ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αναβιώνει από τον Μορφωτικό Σύλλογο το έθιμο του Πασχαλιάτικου χορού

>> 9.4.12

Δεύτερη μέρα του Πάσχα, στην ιστορική μονή του Αγίου Αθανασίου (1611 μ.Χ.) στην Τσαριτσάνη
Στον Αη- Θανάση την αυλή,
στο μάρμαρο στρωμένο,
με μολύβι σκεπασμένο…

Ρίγη συγκίνησης προκαλούν στους Τσαριτσανιώτες όπου γης, οι στίχοι αυτοί, του τραγουδιού με το οποίο ξεκινά ο Πασχαλιάτικος ή Μεγάλος Χορός που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα στην ιστορική κωμόπολης της Τσαριτσάνης.
Το έθιμο που τα τελευταία χρόνια ζωντανεύει με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, πραγματοποιείται στο προαύλιο της ιστορικής μονής του Αγίου Αθανασίου, η οποία χρονολογείται από το έτος 1611, σε μια κατάφυτη και πανέμορφη τοποθεσία, στα ριζά της «Μελούνας».
Έτσι και φέτος τη Δευτέρα 16 Απριλίου, πιστός στο ετήσιο ραντεβού του ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης πραγματοποιεί την αναβίωση του δρωμένου, με τη συμμετοχή όλων των πανηγυριωτών, οι οποίοι πιασμένοι χέρι- χέρι τραγουδούν τα τραγούδια που συνδέονται με το έθιμο, όπως «Στον Αη- Θανάση την αυλή», «Σήμερα Δέσπωμ’ Πασχαλιά», «Πότε θα έρθει η Άνοιξη», «Μια Μαρουδιά απ’ τα Γιάννενα» κ.α. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει παράσταση από τα Χορευτικά Τμήματα του Συλλόγου, με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.
Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν μετά τη Θεία Λειτουργία που τελείται μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα στο καθολικό της μονής.
Σημειώνεται πως η  Διοίκηση του Συλλόγου θα προσφέρει σε όλους τσίπουρο και γλυκό, ενώ η πρόσβαση για τους επισκέπτες είναι πολύ εύκολη καθώς η Μονή βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από την Εθνική Οδό Λάρισας- Κοζάνης, ανατολικά της κωμόπολης προς την «Μελούνα».

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Powered By Blogger

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP