ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΠΕ- Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο

>> 12.3.12


 Οι επισκέπτες στον Άγιο Νικόλαο της Τσαριτσάνης

Το ΚΠΕ Κισσάβου - Ελασσόνας στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του, που απορρέουν από το Τεχνικό Δελτίο Έργου, και έχοντας υπόψη όλες τις σχετικές διατάξεις του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. οργάνωσε τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο 20 ωρών για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης την Παρασκευή, 2, το Σάββατο, 3, και την Κυριακή, 4  Μαρτίου 2012 στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στην Ελασσόνα. Στο σεμινάριο συμμετείχαν 35 εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, οι οποίοι υπηρετούν σε σχολεία  των νομών εμβέλειας του Κέντρου (Πιερίας, Κοζάνης, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Εύβοιας, Α΄ και Β΄ Αθήνας, Γρεβενών) και 10 εκπαιδευτικοί-μέλη Παιδαγωγικών Ομάδων διαφόρων ΚΠΕ.
Το θέμα του σεμιναρίου ήταν «Φύση και Παράδοση του Ολύμπου». Το περιεχόμενο του προγράμματος περιελάμβανε θέματα, όπως: η οικολογία του Ολύμπου, εκπαίδευση και φύση, η αειφόρος ανάπτυξη προστατευόμενων περιοχών, ο λαϊκός πολιτισμός και η βιώσιμη ανάπτυξη των παραολύμπιων περιοχών κ.ά.
Η ανάπτυξη του σεμιναρίου υποστηρίχθηκε από τη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Δασαρχείο Ελασσόνας, το Δίκτυο Περραιβία για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό  - ΜΚΟ, το National Geographic, καθώς και από άλλους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς του Δήμου Ελασσόνας. Το σεμινάριο τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Ελασσόνας.
Το απόγευμα της Παρασκευής, 2 Μαρτίου 2012, οι εισηγήσεις περιελάμβαναν θέματα, όπως το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η αρχαιολογία των παραολύμπιων Οικισμών, η φύση και οι τοπικές κοινωνίες, η διαχείριση των δασών του Ολύμπου – δασικές απειλές. Ειδικότερα, ο  καθηγητής του Α.Π.Θ. Δρ. Θεοχάρης Ζάγκας στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αξιοποίησης του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας ως μια απάντηση στην κρίση που βιώνουμε σήμερα επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πράσινη ανάπτυξη στην πράξη περνάει «μέσα» από την αξιοποίηση της υπαίθρου με όρους περιβαλλοντικής διατήρησης, οικονομικής βιωσιμότητας και κοινωνικής  δικαιοσύνης. Ακολούθως, η Δρ. Ανθή Μπάτζιου – Ευσταθίου, Προϊσταμένη ΙΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, παρουσίασε τον αρχαιολογικό πλούτο των παραολύμπιων οικισμών. Τη σχέση φύσης και τοπικών κοινωνιών παρουσίασε η κα Γιακούλα Στέλλα, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων  Μαγνησίας. Τα δασικά οικοσυστήματα και τις απειλές που προκύπτουν από ανθρωπογενείς δραστηριότητες περιέγραψαν η κα Ζωή Φτίκα, Msc, Δασολόγος - Δασαρχείο Ελασσόνας, και ο Δρ. Ράπτης Δημήτριος, Δασολόγος. Τέλος, οι εκπαιδευτικοί του Κέντρου κ. Σπύρος Αναγνωστάκης, κ. Ανδρέας Γκανάτσιος και  κ. Κώστας Σπανός υποστήριξαν ένα βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Η Αειφόρος Ανάπτυξη και ο Όλυμπος» δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους για την αειφορική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών.
Το απόγευμα του Σαββάτου 3 Μαρτίου 2012, μετά τη βιωματική επίσκεψη στις πλαγιές του Ολύμπου, ακολούθησαν οι εισηγήσεις: «Τα Μονοπάτια του Ολύμπου» με εισηγήτρια την  κα Ανδρομάχη Φουνταρλή, Εκπαιδευτικό, Δίκτυο Συλλόγων «Περραιβία» για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό,  « Τα Βότανα και η Ιατρική, από το Μύθο στην Αλήθεια»,  με εισηγητή τον Δρ. Βαρσάμη Παπαγεωργίου, Ιατρό – Δασολόγο, «Ο Όλυμπος με τα μάτια των Περιηγητών», με εισηγητή τον Δρ. Καλέση Αλέξανδρο, Εκπαιδευτικό, «Η Διαχρονική Ενασχόληση των Κατοίκων της Παραολύμπιας Περιοχής της Ελασσόνας με την αιγοπροβατοτροφία ως σημαντικός παράγων για την πιστοποίηση των κρεάτων αρνιών – κατσικιών ΠΟΠ»,  με εισηγητή τον Δρ. Γούλα Παναγιώτη, Καθηγητής του Τ.Ε.Ι Λάρισας,
«Ορεινή Ελλάδα: Ερμηνεία των Κοινωνικών και των Οικολογικών Αλλαγών που έχουν συμβεί στον τελευταίο Αιώνα», με εισηγητή τον Καθηγητή Νίκο Μάργαρη, Διευθυντή του National Geographic, «Ο Λαϊκός  Πολιτισμός ως στοιχείο Οικονομικής Ανάπτυξης των Παραολύμπιων Οικισμών», με εισηγητή την κα Αικ. Καμηλάκη – Πολυμέρου, Διευθύντρια Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, «Η Θρησκευτική Παράδοση των Παραολύμπιων Οικισμών», με εισηγητή τον κ. Λάζαρη Κώστα, Εκπαιδευτικό. 
Το πρωϊ της Κυριακής 4 Μαρτίου 2012  παρουσιάσθηκαν οι παρακάτω εισηγήσεις: «Ο Όλυμπος στις Δράσεις του ΚΠΕ Κισσάβου – Ελασσόνας», με εισηγητή τον κ. Γκανάτσιο Ανδρέα, Αναπλ.Υπεύθυνο του ΚΠΕ Κισσάβου Ελασσόνας, «Οι Δράσεις του Κ.Π.Ε. Βελβεντού – Σιάτιστας στον Πιερικό Όλυμπο», με εισηγητή τον κ. Κώστα Σαμαρά, Υπεύθυνο Κ.Π.Ε. Βελβεντού, «Οι Οικισμοί της ΝΔ πλευράς του Ολύμπου, μια διαχρονική προσέγγιση», με εισηγητή τον κ. Αναγνωστάκη Σπύρο, Υπεύθυνο του ΚΠΕ Κισσάβου – Ελασσόνας. Κατόπιν, ακολούθησε επίσκεψη στον οικισμό της Τσαριτσάνης, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις προς τιμή του διαπρεπούς λόγιου και κληρικού Κων/νου Οικονόμου εξ Οικονόμων.
Επισημαίνεται ακόμη ότι οι δραστηριότητες του προγράμματος περιλάμβαναν  επισκέψεις σε περιοχές του Ολύμπου και του Δήμου Ελασσόνας με ιστορικό, λαογραφικό και οικολογικό ενδιαφέρον (Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού, Άγιος Νικόλαος Τσαριτσάνης, Μουσείο Γεωργάκη Ολύμπιου στο Λιβάδι Ελασσόνας, Πύργος του Μάμτζιου και Οικονόμειος Σχολή Τσαριτσάνης, Λαογραφικό Μουσείο Τσαριτσάνης, ρέμα Μαυραντζά και περιοχή Βρυσοπούλες στον Όλυμπο). Η διερμηνεία τοπίου και η παρουσίαση των πολιτιστικών στοιχείων αυτών των επισκέψεων έγινε από τον Αντ/ρχο του Δήμου Ελασσόνας κ. Καψάλη Νικόλαο, εκπαιδευτικό, τον κ. Ζάγκα Θεοχάρη, καθηγητή της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., την κ. Φτίκα Ζωή,  Δασάρχη Ελασσόνας, τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού, πατέρα Νικάνορα, καθώς και από τον εφημέριο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Τσαριτσάνης, πατέρα Αλέξανδρο Νεζεριώτη .
Στις εργασίες του σεμιναρίου παρέστησαν και χαιρέτησαν τους συμμετέχοντες ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πασχόπουλος Γεώργιος, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ελασσόνας κ. Τζόκας Φώτης, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Πράντζου-Κανιούρα Κωνσταντία και ο πρόεδρος του  Δικτύου Περραιβία για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό κ. Σκριάπας Κων/νος. Επίσης, παρέστησαν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας κ. Ράπτης Ιωάννης, η Δασάρχης Ελασσόνας κ. Φτίκα Ζωή ο καθηγητής της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. κ. Ζάγκας Θεοχάρης, κα Αικ. Καμηλάκη – Πολυμέρου, η Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο Καθηγητής Νίκος Μάργαρης, Διευθυντής του National Geographic, καθώς και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ
 Σπύρος Αναγνωστάκης

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Powered By Blogger

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP