ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου

>> 9.4.10


Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου είναι καθολικό ενός κατεστραμμένου σήμερα μοναστηριού έξω από την Τσαριτσάνη, προς τα ανατολικά. Χωματόδρομος, που διασχίζει τα αμπέλια και τις ελιές, οδηγεί στα ριζά του χαμηλού λόφου όπου και βρίσκεται το μοναστήρι. Γοητευτική είναι η θέα προς το μικρό κάμπο του χωριού.

Η Ιερά Μονή χτίστηκε το 1611 μ.Χ. και υπήρξε Μετόχι της ιστορικής μονής του Αγίου Δημητρίου, με αξιοσπούδαστα στοιχεία ζωής και τέχνης. Το Σεπτέμβριο του 1823, οι Τούρκοι κατέστρεψαν την Μονή του Αγίου Αθανασίου, η οποία είχε πυρποληθεί το 1878 από τους Γκέγκηδες. Η Μονή είχε δεκάδες κελιά, που βρίσκονταν στη νότια πλευρά του ναού. Ήταν διώροφο το κτίσμα. Στον κάτω χώρο ήταν οι αποθήκες και οι στάβλοι και επάνω ήταν τα κελιά των μοναχών. Ο Ναός του Αγίου Αθανασίου το καθολικό της ομώνυμης Μονής είναι μονόχωρος, κεραμοσκεπής με νάρθηκα, που βρίσκεται λίγο ψηλότερα απ’ το κεντρικό τμήμα του. Από το ξυλόγλυπτο τέμπλο διασώζονται ορισμένα κομμάτια. Το δάπεδο είναι πέτρινο και σκεπάζεται με σχιστολιθικές πλάκες, οι οποίες έχουν σχήμα σχεδόν ορθογώνιο. Οι τοιχογραφίας έγιναν στα 1611- 1615.

Μέσα στον περίβολο του μοναστηριού, πίσω από το καθολικό, είναι το τετράγωνο μονόκλιτο παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου. Κτίστηκε το 1748 και είναι Βυζαντινού ρυθμού με τυφλό τρούλο, χωρίς τύμπανο και ισλαμικά πρότυπα Αποτελεί ολόκληρο σχεδόν μια καλά διατηρημένη τοιχογραφία- αγιογραφία

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Powered By Blogger

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP