ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενισχύεται το μπλόκο στη Μελούνα

>> 9.2.13


 

Στην ενίσχυση του μπλόκου της Μελούνας προχώρησαν σήμερα Σάββατο 9 Φλεβάρη, αγρότες από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα. Τα τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα εκτός οδοστρώματος, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων που κινούνται επί της Εθνικής Οδού Λάρισας- Κοζάνης.
Αντιπροσωπεία του μπλόκου πρόκειται να λάβει μέρος στην αυριανή πανελλαδική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια της Λάρισας, όπου θα αξιολογηθεί η μέχρι τώρα πορεία των κινητοποιήσεων ενώ θα ληφθούν αποφάσεις για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα. Την ίδια στιγμή πραγματοποιούνται σειρά παρεμβάσεων και εξορμήσεων στα χωριά της Ελασσόνας από την Συντονιστική Επιτροπή και τους εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής.
Σήμερα, επίσης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Αγροτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης στην αίθουσα του Κοινοτικού Καταστήματος, στην οποία μίλησε ο Βασίλης Κατής, εκ μέρους της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας. Στη σύσκεψη το παρόν έδωσαν το παρόν αγρότες, συνταξιούχοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ το κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Επιτροπή του Μπλόκου, με τα αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών...


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

συνάδελφοι,

αγρότες- κτηνοτρόφοι, και συνταξιούχοι του ΟΓΑ, λαέ της περιοχής,

Η κατάσταση δεν πάει άλλο! Βιώνουμε τραγικές στιγμές για εμάς και τις οικογένειές μας. Ζούμε σε μια περιοχή, που διαθέτει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, και όμως η πολιτική που εφαρμόζεται στα πλαίσια της ΚΑΠ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την καταστρέφει. Έτσι η επαρχία Ελασσόνας μαραζώνει. Ο αγροτικός πληθυσμός μειώθηκε δραματικά, ξεκληρίστηκε στην κυριολεξία. Αλλά και όσοι συνάδελφοι άντεξαν, έμειναν στην αγροτική παραγωγή και έκαναν ανοίγματα, σήμερα βλέπουν όλη τους τη δουλειά και την παραγωγή να την εκμεταλλεύονται έμποροι, μεσάζοντας, τράπεζες και φορολογία. Τα έξοδα είναι τεράστια, δουλεύουμε χωρίς να απολαμβάνουμε τον κόπο μας. Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Έχουν σαν σκοπό να μας κάνουν εργάτες στη δούλεψη μεγαλοαφεντικών- νεοτσιφλικάδων και επιχειρήσεων στην αγροτική οικονομία που συγκεντρώνουν γη, εξοπλισμό και παραγωγή, για ένα κομμάτι ψωμί.

Δεν μας μένει τίποτα άλλο παρά να βγούμε και εμείς στη μάχη, στον αγώνα για τη ζωή και την αξιοπρέπεια, στον ίδιο δρόμο με χιλιάδες άλλους συναδέλφους σ’ όλη την Ελλάδα, που πυκνώνουν τα μπλόκα, το μόνο μέσον που έχουμε για να κλιμακώσουμε την πάλη για το δίκιο μας. Και μαζί με όλο το λαό, την εργατιά, τους άνεργους, τη νεολαία, να συντονιστούμε και να ανατρέψουμε τις άδικες πολιτικές που μας εξολοθρεύουν.

Καλούμε πρώτα απ΄ όλα όλους τους μικρούς και μεσαίους αγρότες της περιοχής, τον κτηνοτροφικό κόσμο, όλους όσους τους καλύπτει το πλαίσιο των αιτημάτων μας, τους συνταξιούχους αγρότες, τις οικογένειες τους συνολικά, αλλά και την εργατιά της περιοχής, τους επαγγελματίες, τους μαθητές, να στηρίξουν το αγωνιστικό μπλόκο στη Μελούνα. Είναι υπόθεση όλων. Καλούμε φορείς, συνδικάτα, οργανώσεις να βρεθούν δίπλα μας. Να ξεδιπλωθεί η αλληλεγγύη που θα δώσει απάντηση στην τρομοκρατία, το φόβο και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης.Στηρίζουμε- παλεύουμε για τα αιτήματά μας:

1.    Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή - να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι - αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.

2.    Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ - σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

3.    Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ - κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4.    Να μην κοπούν τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα άδειας από τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, να αυξηθεί η αγροτική σύνταξη και να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.

5.    Αφορολόγητο πετρέλαιο - να μη μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

6.    Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30% - να αντικατασταθούν οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ που έχουν κλαπεί, για να μπορούν οι αγρότες να ποτίζουν τα χωράφια τους και να ληφθούν μέτρα φύλαξης από τη ΔΕΗ.

7.    Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους - δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων.

8.    Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014 - 2020.

9.    Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις - χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία - Σύνταξη, στους «Καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση - καθαριότητα, στον ΟΣΔΕ για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων κ.ά.

10.  Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ (συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί) - να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες φόρους για σπίτια, αποθήκες και χωράφια.

11.  Άτοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες, με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση - πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα - απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ.

12.  Αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες - να πληρωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες για τους οποίους υπάρχουν έτοιμα πορίσματα - ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

13.  Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και για τα φάρμακα.

14.  Να ολοκληρωθεί η εκτροπή του Αχελώου και να προχωρήσουν τα άλλα έργα αγροτικής υποδομής - Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για ύδρευση και άρδευση.

15.  Να διατηρηθεί και να επεκταθεί το μέτρο της νιτρορύπανσης σε όλους τους αγρότες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

16.  Να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι για όλες τις χρονιές και να πληρωθούν και τη συνδεδεμένη ενίσχυση.Δίνουμε τη μάχη αυτή με το αγωνιστικό ρεύμα στο Αγροτικό Κίνημα, με τη σημαία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), με τους Αγροτικούς Συλλόγους μας και την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ)ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΜΠΛΟΚΟΥ ΜΕΛΟΥΝΑΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP