ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ στην ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

>> 11.3.13



Το πρωινό της Κυριακής 10 Μάρτη 2013 θα μείνει στην ιστορία. Ο λαός της Τσαριτσάνης όρθωσε το μπόι του απέναντι στη σιχαμερή και αποκρουστική ιδεολογία του Φασισμού. Έτσι, όπως αξίζει στο αίμα που χύθηκε τίμησε τη μνήμη των νεκρών και όλων των ηρώων που πάλεψαν για τη λευτεριά.
Στις 12 Μάρτη 1943, ιταλοί φασίστες και ντόπιοι συνεργάτες τους εκτέλεσαν 45 πατριώτες στην πλατεία του χωριού, το οποίο προηγουμένως κατέστρεψαν ολοσχερώς, ως τιμωρία για τη συμμετοχή των Τσαριτσανιωτών στο κίνημα της Αντίστασης.
Φέτος, 70 χρόνια μετά, η νεοναζιστική οργάνωση ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ πήγε να εκτελέσει για δεύτερη φορά τους ήρωες προγόνους μας. Εκπρόσωποι της είχαν το θράσος να εμφανιστούν στο χώρο της εκδήλωσης, έχοντας μάλιστα ως πρόθεση να προβούν σε κατάθεση στεφάνου. Μπροστά στην προσβολή αυτή, άμεση ήταν η αντίδραση του λαού της Τσαριτσάνης. Εργαζόμενοι και αγροτιά, γυναίκες, τα νιάτα και φορείς απαίτησαν την άμεση απομάκρυνση τους.
Παρόλη την κατάσταση που δημιουργήθηκε τα φασιστοειδή προκλητικά παρέμεναν στο χώρο, με μοναδικό σκοπό να χαλάσουν και να ακυρώσουν την εκδήλωση, διοργανωτής της οποίας ήταν ο Δήμος Ελασσόνας. Οι αστυνομικές αρχές αρνήθηκαν να συνδράμουν και να διασφαλίσουν την ομαλή εξέλιξη των εκδηλώσεων. Μετά από αυτό, ο Δήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος, που ήταν παρόν στην εκδήλωση εκπροσωπώντας το Δήμο, ανακοίνωσε την ακύρωση της εκδήλωσης.
Τη στιγμή εκείνη, με αποφασιστικότητα και εκφράζοντας το παλλαϊκό αίσθημα ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης Χάρης Νούσιας, ανακοίνωσε την απόφαση να προβεί ο Σύλλογος στη διοργάνωση της εκδήλωσης, μέσα σε χειροκροτήματα και επευφημίες των συγκεντρωμένων κατοίκων, πολλοί από τους οποίους ήταν απόγονοι των θυμάτων.
Μετά την αποχώρηση του Δήμου και του Τοπικού Συμβουλίου αλλά και των εκπροσώπων των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, η εκδήλωση έγινε.
Οι κληρικοί του χωριού π. Αλέκος Νεζεριώτης και π. Γιώργης Κοντοτάσιος στάθηκαν στο ύψος της περίστασης, όπως και οι δυο παπάδες της Τσαριτσάνης Παπα- Αναστάσης Σπανός και Παπα- Νικόλας Μπαζακογιάννης, οι οποίοι ήταν αναμεταξύ των εκτελεσθέντων το Μάρτη του 1943.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, διαβάστηκε ψήφισμα του Μορφωτικού Συλλόγου, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Στεφάνια κατέθεσαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θανάσης Παιδής για λογαριασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΝΕ, το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ, ο Μορφωτικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Γυναικών και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Τσαριτσάνης. Το παρόν στην εκδήλωσε έδωσε επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Τσαριτσάνης Νίκος Τσιμπόλης, ο Περιφερειακός σύμβουλος Αντώνης Αδάμου, ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Θανάσης Σερδένης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Αβρανάς και Δημήτρης Παπαστερίου και δεκάδες κάτοικοι, που έγιναν ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά από τους φασίστες, οι οποίοι και τελικά αποχώρησαν κάτω από τον γενικό χλευασμό.

3 σχόλια:

Ανώνυμος 12/3/13, 11:04 π.μ.  

Μπράβο σας που αντισταθήκατε στην άνοδο των φασιστών. Δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας άνθρωποι που φωτογραφίζονται χαμογελαστοί δίπλα στους ναζιστικούς κλίβανους, όπου έκαιγαν γυναικόπαιδα και άμαχους.

Δεν είναι εθνικιστές ούτε και πατριώτες. Το να δέρνουν ή να μαχαιρώνουν Πακιστανούς στα φανάρια στην Αθήνα, δεν είναι ούτε δείγμα ...παλικαριάς, ούτε ανδρείας. Εκβαρβαρισμός είναι, στα πρότυπα των ξένων νεοναζιστών...

Για άλλη μια φορά μπράβο σας!

Ανώνυμος 13/3/13, 1:51 μ.μ.  

Μπράβο παιδιά! Μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι σαν και εσας!

Ανώνυμος 21/3/13, 1:03 μ.μ.  

Μπράβο πατριωτάκια!Να μου ζήσετε!Μην τους αφήσετε να πατήσουν το πόδι τους εκεί που άλλοι χύσαν το αίμα τους.Είναι ιεροσυλία.Κρίμα που δεν ήμουν κι εγώ εκεί.Κάτω οι ναζιστές!!

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Powered By Blogger

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP