ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δωρεά Λαογραφικού υλικού

>> 11.6.20

Το Δ.Σ του Μορφωτικού Συλλόγου ευχαριστεί τον συμπατριώτη μας Βελισσάριο Ραμμο του Αποστόλου για την δωρεά μιας γαλαζομηχανης για τις ανάγκες του Λαογραφικού Μουσείου του Συλλόγου.
Το λαογραφικό Μουσείο Τσαριτσάνης ιδρύθηκε το 2009 και εγκαινιάστηκε επίσημα στις 20 Νοεμβρίου του 2011.
Στόχος της ίδρυσης του Λαογραφικού Μουσείου είναι η διάσωση της πλούσιας λαογραφικής κληρονομιάς του τόπου μας και η προβολή της, παράλληλα με την ανάδειξη της ιστορίας και των μνημείων της Τσαριτσάνης.
Η έκθεση του λαογραφικού υλικού διαρθρώνεται στις εξής ενότητες:

  • Διαδικασία κατασκευής υφαντών- ύφανση στον αργαλειό.
  • Δείγματα υφαντών και κεντημάτων.
  • Λαϊκή Τέχνη.
  • Παλιά εργαλεία και εξαρτήματα παραδοσιακών επαγγελματιών και τεχνιτών.
  • Αντικείμενα και εργαλεία οικιακής χρήσης.
  • Αντικείμενα- εξοπλισμός και εργαλεία του αγροτοκηνοτροφικου βίου.
Το Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο του"Δεσποτικού", κληροδότημα του Τσαριτσανιωτη Μητροπολίτη Βεροίας Πολύκαρπου Σακκελαροπουλου.

Read more...

Καθαριότητα και καλλωπισμός των γραφείων του Συλλόγου.

>> 5.6.20

Η δύναμη του Συλλόγου είναι τα μέλη του!
Μέλη και φίλοι του Συλλόγου,με σακούλες και τσουγκράνες στα χέρια, επιδόθηκαν με όρεξη και μεράκι σε εργασίες καθαρισμού και περιποίησης στο κτίριο του "Δεσποτικού", όπου στεγάζονται τα γραφεία του Συλλόγου.
Τα μέλη του Συλλόγου μάζεψαν σκουπίδια και χόρτα και παράλληλα προχώρησαν σε εργασίες καλλωπισμού της πρόσοψης του κτιρίου.

Read more...

Αναβάλλονται για τον Αύγουστο του 2021 οι εκδηλώσεις του 4ου Ανταμωματος των Απανταχού Τσαριτσανιωτων

>> 4.6.20


Το Δ.Σ του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης λαμβάνοντας υπόψιν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί παγκόσμια με την πανδημία του "κορονοιου" αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση του, την αναβολή των εκδηλώσεων του 4ου Ανταμωματος των Απανταχού Τσαριτσανιωτων.
Έχοντας ως προτεραιότητα την διασφάλιση της δημόσιας υγείας το Δ.Σ αποφάσισε την αναγκαία αυτή αναβολή των εκδηλώσεων του 4ου Ανταμωματος των Απανταχού Τσαριτσανιωτων για τον Αύγουστο του 2021.
Ελπίζουμε σύντομα να καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω μας τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας και να ανταμώσουμε ΌΛΟΙ ΥΓΙΕΙΣ τον Αύγουστο του 2021.

Read more...

Από το Σικάγο του 1886 στην Παγκόσμια Εργατική Πρωτομαγιά

>> 1.5.20


Το 1884, η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας αποφάσισε στο συνέδριό της ότι η 1η Μάη του 1886 θα ήταν μέρα εκτεταμένου απεργιακού αγώνα, με σκοπό την καθιέρωση του οχτάωρου.
Την απόφαση αυτή πήρε στα χέρια της η εργατική τάξη των Ηνωμένων Πολιτειών, την έκανε πράξη, ακόμα και τραγούδι: «Σκοπεύουμε ν’ αλλάξουμε τα πράγματα. Όχι πια να μοχθούμε απ’ τα χαράματα, ίσα – ίσα μόνο για να ζούμε, να μην έχουμε ποτέ μια ώρα για να σκεφτούμε», τραγουδούσαν οι εργάτες και διεκδικούσαν: «Οχτώ ώρες για εργασία, οχτώ ώρες για ανάπαυση κι οχτώ ώρες για ό,τι θέλουμε».
Στις 20 Ιουλίου 1889, το ιδρυτικό συνέδριο της Δεύτερης Διεθνούς πήρε την απόφαση… «Θα οργανωθεί μια μεγάλη διεθνής εκδήλωση για μια καθορισμένη ημερομηνία, με τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργάτες σε όλες τις χώρες και σε όλες τις πόλεις ν’ απευθύνουν ταυτόχρονα μια συγκεκριμένη μέρα, προς τις δημόσιες αρχές, ένα αίτημα για να καθοριστεί η εργάσιμη μέρα σε οκτώ ώρες και να τεθούν σε ισχύ οι άλλες αποφάσεις του Διεθνούς Συνεδρίου του Παρισιού.
Ενόψει του ότι μια τέτοια εκδήλωση έχει ήδη αποφασιστεί από την Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας στο συνέδριό της, το Δεκέμβρη του 1888 στο Σεντ Λούις για την 1η του Μάη 1890, η μέρα αυτή γίνεται δεκτή σαν η μέρα για τη διεθνή εκδήλωση. Οι εργάτες των διαφόρων χωρών θα πρέπει να οργανώσουν την εκδήλωση με τρόπο ανάλογο προς τις συνθήκες της χώρας τους» (Ουίλιαμ Φόστερ: «Η Ιστορία των τριών Διεθνών», Αθήνα 1975, σελ. 175).
Γιατί όμως η 1η Μάη;
Ήταν η μέρα της μεγάλης απεργίας στο Σικάγο των ΗΠΑ με αίτημα την καθιέρωση της 8ωρης εργάσιμης μέρας, αντί της 10ωρης, 11ωρης έως και 14ωρης που ήταν ως τότε.
Απεργία η οποία συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες και που βάφτηκε στο αίμα των εργατών από το χτύπημα αστυνομίας με εντολή των καπιταλιστών, ενώ οι ηγέτες, πρωτεργάτες των τότε εργατικών κινητοποιήσεων για το 8ωρο καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν.
Στην πρωτομαγιάτικη απεργία του 1886 στις ΗΠΑ πήραν μέρος περίπου μισό εκατομμύριο εργάτες, με διαδηλώσεις στις περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις. Επίκεντρο του αγώνα αναδείχτηκε το Σικάγο.
Στις 3 Μάη, η αστυνομία πυροβόλησε εν ψυχρώ εναντίον εργατών που διαδήλωναν.
Την επομένη, 4 Μάη, έγινε διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Χέιμαρκετ, όπου κάποιος προβοκάτορας έριξε βόμβα εναντίον αστυνομικών.
Η αστυνομία εκμεταλλεύτηκε αυτή την αφορμή και χτύπησε τη συγκέντρωση, ενώ το αστικό κράτος βρήκε την ευκαιρία να συλλάβει τους ηγέτες των εργατών.
Συγκεκριμένα, οδηγήθηκαν σε σκηνοθετημένη δίκη οχτώ άνθρωποι.
«Κρεμάστε τους πρώτα κι ύστερα τους δικάζετε», ήταν η αξίωση κράτους και αφεντικών.
Κι αυτό έγινε, στις 11 Νοέμβρη του 1887, με τους Πάρσονς, Σπάις, Φίσερ και Εγκελ να οδηγούνται στην αγχόνη.
«Αν σας περνάει η ιδέα στα σοβαρά πως με τις κρεμάλες σας μπορείτε να σταματήσετε το κίνημα που εξωθεί εκατομμύρια γονατισμένων από την καταπίεση εργατών στην εξέγερση, είστε, μα την αλήθεια, “πτωχοί τω πνεύματι”».
Τα λόγια αυτά του Σπάις στο δικαστήριο, τα επαλήθευσε η πάλη των εργατών.
Η πρωτομαγιάτικη απεργία του 1886 είχε ως αποτέλεσμα 185.000 εργάτες να κερδίσουν το 8ωρο και τουλάχιστον 200.000 εργάτες να μειώσουν το χρόνο εργασίας τους από τις 12 στις 10 και 9 ώρες.
Σε πολλές περιοχές κερδήθηκε η ημιαργία του Σαββάτου, ενώ αρκετές βιομηχανίες σταμάτησαν την κυριακάτικη εργασία.

Read more...

Διαγωνισμός εικαστικής έμπνευσης " Η υπεράνθρωπη προσπάθεια των υγειονομικών"

>> 28.3.20


Το Δ.Σ του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει ώστε να περάσουμε όσο πιο δημιουργικά γίνεται το χρόνο μας στο σπίτι,διοργανώνει διαγωνισμό εικαστικής έμπνευσης μπροστά στην πρωτόγνωρη κατάσταση που έχουμε βρεθεί όλοι μας με την μεγάλη έξαρση της πανδημίας του κορονοιου.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση καλούμε τον λαό της Τσαριτσάνης και ολόκληρης της Επαρχίας να αποτυπώσει στο χαρτί (ζωγραφική, φωτογραφία) την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση, με επίκεντρο την πραγματική υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνουν οι εργαζόμενοι υγειονομικοί,που κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς τα κατάλληλα μέσα,με υποστελεχωμένες από το κράτος δομές, έχοντας υπερβάλλει εαυτό, δίνουν μια μεγάλη μάχη για να βοηθήσουν το λαό.
Όσοι θέλουν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό θα μπορούν να στέλνουν τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες στο mail του Συλλόγου: mstsaritsanis@yahoo.gr και στο messenger στο Facebook morfotikos sillogos tsaritsanis.
Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι όπου θα βραβευτεί η πρώτη πιο ευρηματική δημιουργία, από τις παρακάτω κατηγορίες:
Α) έως 9 ετών
Β)10 έως 15 ετών
Η)16 έως 24 ετών και
Δ)25 ετών και άνω.
Ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού θα είναι η 1η Μάη."

Read more...

Προτάσεις για δημιουργική απασχόληση του χρόνου

>> 27.3.20

Προτάσεις για δημιουργική απασχόληση και αξιοποίηση του χρόνου που θα βρίσκονται τα παιδιά σπίτι προτείνει το Δ.Σ του Συλλόγου.
Οι μέρες που είμαστε σπίτι είναι σίγουρα δύσκολες..... όμως μπορούν να γίνουν αρκετά δημιουργικές. Διαβάζουμε ένα καλό βιβλίο, βλέπουμε μια καλή ταινία ή μια ενδιαφέρουσα σειρά στην τηλεόραση, παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια που ακονίζουν το μυαλό, φτιάχνουμε όμορφες κατασκευές..... και φυσικά φρεσκαρουμε τα μαθήματα μας..!
Τώρα που ήρθε η άνοιξη και ο ήλιος θα στέλνει περισσότερη θερμότητα και θα ανέβει η θερμοκρασία ή μήπως θα στέλνει περισσότερη θερμοκρασίακαι θα ανέβει η θερμότητα;
Μπερδεμένη η κατάσταση!
Τι είναι η θερμότητα και τι η θερμοκρασία;
Η απάντηση παρακάτω......


Read more...

Ανακοίνωση του Δ.Σ

>> 26.3.20


Το Δ.Σ του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης κάνει γνωστό στα μέλη του, ότι στο πλαίσιο της λήψης των απαιτούμενων μέτρων πρόληψης λόγω κορονοιου αποφάσισε να παρατείνει την αναστολή των τμημάτων του και των δραστηριοτήτων του επ' αόριστον. Συγκεκριμένα αναστέλλεται η λειτουργία των χορευτικών τμημάτων, της παιδικής και μικτής χορωδίας και του μουσικού τμήματος.
Εφιστούμε την προσοχή όλων στην λήψη και εφαρμογή όλων των μέτρων ατομικής προστασίας.
Ο Σύλλογος μας δεν αναστέλλει την δράση του! Είμαστε εδώ και εφόσον μπορούμε να βοηθήσουμε το λαό της περιοχής μας να σταθεί όρθιος θα το κάνουμε. Σε αυτές τις ανησυχητικές και δύσκολες ώρες πρέπει όλοι να δείξουμε κουράγιο, θάρρος και αλληλεγγύη!
Κανένας φόβος! Κανένας μόνος! Όλοι για έναν και ένας για όλους!
Σας καλούμε να απευθυνθείτε άμεσα στο Σύλλογο για οποιαδήποτε πρόβλημα!
Αν πιστεύετε ότι πρέπει οι αρμόδιες αρχές να πάρουν άμεσα μέτρα για κάτι,αν κάποιος συγχωριανός ή κάποια οικογένεια χρειάζεται βοήθεια και άμεση κινητοποίηση του κράτους και των υπηρεσιών του Είμαστε Εδώ.
Για μας είναι αυτονόητη η υπεύθυνη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας για τη μη διασπορά του ιού πρέπει και η κυβέρνηση όμως πράττοντας τα αυτονόητα να ακούσει την φωνή των γιατρών και των υγειονομικών που είναι σήμερα στην πρώτη γραμμή του αγώνα και να τους δώσει τα απαραίτητα όπλα που ζητούν για να αντιμετωπίσουν τον"αόρατο εχθρό".Read more...

Λίγα λόγια για το Γαϊτανάκι

>> 25.2.20Από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας ,το γαϊτανάκι είναι ένας χορός που δένει απόλυτα με το κέφι και το χρώμα της Αποκριάς.Το γαϊτανάκι πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα,αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο.
Το γαϊτανάκι χορεύεται σε κύκλο όπως σε κύκλο χορεύεται επίσης το Κότσαρι του Πόντου,το όποιο φέρει μια ιδιαίτερη σφραγίδα βακχικών χορών.Οι Διονυσιακοί αυτοί χοροί εξέφραζαν την διαμαρτυρία των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων αλλά και τον πόθο τους για την απελευθέρωση από τα ιστορικά δεσμά τους και την επιστροφή τους στη φυσική αθωότητα.Αποτέλεσαν δε αναπόσπαστο κομμάτι της λατρείας του Διονύσου στην οποία έχει τις ρίζες του και το Καρναβάλι. 
Στην αυθεντική αρχική του μορφή δεκατρία άτομα χρειάζονται για να στήσουν το χορό.Ο ένας κρατά το στύλο στο κέντρο,από την κορυφή του οποίου κρέμονται 12 μακριές κορδέλες με διαφορετικό χρώμα.Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομα τους στο έθιμο.Γύρω από το στύλο,12 χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν μαζί,σε 6 ζευγάρια.Καθώς κινούνται γύρω από το στύλο,κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι  όπως γυρνούν πλέκουν τις κορδέλες γύρω από το στύλο δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς.Όταν πια οι κορδέλες τυλιχτούν γύρω από το στύλο και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά σε αυτόν,τότε ο χορός τελειώνει και το στολισμένο γαϊτανάκι μένει να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα.
Πιθανόν ο κυκλικός αυτός χορός να υποδηλώνει τον κύκλο της ζωής,από την χαρά στη λύπη,από τον χειμώνα στην άνοιξη,από την ζωή στο θάνατο και το αντίθετο.

Read more...

Απόκριες στην Τσαριτσάνη  • Σάββατο 29 Φεβρουαρίου
Όπως και να το κάνουμε απόκριες χωρίς,χορό,κέφι,διασκέδαση,έμπνευση,ευρηματικότητα,φαντασία και σάτιρα δεν γίνεται. Φορέστε λοιπόν ότι στολή επιθυμείτε και προπαντός την καλή σας διάθεση και ελάτε στο maske party του Συλλόγου στο cafe/bar fab στις 21:00.

  • Κυριακή 1 Μαρτίου
Μια υπαίθρια καρναβαλική δράση με παραδοσιακό χρώμα,"Το Γαϊτανάκι" θα ξετυλιχτεί στο κέντρο του χωριού αλλά και στις γειτονιές στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Συλλόγου.Στις 11.30 θα ξεκινήσει η παρέλαση των μεταμφιεσμένων με το γαϊτανάκι από το "Δεσποτικό" με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.Η διαδρομή που θα ακολουθήσει είναι Αλκαζάρ-Μπουμπουτσιά-Παναγιά και θα καταλήξει στους κεντρικούς δρόμους της πλατείας όπου στη συνέχεια θα ακολουθήσει γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα.Κατά τη διάρκεια της διαδρομής τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς προσφέροντας άφθονο κέφι και διασκέδαση.

Read more...

Το 4ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ των Τσαριτσανιωτών το 2020

>> 15.2.20

 Διαβάζω στην "Τσαριτσάνη" μας
στην έκδοση του Απρίλη
και με το πρωτοσέλιδο 
φαρδαίνουν μου τα χείλη.

Τον Αύγουστο του ΄20
αυτό το καλοκαίρι
ο Σύλλογος μας ο Μορφωτικός
αντάμωμα θα φέρει.

Το τέταρτο κατά σειρά
αντάμωμα θα γίνει
στην Τσαριτσάνη εκεί μεριά
στην μνήμη μας να μείνει.

Τέταρτο συναπάντημα 
πλησιάζει ώρα την ώρα
και πως θα το οργανώσουμε
το σκέφτονται από τώρα.

Ντελάλη,βγες και φώναξε
ξεκίνα αμέσως,τώρα!
σ'όλες τις γειτονιές να ακουστεί
να μαθευτεί στη χώρα.

Άντε της Τσαριτσάνης κάτοικοι
εμπρός ετοιμαστείτε
της ξενιτιάς τα αδέρφια σας 
καλώς να τα δεχτείτε.

Στείλτε και μήνυμα μακριά
στου κόσμου κάθε άκρη
μεγάλη να φέρει μια χαρά
στα μάτια ένα δάκρυ.

Να ξανασμίξουν όλοι οι χωριανοί
κανείς να μην απουσιάσει 
στα πάτρια εδάφη τους
ευχή μου είναι,να πιάσει.

Φίλοι γνωστοί και συγγενείς
πετάνε απ'τη χαρά τους
τα σόγια απ'την ξενιτιά θα 
βάλουνε 
μέσα στην αγκαλιά τους.

Να έρθουν όλοι στο χωριό
κανένας να μην λείψει
γιατί θα χάσουν τη γιορτή
και θα τους πιάσει θλίψη.

Ο ένας τον άλλο θα μπορεί
σφιχτά να αγκαλιάσει
να θυμηθούνε τα παλιά
η Ψυχή τους να αγαλλιάσει.

Τσάμικο να χορέψουμε 
στην κεντρική πλατεία
και όλοι να ξεφαντώσουνε 
με χωρατά κι αστεία.

Σας εύχομαι ολόψυχα
πολύ να το χαρείτε
πολύ να τ'απολαύσετε
που θα ξαναβρεθείτε.

Και όλοι στο τέλος της γιορτής
σφιχτά μα αγκαλιαστούνε
και να ρωτήσουν ποια είναι η 
χρονιά 
που θα ξαναβρεθούνε...

*Το όμορφο αυτό ποίημα στάλθηκε στη διεύθυνση της εφημερίδας του Συλλόγου από έναν πατριώτη που ζει μακριά,επιθυμώντας να κρατήσει την ανωνυμία του.


Read more...

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP