ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ απερχόμενου Δ.Σ.

>> 6.4.10

Πριν 30 ακριβώς χρόνια λάβαινε χώρα στην Τσαριτσάνη ένα πολύ σπουδαίο γεγονός: η ίδρυση ενός πολιτιστικού και επιμορφωτικού σωματείου με την επωνυμία «Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης». Ήταν καθαρά μια αυτόνομη πρωτοβουλία που ξεκίνησε χάρη στο πείσμα και τη θέληση δεκάδων νέων ανθρώπων που χρειάστηκε τότε να παλέψουν με «θεούς και δαίμονες» μέχρι να καταφέρουν να στεριώσουν την προσπάθειά τους.

Γρήγορα ο αγώνας τους δικαιώθηκε γιατί ο λαός της Τσαριτσάνης αγκάλιασε το Μορφωτικό Σύλλογο. Από την πρώτη στιγμή οι Τσαρτσανιώτες βρέθηκαν στο πλευρό της πρωτοπόρας τότε νέας γενιάς και στήριξαν πολύπλευρα τα πρώτα εκείνα βήματα. Ο Σύλλογος μας δεν δίστασε να πολεμήσει αντιδραστικές και οπισθοδρομικές απόψεις και έφερε έναν άλλο αέρα, φρέσκιες ιδέες και καινούργιες αντιλήψεις στο χωριό.

Μπορεί να πέρασαν 30 χρόνια από τότε. Ο Μορφωτικός Σύλλογος της Τσαριτσάνης όμως δεν γέρασε… Συνεχίζει πιο έντονα, μεθοδικά, πιο μαχητικά και πιο επίπονα τον αγώνα για επιμόρφωση και άνοδο του πολιτιστικού και πνευματικού επιπέδου του τόπου. Σήμερα μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλη την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί, να ξεπερνάμε τα κάθε είδους εμπόδια και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί τις στοχεύσεις και τις δράσεις μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και ότι όλα είναι …ρόδινα. Το απερχόμενο Δ.Σ. του Συλλόγου αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη για τα λάθη και τις παραλείψεις κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του. Ζητάμε την κατανόηση από τα μέλη του σωματείου μας και από τους απανταχού Τσαρτσανιώτες.

Ζητάμε όμως και την εντατικοποίηση της ενασχόλησης του κόσμου με τα πράγματα του Συλλόγου, ενός Συλλόγου που πρέπει να είναι ανοιχτός σε συμβουλές, παρατηρήσεις και στην καλοπροαίρετη κριτική. Θεωρούμε, και το κάναμε πράξη τη διετία που πέρασε, πως η κριτική είναι θεμελιακό στοιχείο για τη βελτίωση της δράσης και της παρέμβασής μας. Κανένας δεν πρέπει να διστάζει να απευθύνεται στα μέλη του Συλλόγου και να διατυπώνει την άποψή του.

Έγιναν βήματα και καταγράφηκαν τα δυο αυτά χρόνια σημαντικές επιτυχίες. Πρέπει να παρατηρήσουμε όμως ότι ο Σύλλογος μας υστερεί στα ζητήματα της ευρείας καλλιτεχνικής ενασχόλησης, της ανάδειξης δεξιοτήτων και ταλέντων. Στο σημείο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να θίξουμε γενικότερα ζητήματα όπως της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δράσης αλλά και μια αναγκαιότητα για την ιστορική μας κωμόπολη, την αποπεράτωση του Πνευματικού Κέντρου. Οι Σύλλογοι και οι φορείς της Τσαριτσάνης πρέπει να πάρουμε μια πρωτοβουλία που θα βάζει σε πρώτη προτεραιότητα για τον τόπο την δημιουργία του.

Οι σχέσεις εμπιστοσύνης αναμεταξύ των μελών του Συλλόγου, αναμεταξύ των απανταχού Τσαριτσανιωτών, δυνάμωσαν και ατσαλώθηκαν. Δραστικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή παίζει η εφημερίδα «ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ». Έχει ανέβει αισθητά η αναγνωσιμότητα και η κυκλοφορία της. Εκδίδεται κάθε τρεις μήνες σε 1700 φύλλα. Μπαίνει σε κάθε Τσαρτσανιώτικο σπίτι και ταξιδεύει μέχρι την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νότια Αφρική. Κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα και προβάλει το όνομα της Τσαριτσάνης σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ αποστέλλεται σε Δήμους, φορείς, Υπουργεία και άλλους Οργανισμούς.

Έχουμε έρθει αυτό τον καιρό αντιμέτωποι με προβλήματα σχετικά με την ομαλή κυκλοφορία και αποστολή της εφημερίδας. Καταβάλλαμε κάθε προσπάθεια για να ξεπεραστούν αυτά και καλούμε τους αναγνώστες να συμβάλλουν έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα όπως αυτό της αλλαγής διευθύνσεων και των παραλείψεων κατά την ταχυδρομική διανομή. Όποιος αναζητά την εφημερίδα μπορεί πλέον να τη βρει, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, σε κεντρικό καφέ της Τσαριτσάνης.

Ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι η λειτουργία και η χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς μας διευκολύνει στην επικοινωνία με πατριώτες απ’ όλο τον κόσμο. Δεν κατέστη δυνατό αλλά πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο η κατασκευή ιστοσελίδας στο διαδίκτυο. Η νέα τεχνολογία πρέπει να αξιοποιηθεί όσο το δυνατό πιο άμεσα για τη βελτίωση της λειτουργίας του Συλλόγου.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η αγορά ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής- κάμερας και ψηφιακού καταγραφέα φωνής (δημοσιογραφικού) έχει συντελέσει στο ανέβασμα της ποιότητας της ύλης της εφημερίδας και τον εμπλουτισμό της με υλικό.

Μία από τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου της διετία αυτή ήταν η επίσκεψη στο ΑΛ ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΖ, την πιο δημοφιλή εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση. Τα μέλη του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μοναδική εμπειρία και το όνομα της κωμόπολης να προβληθεί στο πανελλήνιο

Φέτος το Πάσχα αναβίωσε με επιτυχία ένα παλιό έθιμο, αυτό του Πασχαλιάτικου χορού. Η κινητοποίηση από τη μεριά του Συλλόγου, η προβολή του γεγονότος αλλά και η συμμετοχή του Χορευτικού Τμήματος είχε σαν αποτέλεσμα η εκδήλωση να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Ιδιαίτερα αποδοτική ήταν η προηγούμενη εκπαιδευτική περίοδος για το Χορευτικό Τμήμα που συμμετείχε σε πανελλαδικά συμπόσια, στην αναβίωση του πασχαλιάτικου εθίμου στον Αη- Θανάση, σε μουσικοχορευτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Τσαριτσάνης και στη Γιορτή Πίτας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών. Από αυτή τη διετία ο Σύλλογος προχώρησε στην καθιέρωση της δωρεάν συμμετοχής στο Χορευτικό Τμήμα. Ακόμα για την καλύτερη λειτουργία του Τμήματος και τον εμπλουτισμό των φορεσιών που διαθέτει, ο Σύλλογος προχώρησε στην αγορά 8 ζευγαριών χειροποίητων δερμάτινων τσαρουχιών, τα οποία κατασκευάστηκαν με τον παραδοσιακό τρόπο στο Λιβάδι.

Πρόσφατα εκδόθηκαν σε διαστάσεις γιγαντοαφίσας και εκτυπώθηκαν σε καμβά παλιές φωτογραφίες της Τσαριτσάνης, οι οποίες αφού τοποθετήθηκαν σε τελάρο κοσμούν πλέον την Κοινότητα, την Οικονόμειο Σχολή, το Ιατρείο και το Δημοτικό Σχολείο Τσαριτσάνης.

Σε ένα από τα ζητήματα που υστέρησε ο Σύλλογος στο παρελθόν, υπήρξε εξέλιξη. Με σειρά εκδηλώσεων δόθηκε βήμα σε νέους ταλαντούχους, ερασιτέχνες καλλιτέχνες. Οι συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.

Πραγματοποιήθηκε ακόμη μια πολύ σημαντική δωρεά στο Δημοτικό Σχολείο Τσαριτσάνης, όπου στην αίθουσα τελετών τοποθετήθηκε κλιματισμός, έτσι ώστε να μπορεί ο χώρος αυτός να φιλοξενεί εκδηλώσεις του σχολείου και όχι μόνο. Ξεχώρισαν ακόμα οι παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Ιατρείο Τσαριτσάνης, όπου μετά την τοποθέτηση κλιματισμού έγινε συντήρηση του, ενώ ακόμη ο Σύλλογό μας δώρισε ένα στατό ορού.

Όλη η δράση του Συλλόγου είναι γνωστή στην τοπική κοινωνία και προβάλλεται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, με τα οποία το απερχόμενο Δ.Σ. συνεργάστηκε άψογα. Όλες οι καταχωρήσεις του Συλλόγου βρήκαν πάντα φιλοξενία στον «ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ», στην «ΕΚΔΟΣΗ», στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στον «ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΛΟΓΟ», τη «ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΗΧΩ», τον «ΚΟΣΜΟ» και τον «ΚΥΡΗΚΑ».

Πολλές φορές σαν απερχόμενο Δ.Σ. κάναμε λόγο για τη διαφάνεια που διέπει την οικονομική διαχείριση ως βασική αρχή για την αποτελεσματική λειτουργία του Συλλόγου. Τηρούνται με επιμέλεια τα βιβλία, τα οποία είναι ανοιχτά και μπορεί να τα ελέγξει ο καθένας.

Πήραμε την απόφαση κατά τον φετινό Οικονομικό Απολογισμό να μην κατατάξουμε τα έξοδα σε υποκατηγορίες αλλά να παρουσιάσουμε σε ολόκληρη την κοινωνία της Τσαριτσάνης αναλυτικά το Βιβλίο Εξόδων. Έτσι μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει αναλυτικά τη δράση του Συλλόγου τη διετία που πέρασε και ποια ήταν τα έξοδά του. Εκτός από το κάθε επιμέρους ποσό, αναγράφεται στον Οικονομικό μας Απολογισμό η ημερομηνία, ο αριθμός της κάθε απόδειξης και το ποσό.

Οι πάντες γνωρίζουν ότι δεν έρχονται έσοδα στο Σύλλογο χωρίς απόδειξη και δεν φεύγουν χρήματα χωρίς αποδείξεις και παραστατικά, τα οποία αριθμούνται και καταχωρίζονται σε ειδικό φάκελο έτσι ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος κάθε δαπάνης. Η επιμέλεια στην τήρηση των βιβλίων δείχνει τη δουλειά που επιτελείται, τη νοικοκυροσύνη αλλά και τη διαφάνεια και μάλιστα έμπρακτα.

Όμως όλα τα παραπάνω και η χρηστή διαχείριση έχουν απτά αποτελέσματα. Τα έσοδα του Συλλόγου την προηγούμενη διετία ανήλθαν στο ποσό των 35.029,70 ευρώ, όταν τη διετία 2004- 2006 ήταν 24.814,34. Δηλαδή σημειώθηκε μια αύξηση άνω των 10.000 ευρώ!!! Τα έσοδα μόνο από εισφορές των μελών, συνδρομές για την εφημερίδα και ενισχύσεις πατριωτών και φίλων ανήλθαν στο ποσό των 20.488, 46 ευρώ!

Δεν υπήρξε αυτά τα δύο χρόνια όπως και προηγούμενα ούτε ένα ευρώ δημόσιας ενίσχυσης ή επιχορήγησης. Μοναδική πηγή εσόδων για το Σύλλογό μας και τη δράση του υπήρξε η οικονομική ενίσχυση των απανταχού Τσαριτσανιωτών. Είναι πραγματικά παράξενο και εντυπωσιάζει τα νεότερα μέλη του Συλλόγου, να τους αναζητούν με επιμονή οι Πατριώτες μας για να πληρώσουν στο Σύλλογο τη συνδρομή τους.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι τυχαία. Μαρτυρούν την αξιόλογη άνοδο του Συλλόγου, την κατάκτηση της εμπιστοσύνης και του σεβασμού απ’ το σύνολο των Τσαριτσανιωτών. Το απερχόμενο Δ.Σ. πάλεψε γι’ αυτό και όλοι αισθανόμαστε υπερήφανοι για το φιλοπρόοδο Τσαρτσανιώτικο λαό, για τον κάθε πατριώτη και την κάθε πατριώτισσα που δίνει το υστέρημά του στο Σύλλογο. Ο κόσμος αυτός είναι που τον κρατάει ζωντανό και μας δίνει την κινητήρια δύναμη για να συνεχίσουμε.

Και απ’ όλα αυτά προκύπτει ένα μεγάλο οικονομικό υπόλοιπο, σπάνιο γεγονός ειδικά στις μέρες μας. Όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας απ’ τον Οικονομικό Απολογισμό του απερχόμενου Δ.Σ. προκύπτει ένα ποσό της τάξης των 13.818,40 ευρώ ως υπόλοιπο, και το οποίο θα παραδοθεί στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Το σύνολο σχεδόν του παραπάνω ποσού είναι κατατεθειμένο σε βιβλιάριο της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

Να σημειώσουμε τέλος πως υπήρξαν μεταξύ μας, όπως συμβαίνει σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, και διαφορετικές γνώμες. Αυτό σε τίποτα δεν εμπόδισε το Συμβούλιο να πάει μπροστά και να πάρει τις αναγκαίες κάθε φορά αποφάσεις.

Το απερχόμενο Δ.Σ. ολοκλήρωσε το έργο του. Πιστεύει ότι επιτέλεσε τα καθήκοντά του και το χρέος του στην ιδιαίτερη πατρίδα μας και σε όλους αυτούς τους πατριώτες που στήριξαν το έργο του από το υστέρημά τους, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τώρα έρχεται η σειρά ενός νέου Δ.Σ. και μιας νέας Ε.Ε., να ανταποκριθούν στον κρίσιμο ρόλο των οργάνων και του ρόλου που θα τους αναθέσουν τα μέλη του Συλλόγου μέσα από μια διαδικασία που πρέπει να αποτελεί και για το Μορφωτικό Σύλλογο Τσαριτσάνης γιορτή, που θα δυναμώσει και θα ανδρώσει ακόμα πιο πολύ το σωματείο μας.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Powered By Blogger

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP