ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τομείς δράσης

>> 18.3.10

Εκτός από τη συνήθη και συνεχή πολιτιστική παρέμβαση του  στα τοπικά πράγματα, με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και δρωμένων, η δραστηριότητα του Συλλόγου επεκτείνεται σε μια σειρά από αντικείμενα. Με ευθύνη του Συλλόγου λειτουργούν τα εξής τμήματα:
  
  • Δανειστική Βιβλιοθήκη «ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΔΑΜΟΥΛΑΣ», η οποία ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2008. Φιλοξενείται στα γραφεία του Συλλόγου που βρίσκονται στο «Δεσποτικό» και λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Σάββατο 11.00- 13.00 και 17.00- 19.00 το απόγευμα .
  • Χορευτικό Συγκρότημα, το οποίο αποτελείται σήμερα από τρία τμήματα. Οι πρόβες πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή, 19.00- 21.00 μ.μ για τα τμήματα ενηλίκων και εφήβων και κάθε Παρασκευή στις 16.00 το παιδικό τμήμα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Το Χορευτικό διαθέτει στο βεστιάριό του συνολικά 50 παραδοσιακές στολές. Χοροδιδάσκαλοι είναι οι,Αναστάσιος Γεωργούλας,στο τμήμα ενηλίκων και εφήβων και η Ελισσάβετ Πάσχου στο παιδικό τμήμα.
  • Κινηματογραφική Λέσχη, η οποία πέρα από τις διάφορες προβολές που διοργανώνει με ιδιόκτητα μηχανήματα έχει επιφορτιστεί με το ρόλο της συγκέντρωσης και διάσωσης οπτικοακουστικού υλικού τοπικού ενδιαφέροντος. Υπεύθυνος της Κιν. Λέσχης είναι το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Στέφανος Μαστοροστέργιος. Τηλ. επικοινωνίας : 6976184334.
  • Έκδοση της εφημερίδας «Η ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ». Από το 1982 ο Σύλλογος εκδίδει την δική του εφημερίδα, με την επωνυμία «Η ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ». Η εφημερίδα διευκολύνει την προβολή των δράσεων και των απόψεων του Συλλόγου, αποτελεί παράλληλα τη φωνή και την έκφραση των Τσαριτσανιωτών. Διευθύνεται από συντακτική επιτροπή και κυκλοφορεί με τιράζ 1700 φύλλα, τα οποία αποστέλλονται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου. Η εφημερίδα πραγματικά έχει αγκαλιαστεί από τους αναγνώστες, με τη δύναμη των οποίων έχει ανέβει και σταθεροποιηθεί. Εκδίδεται κάθε τρίμηνο και ασχολείται με θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, με πολιτιστικά, λαογραφικά και ιστορικά θέματα.
  • Λειτουργία ιστολογίου. Με σκοπό την διευκόλυνση της επικοινωνίας με τα μέλη του Συλλόγου και τους απανταχού Τσαριτσανιώτες, για την προβολή της δραστηριότητά του και του τόπου μας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης δημιούργησε ιστολόγιο στο διαδίκτυο. Η διεύθυνση της σελίδας είναι: http://mstsaritsanis.blogspot.com/.
  • Το Λαογραφικό Μουσείο Τσαριτσάνης ιδρύθηκε το 2009 και εγκαινιάσθηκε επίσημα στις 20 Νοεμβρίου 2011. Η ίδρυσή του αποτέλεσε μια πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, η οποία υλοποιήθηκε και εξελίσσεται με τη στήριξη των μελών του Συλλόγου και των Απανταχού Τσαριτσανιωτών. Η συλλογή του λαογραφικού υλικού εκτέθηκε για πρώτη φορά δημόσια το διάστημα 3-8 Αυγούστου 2009, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το 2ο Αντάμωμα Τσαριτσανιωτών. Η επιτυχία που σημειώσε η έκθεση και η γενικότερη αποδοχή που συνάντησε η πρωτοβουλία, οδήγησε στην αναγκαιότητα για την εύρεση ενός μόνιμου χώρου στέγασής της, ο οποίος βρέθηκε στο φιλόξενο χώρο του «Δεσποτικού» στην Τσαριτσάνη.
    Στόχος της ίδρυσης του Λαογραφικού Μουσείου Τσαριτσάνης είναι η διάσωση της πλούσιας λαογραφικής κληρονομιάς του τόπου και η προβολή της, παράλληλα με την ανάδειξη της ιστορίας και των μνημείων της Τσαριτσάνης.
    Άμεσος σκοπός του Συλλόγου είναι να μετατρέψει την λαογραφική αυτή έκθεση σε ένα μεγάλο Λαογραφικό Μουσείο, με πολλές αίθουσες και χώρους που θα αναδεικνύει τον πλούτο της λαϊκής μας παράδοσης και θα συμβάλλει καταλυτικά στην εκπλήρωση της επιμορφωτικής διάστασης και των εκπαιδευτικών στόχων της προσπάθειας.

    Η έκθεση του λαογραφικού υλικού διαρθρώνεται στις εξής κυρίως ενότητες:
    ·          Διαδικασία κατασκευής υφαντών- Ύφανση στον αργαλειό.
    ·          Δείγματα υφαντών και κεντηματων.
    ·          Λαϊκή Τέχνη.
    ·          Παλιά εργαλεία και εξαρτήματα παραδοσιακών επαγγελματιών και τεχνιτών.
    ·          Αντικείμενα και εργαλεία οικιακής χρήσης.
    ·          Αντικείμενα- εξοπλισμός και εργαλεία του αγροκτηνοτροφικού βίου.
    Το Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο του «Δεσποτικού», κληροδότημα του Τσαριτσανιώτη Μητροπολίτη Βέροιας Πολύκαρπου Σακκελαρόπουλου και λειτουργεί:
    - κάθε Σάββατο, ώρες 11.00 έως 13.00 το πρωί και 17.00 έως 19.00 το απόγευμα,
    * Ειδικά για την περίπτωση ομαδικών επισκέψεων στο Μουσείο (σχολείων, φορέων κλπ.), καθημερινά μετά από συνεννόηση με την Διοίκηση του Συλλόγου στα τηλέφωνα 6973802471 (Νίκος Βακράτσας) και 6973037485 (Χάρης Νούσιας).
  • Μουσική σχολή
    Υπεύθυνη: Αλίνα Πάσχου
    Διδάσκοντες: Αλίνα Πάσχου - Χρήστος Γελαδάρης
    Κάθε Δευτέρα, 17.00 το απόγευμα (ΘΕΩΡΙΑ)
    Κάθε Τετάρτη, 15.00- 20.00 (ΠΡΑΚΤΙΚΗ)                                                                                 Τα μαθήματα του Μουσικού Τμήματος  γίνονται στην έδρα του Συλλόγου
  •  Μικτή Χορωδία Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης
    Υπεύθυνη: Αλίνα Πάσχου
    Κάθε Τρίτη, 20.00 το απόγευμα                                                                                               Τα μαθήματα της Χορωδίας γίνονται στην αίθουσα τελετών του Δημοτικού Σχολείου.


ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Powered By Blogger

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP