ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Οδοιπορικό στο δάσος της Τσαριτσάνης.

>> 23.8.21

 Στην τύχη του έχει αφεθεί το δάσος στην Τσαριτσάνη, όπως και όλα τα δασικά οικοσυστήματα σε όλη την χώρα.

Ένας χρόνος πέρασε από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο δάσος πάνω από το χωριό και  όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε το δάσος έχει αφεθεί στην τύχη του!










Πολλά από τα δέντρα που δεν κάηκαν, έχουν σαπίσει και άλλα έχουν ξεραθεί (ίσως από αρρώστια ή ίσως έχει έρθει το πέρασμα του χρόνου και γι' αυτά) με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να έχουν πέσει κάτω είτε στο δάσος είτε μέσα στην κοίτη του ποταμού που διασχίζει την Τσαριτσάνη.( Να θυμίσουμε ότι το 2005 όταν είχε πλημμυρίσει το χωριό μεγάλοι κορμοί δέντρων είχαν φρακαρει στην γέφυρα και έτσι το νερό υπερχείλισε  δίπλα από αυτή,με αποτέλεσμα πολλά σπίτια και καταστήματα να πλημμυρίσουν).







Χρειάζεται λοιπόν να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες(καθαρισμοί, αραιώσεις, άλλες εργασίες που βοηθούν στην σύνθεση της δασικής βλάστησης) για να μην βρεθούμε πάλι προ τετελεσμένων γεγονότων.


Πως θα μπορούσαν να γίνουν όλα αυτά όμως όταν το δασαρχείο Ελασσόνας που καλύπτει μια από τις μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις της χώρας,είναι αποδεκατισμενο από προσωπικό, αφού συνταξιοδοτούνται υπάλληλοι, χωρίς να αναπληρώνονται με νέες προσλήψεις και δεν υπάρχει κανένας δασεργάτης;Σήμερα υπηρετούν 13 υπάλληλοι (4 δασολόγοι, 4 δασοπόνοι και οι υπόλοιποι δασοφύλακες), εκ’ των οποίων 4 θα αποχωρήσουν με συνταξιοδότηση τέλος του 2021, αρχές 2022. Στην διάθεση τους έχουν 3 παλαιά αυτοκίνητα για να επιτηρούν μια πολύ μεγάλη δασική, ορεινή και ημιορεινή έκταση. 


Η Ελασσόνα βέβαια δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά τον κανόνα μιας και για την προστασία του 65% του εδάφους της χώρας( έκταση που είναι δάση) διατίθεται μόνο το 0,04% του προϋπολογισμού, ενώ από τα συνολικά 17,7 εκ. ευρώ που ζητούσαν φέτος τα δασαρχεία της χώρας για έργα αντιπυρικης θωράκισης,η κυβέρνηση πιστωσε το εξωφρενικό ποσό των 1,7 εκ. ευρώ!


Εύλογα λοιπόν υπάρχει μεγάλη ανησυχία των κατοίκων του χωριού και για την τύχη του δάσους αλλά και τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού για να μην υπάρχει ο κίνδυνος της πλημμύρας.


Χρειάζεται λοιπόν να απαιτήσουμε άμεσα:

  • Γενναία χρηματοδότηση του κράτους για την ενίσχυση της δασοπροστασίας.
  • Ενίσχυση των δασαρχείων με το απαραίτητο προσωπικό.
  • Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την  προστασία του δάσους του χωριού μας.



ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Powered By Blogger

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP