ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Με επιτυχία η προβολή της παιδικής ταινίας

>> 30.12.12


Σήμερα το απόγευμα, Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2012, πραγματοποιήθηκε προβολή της παιδικής ταινίας «Kung Fu Panda» στο «καφέ Κλασσικό» στην Τσαριτσάνη, από την Κινηματογραφική Λέσχη του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης. Με την προβολή αυτή συνεχίστηκε η δραστηριότητα της Κινηματογραφικής Λέσχης, ενώ προγραμματίζονται και άλλες προβολές το αμέσως επόμενο διάστημα, για τις οποίες θα υπάρξει ενημέρωση. Η σημερινή εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία, καθώς ανταποκρίθηκαν πολλοί μικροί φίλοι και γονείς.


Read more...

ΠΡΟΒΟΛΗ παιδικής ταινίας

>> 29.12.12


Η Κινηματογραφική Λέσχη του Μορφωτικού Συλλόγου, συνεχίζοντας το χειμερινό πρόγραμμα προβολών της, πραγματοποιεί αύριο το απόγευμα, μέρα Κυριακή 30 Δεκέμβρη, και ώρα 17.30 στο «καφέ Κλασσικό» στην Τσαριτσάνη, προβολή της παιδικής ταινίας «Kung Fu Panda».

Read more...

Κάλαντα του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης

>> 26.12.12Παραμονή Χριστουγέννων, τα μέλη των τμημάτων του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, έτρεξαν τα κάλαντα στο χωριό, κίνηση που συνάντησε για μια ακόμα χρονιά τη θερμή ανταπόκριση των συγχωριανών μας, με τους οποίους τα μέλη του Συλλόγου αντάλλαξαν ευχές.
Read more...

Εορταστική εκδήλωση στο Σύλλογο

>> 22.12.12


Πριν από λίγη ώρα, στην έδρα του Μορφωτικού Συλλόγου στην Τσαριτσάνη, πραγματοποιήθηκε μια όμορφη γιορτινή εκδήλωση με πρωτοβουλία των μελών του παιδικού χορευτικού τμήματος του Συλλόγου και γονέων.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης, τα παιδάκια- μέλη του τμήματος, τραγουδώντας τα κάλαντα, στόλισαν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Συλλόγου.
Με τις όμορφες αυτές εικόνες, στέλνουμε τον εορταστικό παλμό των ημερών από την Τσαριτσάνη και ολόκληρη την Ελλάδα, που επιμένει να αντιστέκεται ενάντια στο χειροτέρεμα της ζωής μας.

Από τη διοίκηση του Συλλόγου τις θερμότερες ευχές, σε όλα τα μέλη του Συλλόγου και σε όλους τους πατριώτες ανά τον κόσμο, για καλές γιορτές, υγεία και ευτυχία. Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά…

Read more...

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

>> 17.12.12κάντε κλικ πάνω στη φωτογραφία
για μεγέθυνση


Ξεφυλλίζοντας την εφημερίδα ΕΚΔΟΣΗ της Ελασσόνας (αριθ. φύλλο 647, 27.06.2012, επιμέλεια άρθρου: Γρ. Βέλκος) το βλέμμα μου σταμάτησε σε ένα δημοσίευμα το οποίο είχε καταχωρηθεί σε εφημερίδα μιας άλλης εποχής, της 15ης Οκτωβρίου 2012. Δηλαδή, λίγες μέρες μετά την έναρξη του Α βαλκανικού πολέμου, που επρόκειτο να χαρίσει στον τόπο μας την πολυπόθητη λευτεριά και τη διεύρυνση των συνόρων του μικρού, μέχρι τότε, Ελληνικού κράτους (τα σύνορα ήταν μέχρι τη Μελούνα).
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα το έγραφε ο Ιωάννης Χριστοδουλάκος, Λάκων, θέλοντας να σκιαγραφήσει τους κατοίκους της Τσαριτσάνης της τότε εποχής. Τα λόγια του εξαίρουν και κολακεύουν ιδιαιτέρως τους προγόνους μας και κατ επέκταση και εμάς. Αποτελούν έναν ύμνο στην ελεύθερη, αδούλωτη και ανυπότακτη ψυχή των πατεράδων και παππούδων μας, οι οποίοι με θάρρος, γενναιότητα και τόλμη συνέβαλλαν στην επικράτηση του πολυτιμότερου αγαθού, της ελευθερίας.
Μεταξύ άλλων αναφέρει, ότι η Τσαριτσάνη το 1912 αριθμούσε περίπου 3500 χιλιάδες κατοίκους, όλοι Έλληνες χριστιανοί, ενώ η Τουρκική κυριαρχία περιορίζονταν σε 3 – 4 μισθωτούς χωροφύλακες. Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι της μικρής μας πόλης βρίσκονταν στην ευχάριστη θέση να αντικρίζουν την τουρκική σκλαβιά από μακριά, με μοναδική υποχρέωση να καταβάλλουν χρηματική αποζημίωση στους κατακτητές.
Τη στιγμή που οι γείτονες λαοί βρίσκονταν κάτω από τη σκληρή και απάνθρωπη κυριαρχία του Τούρκου κατακτητή (Ασιανού Τέρατος, όπως γράφει ο Χριστοδουλάκος). Φυσικό και επόμενο ήταν στην ψυχή των Τσαριτσανιωτώων να ανθίζει και να θεριεύει το δέντρο της ελευθερίας, ό πόθος να δουν την περιοχή ανεξάρτητη και χωρίς την παρουσία ξένων κατακτητών. Σε βαθμό που οι γείτονες, οι οποίοι ζούσαν για 5 αιώνες σε καθεστώς δουλείας, να εκπλήσσονται και να απορούν με τις πράξεις και τις εκδηλώσεις ενθουσιασμού των συμπατριωτών μας.
Ο Χριστοδουλάκος συνεχίζει λέγοντας πως, με την έναρξη των εχθροπραξιών (1912) και την είσοδο του στρατού στη μικρή πόλη όλοι οι δρόμοι, τα καταστήματα και τα σπίτια ήταν σημαιοστολισμένα και οι κάτοικοι έραναν τους στρατιώτες με λουλούδια. Τονίζει, μάλιστα, ότι, καθώς δεν υπήρχαν την περίοδο εκείνη φυσικά άνθη, έγινε χρήση τεχνιτών λουλουδιών.
Στο δημοσίευμα εξαίρεται ιδιαιτέρως η θερμή συμπεριφορά των Τσαριτσανιωτών στους στρατιώτες, τους οποίους φιλοξένησαν στα σπίτια τους, φρόντισαν και προσέφεραν απλόχερα την αγάπη και τα τρυφερά τους συναισθήματα με γενναιότητα και θάρρος, χωρίς να φοβηθούν τον Τούρκο κατακτητή.
Απεναντίας, ήταν ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι με την παρουσία του στρατού στην περιοχή τους. Μετά την απελευθέρωση της Ελασσόνας, συνεχίζει το δημοσίευμα, δημιουργήθηκαν πρόχειρα θεραπευτήρια- νοσοκομεία και οι δάσκαλοι και οι υπόλοιποι νέοι και νέες του χωριού, χρησιμοποιήθηκαν ως νοσοκόμοι στην υπηρεσία του κοινού καλού του τόπου.
Όλοι αυτοί διαπνέονταν από συναισθήματα αγνού πατριωτισμού και πόθου για ελευθερία. Ήταν μέχρι τα κόκαλα τους Έλληνες, τονίζει το δημοσίευμα. Στο τέλος γίνεται αναφορά στα σχολεία της περιοχής της Τσαριτσάνης, και γράφει ότι όλα (δημοτικό - παρθεναγωγείο και ημιγυμνάσιο) οικοδομήθηκαν με δωρεές του συμπατριώτη μας Κων. Οικονόμου των εξ οικονόμων, ο οποίος αναγνώρισε το πτώμα του νεκρού Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε' και το μετέφερε στη Ρωσία.
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα, διαβάζοντας το, μου προκάλεσε συγκίνηση, θαυμασμό και υπερηφάνια για τις προηγούμενες γενιές των Τσαριτσανιωτών, στους οποίους οφείλουμε, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους, να διαβεβαιώσουμε ότι οι αγώνες που έκαναν για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι και ανεξάρτητοι δεν θα σταματήσουν.
Με κάθε τρόπο , όπως και όσο οι συνθήκες μας το επιτρέπουν τις δύσκολες μέρες που διανύει η χώρα μας, θα αγωνιζόμαστε για να συνεχίσει η μικρή μας πόλη να ευημερεί και να προοδεύει. Γιατί σε μία πόλη με τέτοια ιστορία, μόνο οι λέξεις πρόοδος και ευημερία της αξίζουν.
Ο Θεός ας αναπαύει την ψυχή του Ιωάννη Χριστοδουλάκου, συντάκτη του δημοσιεύματος.

ΣΥΝΑΚΤΗΣ: Ασπασία Τζαβέλλα- Σαπουνά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στην εφημερίδα "ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ", φύλλο 125- ΔΕΚΕΜΒΗΣ 2012

Read more...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ- ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ


Για πρώτη φορά βλέπει το φως της δημοσιότητας, αποκλειστικά μέσα από την εφημερίδα «Τσαριτσάνη», μία σπάνια φωτογραφία. Το ντοκουμέντο αυτό προέρχεται από ιδιωτική συλλογή και δόθηκε στη συντακτική επιτροπή της εφημερίδας από τον κ. Κωνσταντίνο Παλάσκα από το Λιτόχωρο.
Στην φωτογραφία αυτή εικονίζονται τα μέλη της πρώτης θρυλικής Ανταρτοομάδας του Ολύμπου, μεταξύ των οποίων υπήρξαν πολλά παλικάρια από την Τσαριτσάνη.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες, εάν είναι δυνατόν να μας βοηθήσουν προκειμένου να αντιστοιχίσουμε τα μέλη της πρώτης ανταρτοομάδας με τους εικονιζόμενους. Όποιος επομένως αναγνωρίζει κάποιο από τα πρόσωπα της φωτογραφίας, να επικοινωνήσει με τη συντακτική επιτροπή της εφημερίδας.

Από τη Συντακτική Επιτροπή

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: στο φύλλο του Δεκεμβρίου, υπ' αριθ. 125 της εφημερίδας "ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ''

Read more...

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP