ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ

>> 12.3.12

Το Λαογραφικό Μουσείο Τσαριτσάνης ιδρύθηκε το 2009 και εγκαινιάσθηκε επίσημα στις 20 Νοεμβρίου 2011.
Για να διαβάσετε για την τελετή των εγκαινίων πατήστε εδώ. 

Η ίδρυσή του αποτέλεσε μια πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, η οποία υλοποιήθηκε και εξελίσσεται με τη στήριξη των μελών του Συλλόγου και των Απανταχού Τσαριτσανιωτών. 
 
Η συλλογή του λαογραφικού υλικού εκτέθηκε για πρώτη φορά δημόσια το διάστημα 3-8 Αυγούστου 2009, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το 2ο Αντάμωμα Τσαριτσανιωτών.
Για το σχετικό φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

Η επιτυχία που σημειώσε η έκθεση και η γενικότερη αποδοχή που συνάντησε η πρωτοβουλία, οδήγησε στην αναγκαιότητα για την εύρεση ενός μόνιμου χώρου στέγασής της, ο οποίος βρέθηκε στο φιλόξενο χώρο του «Δεσποτικού» στην Τσαριτσάνη.
 
Στόχος της ίδρυσης του Λαογραφικού Μουσείου Τσαριτσάνης είναι η διάσωση της πλούσιας λαογραφικής κληρονομιάς του τόπου και η προβολή της, παράλληλα με την ανάδειξη της ιστορίας και των μνημείων της Τσαριτσάνης.
Άμεσος σκοπός του Συλλόγου είναι να μετατρέψει την λαογραφική αυτή έκθεση σε ένα μεγάλο Λαογραφικό Μουσείο, με πολλές αίθουσες και χώρους που θα αναδεικνύει τον πλούτο της λαϊκής μας παράδοσης και θα συμβάλλει καταλυτικά στην εκπλήρωση της επιμορφωτικής διάστασης και των εκπαιδευτικών στόχων της προσπάθειας.

Η έκθεση του λαογραφικού υλικού διαρθρώνεται στις εξής κυρίως ενότητες:
  •  Διαδικασία κατασκευής υφαντών- Ύφανση στον αργαλειό.
  •  Δείγματα υφαντών και κεντηματων.
  •  Λαϊκή Τέχνη.
  •  Παλιά εργαλεία και εξαρτήματα παραδοσιακών επαγγελματιών και τεχνιτών.
  •  Αντικείμενα και εργαλεία οικιακής χρήσης.
  •  Αντικείμενα- εξοπλισμός και εργαλεία του αγροκτηνοτροφικού βίου.
Το Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο του «Δεσποτικού», κληροδότημα του Τσαριτσανιώτη Μητροπολίτη Βέροιας Πολύκαρπου Σακκελαρόπουλου και λειτουργεί:
- κάθε Σάββατο, ώρες 11.00 έως 13.00 το πρωί και 17.00 έως 19.00 το απόγευμα,
- κάθε Κυριακή, ώρα 17.00 έως 19.00 το απόγευμα. 
* Ειδικά για την περίπτωση ομαδικών επισκέψεων στο Μουσείο (σχολείων, φορέων κλπ.), καθημερινά μετά από συνεννόηση με την Διοίκηση του Συλλόγου στα τηλέφωνα 6973802471 (Νίκος Βακράτσας) και 6973037485 (Χάρης Νούσιας).


 
















Τρίπτυχο ενημερωτικό φυλλάδιο,  που διανέμεται στους επισκέπτες του Μουσείου. Για μεγένθυση πατήστε δεξί κλικ πάνω στις εικόνες και... άνοιγμα σε νέα καρτέλα.


 



 





    ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

    ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

    Powered By Blogger

      © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

    Back to TOP