ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ιστορική Αναδρομή

>> 18.3.10

 
Για να διαβάσετε τα 30 πρώτα φύλλα της εφημερίδας ''ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ'' πατήστε εδώ. 

Για να δείτε την εργασία του Βασίλη Πλάτανου, με τη βιβλιογραφική αποδελτίωση της εφημερίδας
 
Ήταν Φεβρουάριος του 1982, όταν πρωτοκυκλοφόρησε, η ιστορική εφημερίδα του Μορφωτικού συλλόγου Τσαριτσάνης. Επιθυμία της πρώτης πρωτοπόρας συντακτικής ομάδας της εφημερίδας, με επικεφαλής τον Γιάννη Ιωάννου, ήταν «Η ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ» να γίνει βήμα επικοινωνίας των Τσαριτσανιωτών, βήμα προβολής και επίλυσης των προβλημάτων του χωριού μας. Αυτό άλλωστε έγραφε στην προμετωπίδα. Κεντρικό θέμα, η συνέντευξη του τότε προέδρου της κοινότητας κ. Τάκη Σπυράκη, για τα προβλήματα του χωριού. Επίσης στην πρώτη σελίδα υπήρχε αναφορά για του στόχους και τις επιδιώξεις του συλλόγου, καθώς και οι εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο χωριό, την εποχή εκείνη.

Στο δεύτερο φύλλο υπήρχαν άρθρα για τη ζωή του Οικονόμου, για το κόκκινο νήμα, που αποτέλεσε βασικό παράγοντα ανάπτυξης της ιστορικής Τσαριτσάνης κατά το 18ο αιώνα, και για την καταστροφή της Τσαριτσάνης από του Ιταλούς Φασίστες, στις 2 Μαρτίου του 1943. Αρθρογράφοι οι Θ. Βουλγαρούλης, Θ. Σερδένης και ο Ευάγγελος Α. Σαπουνάς, με μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τα ναρκωτικά.

Στο τρίτο φύλλο, υπήρχε ως πρώτο θέμα η ιδέα για τη δημιουργία Πνευματικού κέντρου, από τον Γιάννη Ιωάννου. Το θέμα αυτό παρουσιάζει μια συνέχεια μέχρι και την θεμελίωση, πριν από λίγα χρόνια.

Το 4ο, το 5ο και το 6ο φύλλο κινήθηκαν στο ρυθμό των δημοτικών εκλογών του ’83. Σε μια εποχή έντονης πολιτικοποίησης στα πλαίσια των γενικότερων διεθνών εξελίξεων την περίοδο εκείνη, υπάρχει ένα ενδιαφέρον ψήφισμα του Μ.Σ.Τ., στις 7 Ιούνη του ‘82 που καταδικάζει την επίθεση Ισραηλινών εναντίον αμάχων Παλαιστινίων, με συμβολική χρηματική βοήθεια 1000 δρχ. προς τον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό.

Στο 7ο φύλλο η εφημερίδα εγκαινιάζει στήλη παιδικού διηγήματος, με πρώτο την «φαντασία», του μαθητή Γρ. Λιογκαρίδη.

Στο 8ο φύλλο υπάρχει αναφορά στην ανάγκη για την προστασία μνημείων της Τσαριτσάνης. Αναφέρεται συγκεκριμένα στο Πύργο του Ραματά, ο οποίος αν και κηρυχθείς διατηρητέος από το 1952, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, τελικά όπως όλοι γνωρίζουμε κατέρρευσε. Σ’ αυτό το φύλλο εγκαινιάζεται και λαογραφική στήλη από τον ιστορικό Γιάννη Αδάμου.

Το 9ο φύλλο την εφημερίδα απασχολεί η αρχαιοκαπηλία, με αφορμή την κλοπή εικόνων στο μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου. Στη λαογραφική στήλη ο Βάσος Καλογιάννης.

Στο 10ο υπάρχει αναφορά την ομάδα, τον Οικονόμο, κάτω από την καθοδήγηση του Β. Γαβριήλ, να εντυπωσιάζει στο πρωτάθλημα της Α’ Ε.Π.Σ.Λ. Παίκτες που ξεχωρίζουν είναι οι Σβάρνας, Ραχαντάς και Μπασμπανάς.

Το επόμενο φύλλο εκδίδεται με τρίμηνη καθυστέρηση, όπως άλλωστε δηλώνει η συντακτική ομάδα, δεν κατέστη δυνατό να γίνει μηνιαία λόγω οικονομικών προβλημάτων του συλλόγου. Επίσης υπάρχει αναφορά για τη μεγάλη συναυλία, της Γλυκερίας την 31η Αυγούστου του 1983, στο γήπεδο με τη παρουσία 3000 θεατών.

Στο 12ο φύλλο του Ιανουαρίου του 1984, υπάρχει ψήφισμα του συλλόγου για το Κυπριακό, καταγγέλλοντας την ανακήρυξη του Τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Στο ίδιο φύλλο υπάρχει ενημέρωση για τα όσα ελέχθησαν από διάλεξη Βούλγαρου καθηγητή, στο καφενείο του Αδαμούλα με θέμα «αγροτικοβιομηχανικοί συνεταιρισμοί στη Λ.Δ. της Βουλγαρίας».

Στο επόμενο φύλλο στις εκδηλώσεις για τις Απόκριες του ’84, έγινε για πρώτη φορά το λαικό πανηγύρι της καθαρής Δευτέρας, με μεγάλη επιτυχία. Έκτοτε συνεχίζεται αδιάλειπτα. Επίσης υπάρχει ένα κριτικό κείμενο για το ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ για την Τσαριτσάνη, που γυρίστηκε και προβλήθηκε την ίδια χρονιά, λόγω κάποιων αδυναμιών, όπως αναφέρει ο συντάκτης.

Στο 14ο φύλλο, υπάρχει αναφορά για το Πολιτιστικό διήμερο, που διοργάνωσε για τα παιδιά ο Μ.Σ.Τ., στις 27-29 Ιουλίου του ’84. Διευθυντής της εφημερίδας από αυτό το φύλλο ο Θανάσης Βαθράκης.

Στο 15ο και 16ο και 17ο φύλλο κυριαρχούν οι εκδηλώσεις του συλλόγου. Ξεχωρίζει το πολιτιστικό τετραήμερο Σεπτεμβρίου του ‘84 σε όλη την επαρχία Ελασσόνας με συνδιοργάνωση από τους συλλόγους της Τσαριτσάνης, της Δολίχης, της Γεράνειας, του Λουτρού και της Συκιάς, αφιερωμένο στην Ειρήνη. Στις συμμετοχές το συγκρότημα Νεφτοχίμικ από τη Βουλγαρία. Επίσης το 18ο φύλλο ασχολείται και με τις εκλογές στον αγροτικό σύλλογο Τσαριτσάνης, με την εντυπωσιακή συμμετοχή 520 ατόμων στις εκλογικές διαδικασίες, κάτι που όπως σημειώνεται καθιστά τον Αγροτικό σύλλογο Τσαριτσάνης τρίτον σε δύναμη μελών στο νομό Λάρισας.

Στο 18ο φύλλο ως πρώτο θέμα έχει επιλεγεί η εκδρομή του Μ.Σ.Τ. στη Γιουγκοσλαβία ενώ στο 19ο κυριαρχούν οι εκλογές στο Μορφωτικό Σύλλογο, με την επανεκλογή του Θαν. Βαθράκη στη θέση του προέδρου.

Στο 20ο φύλλο κεντρικό θέμα η εκδρομή του συλλόγου στη Βουλγαρία, ενώ στο 20ο και στο 21ο υπάρχουν θέματα για τη δράση και τον απολογισμό της κοινοτικής αρχής.

Στο 22ο φύλλο, πρώτο θέμα είναι η σύσκεψη των τοπικών φορέων για τα προβλήματα της Τσαριτσάνης. Ενδιαφέρουσα είναι η συζήτηση με τον ιερέα Παπαλέκο Νεζεριώτη, ο οποίος καταγγέλλει την αρχαιολογική υπηρεσία για αδιαφορία σε σχέση με τα μνημεία της Τσαριτσάνης.

Στο 23ο φύλλο εκτός από μια εκτεταμένη αναφορά στις δημοτικές εκλογές του ’86, ξεχωρίζει η συνέντευξη του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, με αφορμή τα γυρίσματα στην Τσαριτσάνη της ταινίας «ο θάνατος του μελισσοκόμου», με πρωταγωνιστή τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι. Επίσης υπάρχει δήλωση του συμπατριώτη μας από την Αετοράχη, ηθοποιού Τάκη Βαμβακίδη. Χαμός γινόταν από τα κοριτσόπουλα της περιοχής μας, τα οποία αγωνιούσαν για ένα αυτόγραφο από τον νεαρό ηθοποιό Σταμάτη Γαρδέλη.

Στο επόμενο 24ο φύλλο ξεχωρίζει η παράσταση του θεατρικού έργου «Φον Δημητράκης», από το θεατρικό τμήμα του συλλόγου, με μεγάλη επιτυχία.

Στο 25ο υπάρχει μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη από τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομάδας Λουκά Δράκο, ο οποίος μιλάει για την πορεία του «Οικονόμου».

Το φύλλο με αριθμό 26, του Δεκεμβρίου του ’86 κυκλοφόρησε με μια από τις τραγικότερες καταστροφές της νεότερης Τσαριτσανιώτικης ιστορίας, την καταστροφή- το κάψιμο της Παναγίας. Ήταν 11:10 της 23ης Νοεμβρίου όταν στο χτύπημα της καμπάνας όλοι έντρομοι βγήκαν να δουν τι συμβαίνει, και αντίκρυσαν να βγαίνουν φλόγες απ’ την εκκλησία της Παναγίας, το ανεκτίμητης αξίας ιστορικό αυτό μνημείο. Οι εκλογές βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα, με επανεκλογή του Τάκη Σπυράκη στη θέση του προέδρου της κοινότητας.

Στο 27ο φύλλο η εφημερίδα ερωτά αν ο φάκελο της εκκλησίας της Παναγίας μπαίνει στο αρχείο; Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ο φάκελος του πορίσματος διαβιβάστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο εισαγγελέα, ο οποίος την τοποθέτησε στο αρχείο, καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία που να στοιχειοθετούν εμπρησμό. Τα ερωτηματικά όμως παραμένουν.

Στο 28ο φύλλο υπάρχει ρεπορτάζ για την συνέχιση των εργασιών για την αναστύλωση της Παναγίας. Μάλιστα δημοσιεύονται και λογαριασμοί στις τράπεζες, στους οποίους μπορούν να κατατίθενται χρήματα.

Τα δημοσιεύματα για την Παναγία συνεχίζονται και στο 29ο φύλλο, με το εξής πρωτοσέλιδο: ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ [η καταστροφή της Παναγίας;], με αφορμή τις συλλήψεις, στις οποίες προέβη η ασφάλεια, κυκλώματος αρχαιοκαπήλων. Συνελήφθησαν δύο Λαρισαίοι και τρεις Βολιώτες και ακόμη τρεις από Αθήνα και Φθιώτιδα. Ωστόσο λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου αφέθησαν προσωρινά ελεύθεροι. Στο ίδιο φύλλο διαβάζουμε:…ο λαός της Τσαριτσάνης ψήφισε όχι στις γεωγραφικές ενότητες δήμων και κοινοτήτων, σε λαϊκή συνέλευση που έγινε στην πλατεία. Αφορμή η πρόταση για ενιαίο δήμο με την Ελασσόνα, τη Γαλανόβρυση, το Στεφανόβουνο, το Δρυμό και το Κεφαλόβρυσο.

Στο 30ο φύλλο ως πρώτο θέμα έχει επιλεγεί η επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κ.Κ.Ε. και συζήτηση για τα προβλήματα της Τσαριτσάνης με όλους τους φορείς, στο καφενείο του Αδαμούλα.

Το φύλλο 31ο του Φεβρουαρίου του 1988, εκδίδεται σε μικρότερο ταμπλόιτ σχήμα, και από τότε αρχίζει μια νέα περίοδος για την εφημερίδα με πιο μοντέρνα και σύγχρονη εικόνα. Πρώτο θέμα η αγωνία του κόσμου για τα καπνά και η συνακόλουθη αγανάκτηση που επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών.

Στο 32ο φύλλο κυριαρχούν οι εκδηλώσεις των Απόκρεων του ’88, και η παράσταση του χορευτικού μας τη Βαλανίδα. Επίσης υπάρχει μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του πρόεδρου του Αγροτικού Συλλόγου, Ζήση Αναγνωστούλη.

Στο 33ο ενημερωνόμαστε για τις εκλογές στο σύλλογο με επανεκλογή του Στέλιου Δαλδόγιαννου στη θέση του προέδρου. Υπάρχει και ρεπορτάζ για τις εργασίες που συνεχίζονται στη Μελούνα για τη διάνοιξη του δρόμου Λάρισας- Κοζάνης. Στο ίδιο φύλλο υπάρχει κα ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στην Α.Ε.Λ., την ομάδα που έκανε περήφανη ολόκληρη τη Θεσσαλία, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας.

Στο επόμενο φύλλο προβάλλεται η απαίτηση των κατοίκων για δημιουργία ταχυδρομείου Ανώτερης Τάξης στην Τσαριτσάνη. Ακόμη τονίζεται η έλλειψη νερού που μάστιζε την Τσαριτσάνη τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο 35ο φύλλο των Χριστουγέννων του ’88, σαν πρώτο θέμα επιλέγεται «επί του πιεστηρίου», τα χιόνια και η παγωνιά που δυσκόλεψαν του κατοίκους. Τη 16η Δεκεμβρίου το χιόνι ξεπέρασε το μισό μέτρο. Εξ’ αιτίας της παγωνιάς και της ολισθηρότητας των δρόμων συνέβη και ένα ατύχημα που κόστισε τη ζωή μιας συμπατριώτισσάς μας της Ιφιγένειας Νικολοπούλου και τον τραυματισμό της αδερφής της Φανής Νικολοπούλου, ενώ επέστρεφαν από την κηδεία της αδερφής τους Ασημίνας από την Αθήνα.

Μπούκαραν οι καπνέμποροι, για τη αγορά των καπνών έλεγε το 36ο φύλλο της εφημερίδας στην πρώτη σελίδα. Στο ίδιο φύλλο υπάρχουν κάποια επίκαιρα για την εποχή εκείνη θέματα σχετικά με την ελεύθερη τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Το 37ο ασχολείται με τις εκδηλώσεις των Απόκρεων του ’89, το μνημόσυνο του Οικονόμου, τη μνήμη των Πατριωτών που εκτελέστηκαν από του Ιταλούς Φασίστες στις 12 Μάρτη του ’43. Επίσης υπάρχει αναφορά στο γύρισμα συνεργείου της ΕΤ-2, για τα έθιμα της Αποκριάς. Οι εκλογές στο Σύλλογο γυναικών αναδεικνύουν πρόεδρο τη Βασιλεία Παπαστεργίου.

Στο 38ο φύλλο και ενώ ο εθνικός δρόμος… συνεχίζεται, η παραγωγή του Ομαδικού Αμπελώνα είναι μειωμένη κατά 50%. Στο ίδιο φύλο υπάρχουν στην πρώτη σελίδα και τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της 18ης Ιουνίου του 1989.

Δυο πολύ σημαντικά ζητήματα φιλοξενούνται στο φύλλο του Νοεμβρίου του 1989. Το πρώτο ήταν η θεμελίωση του Πνευματικού κέντρου την 1η Οκτωβρίου με παρουσία εκκλησιαστικών και πολιτικών αρχών. Το άλλο ήταν η παρουσίαση του ιστορικού βιβλίου «Η ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ», με παρουσία βουλευτών και πλήθους κόσμου. Μια πολύχρονη προσπάθεια με επικεφαλής τον Γιάννη Αδάμου κατέληξε σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα χάρη στον αγώνα, τη θέληση και τη δουλειά συμπατριωτών μας που συνέταξαν την ύλη του βιβλίου.

Στο 40ο φύλλο υπάρχουν τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Απριλίου του 1990, με τον τονισμό της κούρασης που διετύπωναν πατριώτες από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις της περιόδου, με το φορτισμένο πολιτικό κλίμα και την εναλλαγή των κυβερνήσεων.

Στο επόμενο κυριαρχούν τα καυτά και επείγοντα προβλήματα της Τσαριτσάνης, που αναζητούν άμεση επίλυση. Στο ίδιο φύλλο υπάρχει ρεπορτάζ από τουρνουά μπάσκετ, που διοργάνωσε ο Μ.Σ.Τ., με νικήτρια ομάδα τη Γ’ Λυκείου Τσαριτσάνης.

Στο φύλλο του Οκτωβρίου του 1990, υπάρχει ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις του Συλλόγου, στην κεντρική πλατεία με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Ακόμη υπάρχει πρόγραμμα των εκλογικών συνδυασμών της Τσαριτσάνης για τις δημοτικές εκλογές του ’90.

Στο 43ο υπάρχουν τα αποτελέσματα των δημοτικών. Πρόεδρος της Κοινότητας ο Τάκης Σπυράκης.

Στο 44ο υπάρχουν τα αποτελέσματα της απογραφής του ’91, κατά την οποία η Τσαριτσάνη παρουσίασε πληθυσμό 2508 κατοίκων.

Στο 45ο η Τσαριτσάνη διεκδικεί αναγνώριση και χαρακτηρισμός της, σαν Δήμος για ιδιαίτερους ιστορικούς λόγους. Στις εκλογές για το Μ.Σ.Τ. νέος πρόεδρος αναδείχτηκε ο Σπύρος Κηπουρός.

Στο 46ο υπάρχει θέμα για την εκδήλωση- αφιέρωμα του Μ.Σ.Τ. στο ελληνικό τραγούδι, με παλιά λαϊκά και νεότερα ροκ τραγούδια από την ερασιτεχνική ορχήστρα και τη θεσσαλική ορχήστρα. Επίσης υπάρχει η έντονη απαίτηση η Τσαριτσάνη να γίνει Δήμος.

Στο 47ο υπάρχει η συνέντευξη του προέδρου της κοινότητας Τάκη Σπυράκη για τα προβλήματα της κοινότητας και τις συνακόλουθες δράσεις της κοινοτικής αρχής.

Στο 48ο του Μαρτίου του 1992, πρώτο θέμα έχει επιλεγεί η κινητικότητα στις τάξεις των καπνοπαραγωγών, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Τσαριτσάνη. Επίσης υπάρχει συνέντευξη του Αντιπροέδρου της κοινότητας Θανάση Βαθράκη. Επίσης υπάρχει ευχαριστήρια επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας Μελίτωνος, αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, εκ’ μέρους του Παναγιότατου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου για την αποστολή εκ’ μέρους της Κοινότητας του βιβλίου «Η ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ».

Στο 49ο εγκαινιάζεται το νέο ταχυδρομείο, οι εκλογές στον Μ.Σ.Τ. αναδεικνύουν πρόεδρο τον Κώστα Ψυχάλα, ενώ οι αφιερωμένες στην Ειρήνη και στη Δημοτική Παράδοση πολιτιστικές εκδηλώσεις, διεξάγονται με μεγάλη επιτυχία στο στάδιο της Τσαριτσάνης. Στο ίδιο φύλο έγιναν τα αποκαλυπτήρια της Προτομής του μέγα διδασκάλου τους γένους Κωνσταντίνου Οικονόμου στην Πλατεία Μεγάλης του Γένους Σχολής, στην Αθήνα από τον Υπουργό Παιδείας Γιώργο Σουφλιά.

Στο 50ο φύλλο υπάρχει μια ανοιχτή επιστολή του προέδρου του Συλλόγου Κώστα Ψυχάλα, ο οποίος απαντά σε κριτικέ για το Σύλλογο και το έργο του. Στα Λαογραφικά Τσαριτσάνης ο δάσκαλος Γιάννης Καλτέκης, με θέμα αυτή την φορά τους μπαλωματήδες της Τσαριτσάνης.

Στο 51ο φύλλο του Δεκεμβρίου του 1992 όπου συμπληρώνονται 10 δημιουργικά και δραστήρια χρόνια, για την εφημερίδα «Η ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ», υπάρχει έκκληση για ενίσχυση του συλλόγου μέσω συνδρομών, υπάρχουν τα εγκαίνια του Αγροτικού Ιατρείου, αγροτική επικαιρότητα και τα νέα της κοινότητας. Επίσης στις ΒΟΛΕΣ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ, ο Α.Σαπουνάς καυτηριάζει την κατάσταση με τους αναμεταδότες των τηλεοπτικών Μ.Μ.Ε. τους στην περιοχή Τσαριτσάνης- Ελασσόνας, όπου μετά από ένα μακρό διάστημα δύο χρόνων ταλαιπωρίας των τηλεθεατών… τέλος καλό, όλα καλά.

Στο 52ο φύλλο της εφημερίδας «Η ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ», του Φεβρουαρίου του 1993, υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ για το Μνημόσυνο του Κων/τίνου Οικονόμου στις 7 Μαρτίου παρουσία πλήθους επισήμων και κόσμου, παρά το δριμύ ψύχος όπως σημειώνει και ο συντάκτης. Πλούσιες ήταν και ο Αποκριάτικες εκδηλώσεις , και μάλιστα με ενδιαφέροντα μηνύματα, για την «Ειρήνη» και για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, που κυριαρχούσε την εποχή εκείνη ως φλέγον εθνικό Θέμα. Στα Λαογραφικά ο Γιάννης Καλτέκης με θέμα ΄΄τα νυχτέρια και τα λανάρια΄΄ στην Τσαριτσάνη. Στη μνήμη των Πατριωτών που εκτελέστηκαν το 1943, δημοσιεύεται η ομιλία του Αγησίλαου Κασιάρα συμπατριώτη μας και αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων, από το Βόλο, που δόθηκε κατά το Μνημόσυνο του ’92. η Λίνα Πάσχου, μαθήτρια Στ΄ τάξης Β’ δημοτικού σχολείου, στέλνει το μήνυμα «η Μακεδονία είναι Ελληνική», εθνικός ξεσηκωμός στον απανταχού Ελληνισμό.

Στο 53ο κεντρικό θέμα, «Καπνά: ώρα μηδέν» και η επίσκεψη της Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. κ. Αλέκας Παπαρήγα στην Τσαριτσάνη και οι δραστηριότητες του Συλλόγου γυναικών με νεοεκλεγέν Δ.Σ. με πρόεδρο την Ευανθία Ζήσαρου. Στα «ενθυμήματα» η Αγγελική Ιωάννου και ο Αγησίλαος Σαπουνάς να αναρωτιέται εύστοχα «γιατί δεν εκτιμούμε αυτά που έχουμε».

Στο 54ο υπάρχει μικρή συνέντευξη του Προέδρου της Κοινότητας για την πλατεία, οι εκλογές στον Μ.Σ.Τ., με εκλογή στη θέση του Προέδρου του Ηρακλή Αδαμούλα, και Μεγάλη μουσική Βραδιά στην πλατεία με την Θεσσαλική Ορχήστρα. Ο Αγησίλαος Σαπουνάς γράφει για τα 540 χρόνια από την Άλωση της Πόλης, με τον τίτλο «λες και ήταν χθες», ενώ ένα ρεπορτάζ κάνει λόγο για το εργοστάσιο Καπνού του οποίου η κατασκευή προχωρά, εν έτει 2003 και ακόμα να λειτουργήσει…

Ο ομαδικός αμπελώνας εκπέμπει S.O.S. στο 55ο φύλλο, του Αυγούστου του 1993. οι εκδηλώσεις του Μ.Σ.Τ. πλούσιες όπως πάντα, ενώ στις μέσα σελίδες «πήγα… είδα… άκουσα… και σας γράφω…», για την ιδιαίτερη του Πατρίδα του γράφει ο Δημήτριος Χατζηλέλεκας, δικηγόρος και πρόεδρος της Αδελφότητας Τσαριτσανιωτών Αθήνας. Πάντα επίκαιρος ο Αγησίλαος Σαπουνάς με τον Κύκλο των χαμένων μαθητών, αναφερόμενος στις Γενικές Εξετάσεις του 1993. Αφορμή οι τρεις αυτοκτονίες που έγιναν με αφορμή τις εξετάσεις στη χώρα, μία εκ’ των οποίων στη Γαλανόβρυση.

Στο 56ο, χορευτικό από την Ουγγαρία στην Τσαριτσάνη, τα αποτελέσματα των εκλογών του ’93, και η ανάληψη του νομαρχιακού θώκου από τον Πάσχο Μητλιάγκα, από τον οποίο η Τσαριτσάνη όπως αναφέρετε περιμένει περισσότερο ενδιαφέρον. Στις μέσα σελίδες υπάρχουν αφιερώματα για το Πολυτεχνείο, για τον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο, για τον ρόλο της γυναίκας στη Εθνική Αντίσταση καθώς και άρθρο της Ελένης Ανουσάκη για τις γυναίκες και την Πολιτική.

Στο 57ο κυριαρχούν τα κοινοτικά νέα και τα νέα του Συλλόγου Τσαριτσανιωτών Αθήνας ενώ στο 58ο κυριαρχούν τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια των καπνοπαραγωγών της Τσαριτσάνης, με δεκαήμερο αποκλεισμό του δρόμου της Μελούνας και το μνημόσυνο των Πεσόντων από τα στρατεύματα κατοχής το 1943. Στο ίδιο φύλλο ο Δημήτρης Ράπτης αναφέρεται στα πενηντάχρονα της Ε.Π.ΟΝ.

Σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην Τσαριτσάνη μίλησε ο επίτιμος Πρόεδρος του Κ.Κ.Ε. Χαρίλαος Φλωράκης, αναφέρει το 59ο φύλλο το οποίο όμως από τυπογραφικό λάθος έχει τη ένδειξη ως φύλλο 57. Από το επόμενο συνεχίζεται το λάθος το οποίο έχει την ένδειξη 58ο ενώ κανονικά είναι το 60ο. Το συγκεκριμένο λάθος συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα η εφημερίδα να έχει δύο περισσότερα φύλλα από όσα αναφέρει η ταυτότητα της.

Εργοτάξιο η Τσαριτσάνη, αναφέρει το 58ο φύλλο, με την αναφορά της πληθώρας των έργων από την τότε κοινοτική αρχή. Επίσης υπάρχει ρεπορτάζ από τις διάφορες εκδηλώσεις του συλλόγου.

Στο 59ο υπάρχει ρεπορτάζ για τις κοινοτικές εκλογές του 1994, με νίκη της Δημοτικής- κοινοτικής αλλαγής, και εκλογή του Νίκου Τσιμπόλη στη θέση του προέδρου.

Στο 60ο ο τίτλος τα λέει όλα, ΄΄μαύρα… τα καπνά΄΄, αναφερόμενο στα προβλήματα των καπνοπαραγωγών. Επίσης υπάρχει ανακοίνωση το Μ.Σ.Τ. , που καλεί να βρεθεί μια λύση μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε ο σύλλογος, εξ’ αιτίας της απόφασης του νέου προέδρου της κοινότητας, να εγκαταλείψει ο σύλλογος τα γραφεία στο χώρο της κοινότητας στα οποία στεγαζόταν επί 16 χρόνια. Επίσης αναδημοσιεύεται άρθρο από την εφημερίδα ΄΄Ελευθερία΄΄ της Λάρισας με τον τίτλο, ΄΄εκεί όπου η ιστορία έπαιζε κάποτε… κρυφτό΄΄, αναφερόμενο βέβαια στις κρυψάνες και στα λαγούμια της Τσαριτσάνης και τον ρόλο τους κατά τον Μακεδονικό αγώνα. Το αφιέρωμα από την δημοσιογράφο Μαρία Δημητρίου. Επίσης ο γνωστός αθλητικογράφος Νίκος Μίχος αναφέρεται στη συμπλήρωση 42 χρόνων του Α.Ο.Τ. Οικονόμου, με τον τίτλο ΄΄το χρονικό στίγμα΄΄, της αναγέννησης του Οικονόμου.

Το 61Ο αναφέρεται στα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, σε κεντρικό άρθρο. Επίσης υπάρχει φωτογραφία από την συμμετοχή σε αποστολή τροφίμων και φαρμάκων στη μαρτυρική Βοσνία από το μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου Βασίλη Μαντζιώκα. Από αυτό το τεύχος βλέπουμε την επιτακτική απαίτηση των Τσαριτσανιωτών για αποδοχή του αιτήματος για δημιουργία Δήμου Τσαριτσάνης. Ο Γιάννης Καλτέκης υπογράφει το μικρό αφιέρωμα στο μεγάλο εργάτη της Πένας, Γιάννη Αδάμου.

Στο 62ο κεντρικό θέμα έχει επιλεγεί η παρουσίαση ντοκιμαντέρ για την Τσαριτσάνη, με τον Γιάννη Αδάμου να στέκεται για μια ακόμη φορά αρωγός σε μια Τσαριτσανιώτικη προσπάθεια. Επίσης ο σύλλογος συγχαίρει τα παιδιά της Ε’ και της Στ’ τάξης του δημοτικού αλλά και τα παιδιά του γυμνασίου για τα θεατρικά έργα στα οποία συμμετείχαν. Ο τοπικός ανταποκριτής αναφέρεται στις ζημιές που υπέστη η επαρχία Ελασσόνας από του σεισμούς Κοζάνης- Γρεβενών.

Στο 63ο του Αυγούστου του 1995, ο Γιάννης Αδάμου τιμάται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με ειδικό ΄΄πιττάκιο΄΄ για την τεράστια Πανελλήνια προσφορά του. Ντροπή σας, λέει ο σύλλογος και καταγγέλλει τους ΄΄πολίτες της Τσαριτσάνης΄΄, που δημοσίευσαν στον τοπικό τύπο κείμενο στο οποίο καταγγέλλεται το Δ.Σ. του συλλόγου ΄΄…για αντιδημοκρατικές και αντικαταστατικές ενέργειες΄΄.

Στο 64ο παρουσιάζεται υπόμνημα του Μορφωτικού Συλλόγου με την απαίτηση, η Τσαριτσάνη να γίνει δήμος. Στο ίδιο φύλλο υπάρχει αναφορά για το Συνέδριο ΄΄Κωνσταντίνος Οικονόμος εξ’ Οικονόμων΄΄, του συλλόγου Τσαριτσανιωτών Αθήνας σε αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, παρουσία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κ.κ. Σεραφείμ, καθηγητών πανεπιστημίου και πλήθους κόσμου.

Στο 65ο φύλλο, ΄΄ώρα μηδέν για την κτηνοτροφία΄΄, με αφορμή τα συλλαλητήρια στην Ελασσόνα, στη Λάρισα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, για τις τιμές του αίσχους όπως χαρακτηρίζονται, των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο Γιάννης Αδάμου βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών και στην Τσαριτσάνη διεξάγεται η τρίτη ημερίδα της Τ.Ε.Δ.Κ. ν. Λάρισας υπό την προεδρία του δημάρχου Λαρισαίων κ. Χριστόδουλου Καφφέ. Επίσης υπάρχει αφιέρωμα του Μ.Μ. Παπαϊωάννου στον ποιητή που έλκει την καταγωγή του από την Τσαριτσάνη, Γιώργου Γκιοτζούλα.

Στο 66ο, του Μαϊου του 1996, υπάρχει αναφορά στο Συνέδριο για τον διδάσκαλο Κωνσταντίνο Οικονόμο εξ’ Οικονόμων. Το Συνέδριο έγινε το Σάββατο 25 Μάη, στην αίθουσα τελετών του δημοτικού σχολείου, παρουσία πλήθους επισήμων και κόσμου. Παρέστησαν προσωπικότητες όπως ο κ. Εμμανουήλ Κωνσταντινίδης, καθηγητής Θεολογικής, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, ο κ. Βλάσιος Φειδάς ως αντιπρόεδρος. Γενικός γραμματέας ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός και ειδικός γραμματέας ο επίτιμος δημότης Τσαριτσάνης καθηγητής, Ιωάννης Μπουγάτσος. Στο ίδιος φύλλο καταγράφεται η επίσκεψη της γενικής γραμματέως του Κ.Κ.Ε., κ. Αλέκας Παπαρήγα στην Τσαριτσάνη και το λυπηρό γεγονός της 15ης Μαρτίου 1996. αναφερόμαστε στον πύργο του Ραματά ή Σταβάρα, ο οποίος κατέρρευσε κάτω από την κρατική αδιαφορία, η οποία δεν ενδιαφέρθηκε για την προώθηση λύσεων που θα διατηρούσαν το εν’ λόγω μνημείο. Ο δάσκαλος Γιάννης Καλτέκης καλεί τους αρμοδίους να ευαισθητοποιηθούν και να διασώσουν ότι είναι δυνατό, από τον πλούτο της Τσαριτσάνης.

Στο 67ο εκτός από τις εκδηλώσεις, στην πρώτη σελίδα η Τσαριτσάνη εκπέμπει S.O.S., με αφορμή τον μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης του ιερού ναού των Αγίων Αναργύρων. Τελικά χάρη στις μεγάλες προσπάθειες της επιτροπής και του ιερέα, του παπα-Γιώργη αλλά και του παπα- Στάθη, ο ναός σώθηκε και πλέον αποτελεί κόσμημα για το χωριό.

Στο φύλλο 68, του Νοεμβρίου του 1996, κεντρικό άρθρο αποτελεί το θέμα των συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων, και το ζήτημα ης μετεξέλιξης της Τσαριτσάνης σε δήμο. Τότε όλα ήταν ευοίωνα… τι άλλαξε όμως και συνέβησαν όλα όσα δυσάρεστα μας συγκλόνισαν οδηγώντας την κοινότητα Τσαριτσάνης σε κατάργηση.

Στο φύλλο 69, του Ιανουαρίου του 1997, ο λαός της Τσαριτσάνης απαιτεί να γίνει δήμος όπως επίσης να υλοποιηθούν οι εργατικές κατοικίες.

Στο 70ο παρουσιάζονται ψηφίσματα που ανακοινώθηκαν στη γενική λαϊκή συνέλευση στην πλατεία στις 10 Μαΐου, με την προτροπή, ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ.

ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ, λέει το 71ο φύλλο εκφράζοντας τις αντιδράσεις των κατοίκων από τα ανακοινωθέντα της κυβέρνησης που είναι δυσάρεστα για το χωριό. Επίσης δημοσιεύεται η επιστολή του κ. Δημητρίου Χατζηλέλεκα, προέδρου Τσαριτσανιωτών Αθήνας προς τον υπουργό, τους βουλευτές και τον νομάρχη Λαρίσης να διορθωθεί η ιστορική αδικία.

Στους ίδιους ρυθμούς και το 72ο φύλλο, με τον τίτλο, Η ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ». Στο ίδιο η Τσαριτσάνη αποχαιρετά τον Γιώργο Μητσιμπόνα που χάθηκε άδικα, το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου, με το «Αντίο Γιώργο…». Το κείμενο αποχαιρετισμού υπογράφει ο δημοσιογράφος- αρχισυντάκτης της «Ελευθερίας», Αχιλλέας Τραγουδάς.

Στο 73ο παρουσιάζονται οι εκδηλώσεις του συλλόγου, και ένα μικρό- λιτό κείμενο για τα 20 χρόνια προσφοράς του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης. Ο σύλλογος γυναικών επισκέφθηκε το τηλεοπτικό κανάλι T.R.T. στις 23- 11- 1997 και 1- 2- 1998, στα νέα του συλλόγου στις εσωτερικές σελίδες.

Στο 74ο του Ιουνίου του 1998, ο Κώστας Καραμανλής, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφτηκε της Τσαριτσάνη όπου και μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση για τα αγροτικά θέματα και το νόμο «Καποδίστρια», παρά τις κακές καιρικές συνθήκες. «η Τσαριτσάνη καίγεται», είναι ο τίτλος του άρθρου του Δημήτρη Χατζηλέλεκα, με αφορμή την συνένωση της Τσαριτσάνης με το δήμο Ελασσόνας.

Τεύχος 75, και οι «Παρεμβολές», ενός νέου Τσαριτσανιώτη έχουν καίρια θέση στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, όπως και οι εκδηλώσεις του συλλόγου. Επιστημονική επιτροπή, καταγράφει- αποτυπώνει και μελετά όλα τα αξιόλογα κτίρια, από αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας, στους οικισμούς Τσαριτσάνης και Τυρνάβου. Στο ίδιο φύλλο το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Αγίου Νικολάου, ευχαριστεί τους δωρητές και τους συμπαραστάτες για την βοήθεια που παρείχαν στην κατασκευή και στον εξοπλισμό του Πνευματικού Κέντρου, που βρίσκεται στο προαύλιο των Αγίων Ταξιαρχών, ένα κόσμημα χάρη στον δραστήριο παπα- Αλέκο και την επιτροπή.

του 76ου φύλλου, καταδικάζεται ο νόμος «Ι. Καποδίστρια», ενώ το μέλλον των καπνών σε άλλο ρεπορτάζ χαρακτηρίζεται… μαύρο.

Οι «Παρεμβολές», του 77ου φύλλου, καταγγέλλουν ΝΑΤΟ και Ε.Ε., για το έγκλημα της Γιουγκοσλαβίας. Ο Δημήτρης Κηπουρός αναρωτιέται απευθυνόμενος στους «σοφούς» συντάκτες του «Καποδίστρια», «… θα τον σβήσετε κύριοι και αυτό τον εθνικό λύχνο;». με την συμβολική τιμή των 3000 δραχμών διατίθεται από τον σύλλογο Τσαριτσανιωτών το βιβλίο με τα πρακτικά του Συνεδρίου για τον Κωνσταντίνο Οικονόμο. Στο ίδιο φύλλο καταγράφεται η επίσκεψη του Δημήτρη Τσοβόλα στην Τσαριτσάνη.

Στο 78ο του Αυγούστου του 1999, στις «Παρεμβολές» παρουσιάζεται η έκκληση, «σώστε την επαρχία μας». Αγωνία για τα καπνά και ο ευρωεκλογές του 1999 είναι τα άλλα θέματα της εφημερίδας.

Το 79ο έχει τον τίτλο, «Millenium», αναφερόμενο στην είσοδο του 2000, της νέας χιλιετίας, μαζί με κάποια επίκαιρα μηνύματα. Εντυπωσιακές οι φωτογραφίες από τα άγρια άλογα… στα βουνά της Τσαριτσάνης. Οι φωτογραφίες από τον Ηρακλή Αδαμούλα.

Το 80ο αναφέρεται στη μνήμη των Τσαριτσανιωτών που δολοφονήθηκαν από τα στρατεύματα κατοχής στις 12 Μαρτίου του 1943. επίσης παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2000 στην Τσαριτσάνη. Στο ίδιο φύλλο παρουσιάζεται από τον Γιάννη Αδάμου, η ελληνική διασκευή του «Φιλάργυρου», του Μολιέρου, που έγραψε ο Κωνσταντίνος Οικονόμος, υπογράφοντας ως «Εξηνταβελόνης«», καθώς δεν του επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσει το δικό του όνομα λόγω του της ιδιότητάς του ως ιερωμένου.

Στο 81ο ο πρόεδρος Τσαριτσανιωτών Αθήνας απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα διαλόγου στους Απανταχού Τσαριτσανιώτες. Νέο Δ.Σ., στον σύλλογο με επανεκλογή στη θέση του προέδρου του Ηρακλή Αδαμούλα.

Στο 82ο του Μαρτίου του 2001, η εφημερίδα αποχαιρετά τον Γιάννη Αδάμου, τον ιστορικό, το λαογράφο, τον άνθρωπο, τον φίλο, τον καλό φίλο της Τσαριτσάνης. Χάρη στις προσπάθειες όλων και με τη βοήθεια του Τριαδικού Θεού, σώθηκαν δύο μνημεία της Τσαριτσάνης, ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα και ο ναός των Αγίων Αναργύρων.

Άνθισε το Ακάνθινο στεφάνι του Εσταυρωμένου λέει το 83ο φύλλο, του Αυγούστου του 2001, με αφορμή το γεγονός που συνέβη στων ναό των Αγίων Ταξιαρχών κατά την ημέρα της Αναλήψεως, των σαρανταήμερων δηλαδή της σταύρωσης του Χριστού. Επίσης παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του συμπατριώτη μας Δημήτρη Κηπουρού, με τον τίτλο «ταξιδεύοντας σε φουρτουνιασμένο πέλαγος».

Το τεύχος με την ένδειξη 84ο του Φεβρουαρίου του 2002, αποχαιρετά την Αγγελική Ιωάννου, ιδρυτικό και δραστήριο μέλος του συλλόγου. Στο κεντρικό άρθρο αναφέρονται επιχειρήματα που καταδεικνύουν το δίκιο των αγροτών για τα αιτήματά τους, αλλά και οι εκτιμήσεις για το μέλλον της αγροτιάς, σε άλλο άρθρο της εφημερίδας.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Powered By Blogger

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP