Η πορεία της πείνας…
>> 14.11.11
Στο Γενάρη και το Φλεβάρη του 1932, στην Τσαριτσάνη υπήρχε έντονος αναβρασμός. Η φτώχεια και η πείνα είχε αγκαλιάσει ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων. Η απελπισία είχε κυριεύσει τον εργατόκοσμο της Τσαριτσάνης. Αγρότες οι περισσότεροι, καλλιεργούσαν τη γη και δεν απολάμβαναν τους καρπούς της. Η κατάσταση είχε φτάσει στα όριά της. Ήδη κάποιοι άρχισαν να λυγίζουν, να πεθαίνουν από την πείνα.
Από τότε υπήρχε Κομμουνιστικός Πυρήνας που συσπείρωνε τους πιο συνειδητούς εργάτες και αγρότες, τα πιο τολμηρά παλληκάρια της Τσαριτσάνης που δεν φοβόταν και δε λογάριαζαν τίποτα μπροστά στο δίκιο της εργατικής τάξης. Με δικιά τους πρωτοβουλία ξεσηκώνουν τον κόσμο και πραγματοποιούν μεγαλειώδη συγκέντρωση έξω από την Κοινότητα. Αρχικά έλαβαν μέρος 800 άτομα και στη συνέχεια περισσότερα από χίλια, ζητώντας ψωμί και δουλειά.
Τελικά κατάφεραν και πραγματοποίησαν μια σπουδαία ηρωική πράξη, που έχει καταγραφεί στην ιστορία: την πορεία της πείνας. Η πορεία αυτή πραγματοποιήθηκε προς την Ελασσόνα, με αίτημα «Ψωμί ή Δουλειά».
Η πορεία αντιμετώπισε της σκληρή καταστολή, αλλά παρ’ όλα αυτά η αποφασιστικότητα είχε αποτέλεσμα και μετά την επιτυχία της οι αρχές και η Κοινότητα αναγκάστηκαν να διανείμουν καλαμπόκι στους πεινασμένους κατοίκους.
Οι Τσαριτσανιώτες πέτυχαν έτσι μια μεγάλη νίκη χάρη στο ηρωικό ΚΚΕ. Γλίτωσαν αυτοί και οι οικογένειές τους γιατί δεν έσκυψαν το κεφάλι και δε λύγισαν μπροστά στην τρομοκρατία και τις φοβέρες.
Τα γεγονότα αυτά καταγράφει πολύ γλαφυρά η εφημερίδα «ΝΕΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» στο φύλλο της 20 Φεβρουαρίου 1932, στην πρώτη σελίδα. Να πως καταγράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ το γεγονός:
«ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΕΙΝΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ
Όπως πληροφορούμαστε απ' την Τσαριτσάνη η πείνα έχει αγκαλιάσει επικίνδυνα τα φτωχά στρώματα των αγροτών. Προ δεκαπενθημέρου μάλιστα και πλέον πέθανε ο εργάτης Τσιμπόλης από πείνα, αφίσας πίσω πολυμελή οικογένεια.
Ο κομμουνιστικός πυρήνας του χωριού άρχισε προ καιρού κινητοποίηση των αγροτών γύρω από τα ζητήματα τους. Στις 31 του παρελθόντος μηνός έγινε με την πρωτοβουλία του συγκέντρωση πεινασμένων εργατοαγροτών έξω από το Κοινοτικό Κατάστημα. Πήραν μέρος γυναικόπαιδα, στην πρώτη δε γραμμή βρισκόντουσαν οι πιονέρηδες με τα μέλη του Κόμματος και της Νεολαίας. Οι συγκεντρωμένοι έφθασαν τους 800.
ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Αφού μίλησε ένας σύντροφος βγάλανε τριμελή επιτροπή ή οποία ανέπτυξε στο κοινοτικό συμβούλιο στα αιτήματα των διαδηλωτών.
Ο πρόεδρος της κοινότητος ειρωνικά απάντησε πως θα δοθούν ενισχύσεις ύστερα από τρεις μέρες. Όλοι όμως οι διαδηλωτές φωνάζουν
-Πεινάμε!
-Ψωμί ή δουλειά!
-ΑΠΟΨΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΩΝΑ
Εν τω μεταξύ η μάζα όλο και ενισχύονταν από καινούργιους αγρότας. Οι συγκεντρωμένοι έφτασαν τους 1200 περίπου. Το κοινοτικό συμβούλιο βλέποντας την επιμονή και την αγανάχτηση της μάζας που δεν ξεγελιώνταν με υποσχέσεις αναγκάστηκε να υποκύψει
στην αξίωση να γίνει πορεία προς την Ελασσώνα. Αυτό φυσικά είχε κι άλλον
σκοπό. Αφού δεν μπόρεσε να εξαπατήσει τη φτωχολογιά έπαιρνε μέρος στην πορεία να την εκφυλίσει.
Με την επιτροπή λοιπόν μπροστά και το κοινοτικό συμβούλιο τράβηξαν οι
διαδηλωτές προς την Ελασσόνα. Οι χωροφύλακες βλέποντας την αποφασιστικότητα και την αγανάκτηση της μάζας δεν τόλμησαν να επέμβουν.
Στο δρόμο οι χωρικοί φώναζαν:
-Πειναμε!
-Ψωμί ή δουλειά!
Όταν μετά τρίωρο σχεδόν πορεία έφτασαν έξω απ' την Ελασσόνα βρέθηκαν μπροστά σε χωροφύλακες Ιππείς και πεζούς με επικεφαλής ένα μοίραρχο που σκοπό είχαν να εμποδίσουν την είσοδο.
ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ!
Στη φωνή της μάζας:
-ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ!, ο μοίραρχος διέταξε τους χωροφύλακες να πυροβολήσουν. Οι χωροφύλακες άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, οι διαδηλωτές όμως. χωρίς να χάσουν ούτε επί στιγμή την ψυχραιμία τους απάντησαν με λιθοβολισμό.
Η μαχητικότητα των χωρικών έκανε τον επικεφαλής να διατάξει σταμάτημα των πυροβολισμών.
Απ' την συμπλοκή τραυματίστηκε ελαφρά ο Θωμάς Λαμπίρης που τον πάτησαν τα άλογα στο πόδι και το χτύπημα αστυνομικών απ' τους λιθοβολισμούς! Εν τω μεταξύ απεφασίσθη και πήγε την πόλη οχταμελής επιτροπή των διαδηλωτών με το κοινοτικό συμβούλιο και έστειλε τηλεγράφημα στη Κυβέρνηση με τα αιτήματα τους. Ποια ήταν
η αιτία που δεν πήγαν όλοι μαζί στην Ελασσώνα δεν μας γράφει ο ανταποκριτής μας. Η τρομοκρατία ή το Κοινοτικό Συμβούλιο. Απ' τα γεγονότα όπως αναφέρονται. μάλλον το κοινοτικό συμβούλιο δεδομένου πως η τρομοκρατία είχε τσακισθεί ως ένα σημείο.
Το σταμάτημα των ποροβολισμών δεν μπορεί αλλοιώτικα να εξηγηθεί παρά μονάχα με την μαχητική αντεπίθεση της μάζας. Έτσι το κοινοτικό συμβούλιο έπαιζε και δω τον προδοτικό του ρόλο.
Πρέπει να πούμε στους συντρόφους διαδηλωτές της Τσαρίτσανης πως η μαζική τους είσοδο στην πόλη και η μαχητική τους πόλη έκαναν τις αρχές να τους λογαριάσουν ακόμα περισσότερο.
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αφού η επιτροπή και το κοινοτικό συμβούλιο γύρισαν πίσω, όλοι μαζί οι χωρικοί γιομάτοι, ενθουσιασμό επέστρεψαν στο χωριό. Η αστυνομία της Τσαρίτσανης και της Ελασσώνος την άλλη μέρα άρχισε να μετέρχεται τρομοκρατικά μέτρα για να λυγίσει την πόλη των χωρικών.
Και φυσικά πρώτα απ' όλα την προσοχή της την έριξε στους πιο συνειδητούς. Συνέλαβε 26 εν όλω αγρότες, τους οποίους μετέφερε στη Λάρισα. Μετά τις σχετικές ανακρίσεις που έγιναν απωλύθηκαν οι 16 οι υπόλοιποι προφυλακίστηκαν».
Για τα γεγονότα υπάρχει επίσης αναλυτική παράθεση στο βιβλίο «Η ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ» της Κοινότητας, σελίδες 192-194.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιάννης Ζ. Βλαχογιώργος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στην εφημερίδα "ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ", φύλλο 122- ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 201
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου