ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μονή Αγίου Δημητρίου (Βαλέτσικο)

>> 9.4.10

Το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου ή Βαλέτσικο, βρίσκεται βορειοανατολικά της Τσαριτσάνης. Είναι κτισμένο πάνω σε μία βουνοσειρά. Περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση, όπου αφθονούν τα θηράματα. Η τοποθεσία όπως και το μοναστήρι λέγεται Βαλέτσικο. Πότε ακριβώς κτίσθηκε δεν μας είναι γνωστό. Πιστεύεται ότι είναι κτίσμα του 16ου αιώνα.

Η ιερά μονή του Αγίου Δημητρίου έχει μία ξέχωρη ιστορία για την περιοχή, αφού ακολούθησε τις περιπέτειες του τόπου, λαμπρές και θλιβερές, που αναστάτωσαν τους τελευταίους αιώνες την Εθνικοαπελευθεροτική μας Ιστορία. Η μονή έχει περίπου 40 κελιά δωμάτια, που σώζονται ακόμη και σήμερα και ακόμη μερικά από αυτά είναι θολογυρισμένα. Οι πόρτες των κελιών είναι χαμηλές και στενές.

Το καθολικό έχει μικρές διαστάσεις και είναι ξυλόστεγο και κεραμοσκέπαστο. Στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο υπάρχουν όμορφες τοιχογραφίες που από τότε σώζονται μέχρι και σήμερα οι οποίες ανάγονται στον 17ο αιώνα. Το τέμπλο του ναού είναι διακοσμημένο με παλιές εικόνες με μεγάλη αρχαιολογική αξία.

Κατά την εκστρατεία του Ελληνικού Στρατού εναντίον των Τούρκων το 1897, το μοναστήρι γίνεται κέντρο πληροφοριών και συνδέσμου του στρατού μας. Σημαντικό επίσης ρόλο διαδραμάτισε κατά το Μακεδονικό αγώνα και τον αγώνα της Εθνικής Εταιρίας καθώς επικοινωνούσε οπτικά (με συνθηματικές φωτιές) με το μοναστήρι της Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας, οπότε και ενημερώνονταν σχετικά το Προξενείο Ελασσόνας για πολλά σημαντικά θέματα. Και κατά την περίοδο 1941- 1944 και αργότερα με την Εθνική Αντίσταση, το μοναστήρι φιλοξενεί συχνά διερχόμενους αγωνιστές, αντάρτικες ομάδες που δρούσανε μεταξύ Ολύμπου και Χασίων και για πολλούς μάλιστα μήνες στέγασε και το Αρχηγείο Ολύμπου.

Το 1767 επισκέφθηκε τη μονή και φιλοξενήθηκε για λίγες ημέρες ο δάσκαλος του γένους Κοσμάς ο Αιτωλός.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Powered By Blogger

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP