ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου

>> 9.4.10

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στη συνοικία της Μπουμπουτσιάς. Αποτελείται από τον καθολικό και τα δύο πλαϊνά παρεκκλήσια, τους Αγίους Αποστόλους και τον Άγιο Γεώργιο. Ο ναός είναι λιθόχτιστος, κεραμοσκεπής με μονόκογχη κάμαρα, διαστάσεων 16 Χ 6,30 μ. περίπου. Περιβάλλεται από στενό φαρδύ νάρθηκα σε σχήμα Π που πιάνει τη δυτική πλευρά του κι όσο από τις πλαϊνές αφήνουν τα παρεκκλήσια.

Θαυμαστός ζωγραφικός διάκοσμος στολίζει το εσωτερικό και τον κλειστό νάρθηκα. Ο ναός δεν έγινε συγχρόνως. Σίγουρες χρονολογίες έχουμε 1615, 1734, 1748, 1750, και το 1753. Το ταβάνι είναι ξύλινο, με σταυρωτούς προς διάφορες κατευθύνσεις αρμοκαλύπτες, που το χωρίζουν σε ποικιλόσχημα χρωματιστά τμήματα. Κατάγραφοι οι τοίχοι, θαυμαστές οι δεσποτικές και οι άλλες εικόνες, ωραίο σκαλιστό τέμπλο και πέτρινο δάπεδο.

Στις ιδιαιτερότητες του Ναού συγκαταλέγονται ο «Καιρός του Χρόνου» (ο κύκλος της ζωής), η τοιχογραφία του Νάρθηκα «Ζωδιακός κύκλος» και η περίφημη σύνθεση «Ρίζα του Ιεσσαί», στην οποία εικονίζονται 90 μορφές, όχι μόνο προπατόρων του Ιησού ή μορφών της Ορθοδοξίας αλλά ακόμα και αρχαίων Ελλήνων σοφών. Από τις τοιχογραφίες δε λείπει ο Μέγας Αλέξανδρος, ο βασιλιάς Δαρείος και ο Αύγουστος

Υπάρχουν ακόμη στο ναό πλείστες άλλες επιγραφές και αντικείμενα όχι μόνο με θρησκευτική αλλά και μεγάλη αρχαιολογική αξία.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Powered By Blogger

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP