με θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, με πολιτιστικά, λαογραφικά και ιστορικά θέματα. Τηλ. επικοινωνίας με την σύνταξη: Νίκος Βακράτσας (6973802471), Χρήστος Τσομπανάκος (6947838524), Κίμωνας Ζιάκας (6987757180), Γιώργος Βλαχογιώργος (κιν.6978374033), Αντώνης Καραμήτσιος (6979114694), Στέφανος Μαστοροστέργιος (6976184334) και Χάρης Νούσιας (6973037485).

- Λειτουργία ιστολογίου. Με σκοπό την διευκόλυνση της επικοινωνίας με τα μέλη του Συλλόγου και τους απανταχού Τσαριτσανιώτες, για την προβολή της δραστηριότητά του και του τόπου μας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης δημιούργησε ιστολόγιο στο διαδίκτυο. Η διεύθυνση της σελίδας είναι: http://mstsaritsanis.blogspot.com/.

- Ο Σύλλογος μας προωθεί την ιδέα της ίδρυσης του Λαογραφικού Μουσείου Τσαριτσάνης. Η προσπάθεια βρίσκεται στα πρώτα της βήματα, και συγκεκριμένα στη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού. Το υλικό που συγκεντρώθηκε εκτέθηκε από τις 3 έως και τις 8 Αυγούστου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το 2ο Αντάμωμα Τσαριτσανιωτών και σήμερα φυλάσσεται στα γραφεία του Συλλόγου.

Όργανα Συλλόγου
Δ.Σ.
Από τις αρχαιρεσίες της 14ης Σεπτεμβρίου 2008 προέκυψε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο μετά την κατανομή αξιωμάτων έχει ως εξής:
Νικόλαος Βακράτσας του Δημητρίου, ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Τσομπανάκος Χρήστος του Νικηφόρου, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ζιάκας Κίμωνας του Αθανασίου, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Βλαχογιώργος Γεώργιος του Ιωάννου, ΤΑΜΙΑΣ
Καραμήτσιος Αντώνιος του Δημητρίου, ΜΕΛΟΣ
Μαστοροστέργιος Στέφανος του Νικολάου, ΜΕΛΟΣ
Νούσιας Χαρίλαος του Ιωάννου, ΜΕΛΟΣ

Ε.Ε.
Η Εξελεγκτική Επιτροπή αποτελείται από τους:
Δραγατογιάννη Στέφανο του Νικολάου
Καραγιάννη Κωνσταντίνο του Ηλία
Μαντζώκα Βασίλειο του Κωνσταντίνου.

Επικοινωνία
Ταχυδρομική διεύθυνση:
Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης
Τσαριτσάνη ν. Λάρισας, τ.κ. 40200
Τηλέφωνο: 6973802471
Ηλεκτρονική διεύθυνση: mstsaritsanis.blogspot.com
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: mstsaritsanis@yahoo.gr

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Powered By Blogger

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP