ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εντυπωσιακή κινητοποίηση στην Τσαριτσάνη

>> 27.2.11
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, εκατοντάδες κάτοικοι της Τσαριτσάνης συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στην Κεντρική πλατεία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυναν η εκπαιδευτική κοινότητα και οι φορείς της κωμόπολης, και διατράνωσαν την αντίθεση τους στο προωθούμενο σχέδιο κατάργησης του Γυμνασίου και Λυκείου Τσαριτσάνης.
Η σημερινή εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό συγκέντρωση αποτελεί συνέχεια των δυναμικών κινητοποιήσεων στις οποίες προχωρά το τελευταίο διάστημα η κοινωνία της Τσαριτσάνης, κινητοποιήσεις οι οποίες αναμένεται να ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με έκδηλη ανησυχία και οργή οι μαθητές, οι γονείς και ολόκληρη η κοινωνία της Τσαριτσάνης παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα τις εξελίξεις, καταγγέλλοντας προειλημμένες αποφάσεις. Το ενδεχόμενο κλεισίματος του Γυμνασίου και του Λυκείου, που στεγάζονται στην περίφημη «Οικονόμειο Σχολή», θα πλήξει και θα φέρει μαρασμό στην ιστορική κωμόπολη, η οποία παρουσιάζει έντονη κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα.

Ακολούθησε πορεία μέχρι την Εθνική οδό Λάρισας- Κοζάνης, όπου έλαβε χώρα συμβολικός αποκλεισμός. Στους διερχόμενους οδηγούς μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό και ζητήθηκε η συμπαράστασή τους στον αγώνα.

Σημειώνεται πως στη σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Αντώνης Σκυλλάκος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θανάσης Παιδής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ελασσόνας Μιλτιάδης Βαρσάμης και Κώστας Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τσαριτσάνης Αχιλλέας Μητσιμπόνας, Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και μαζικών οργανώσεων, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί κα πλήθος κόσμου.

Στους συγκεντρωμένους μοιράστηκε ανακοίνωση του Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, με το εξής περιεχόμενο:Ξεσηκωμός! Όλοι στον αγώνα…
Οι αποφάσεις για το κλείσιμο του Γυμνασίου και Λυκείου Τσαριτσάνης έχουν ήδη παρθεί.
Εντάσσονται στο γενικότερο σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων που προωθεί το Υπουργείο παιδείας και αποτελούν κομμάτι των γενικότερων αναδιαρθρώσεων για την παιδεία.

Η ιστορία δεν παραγράφεται!
Το 1670 ιδρύθηκε στην Τσαριτσάνη ένα από τα πρώτα σχολεία στο Θεσσαλικό χώρο και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Δίδαξαν εδώ σπουδαίες μορφές του Ελληνισμού και δάσκαλοι του γένους, όπως οι Νικόλαος Πεταλιάς, Χρύσανθος Κουλούρης, Αθανάσιος Θεμελής, Σεβαστός Λεοντιάδης, Ευγένιος Βούλγαρης, Ιωάννης Δημητριάδης Πέζαρος, Δανιήλ Φιλιππίδης, Γρηγόριος Κωνσταντάς, Κωνσταντίνος Κούμας και ο Κωνσταντίνος Οικονόμος Εξ Οικονόμων.
Το 1910 ιδρύεται η Οικονόμειος Σχολή, η οποία μετά το 1912 εξελίσσεται σε ένα από τα πρότυπα Γυμνάσια του κράτους και το μοναδικό σε ολόκληρη την επαρχία Ελασσόνας, μέχρι το 1943.

Δημόσιο Σχολείο- μόρφωση για όλους
Ο αγώνας μας, είναι αγώνας πρώτα από όλα για το Δημόσιο Σχολείο.
Στηρίζουμε τους μαθητές στους οποίους ανήκει το μέλλον, και είναι αυτοί που κυρίως πλήττονται…
Θα μείνουν λίγα πολυδύναμα σχολεία, που θα ανήκουν στους Δήμους, οι οποίοι χωρίς πόρους θα καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες επιβαρύνοντας τους γονείς. Έρχονται νέα βάρη για τα λαϊκά νοικοκυριά.
Έρχονται σχολεία διαφοροποιημένα και κατηγοριοποιημένα. Μπαίνουν φραγμοί στη μόρφωση: μόρφωση για λίγους.

Κανένας εφησυχασμός
Ξέρουμε ότι ο αγώνας μας είναι δύσκολος. Ανεξάρτητα από την έκβασή του, θετική ή αρνητική, να αξιοποιηθεί απ’ όλους…
Να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα για τις αιτίες και τον ρόλο που παίζουν, για την πολιτική που υπηρετούν όσοι παίρνουν τις αποφάσεις.

Τους λέμε:
Ας κλείσουν όσα σχολεία θέλουν. Ας μας φορτώσουν νέα βάρη. Ας σαρώσουν κι άλλο τις ζωές μας. Ας μαυρίσουν το μέλλον μας.
Θα υποστούν το κόστος των αποφάσεών τους. Με κάθε χτύπημα, αφυπνίζονται συνειδήσεις. Με τον ενωτικό μας αγώνα, σφυρηλατούνται δεσμοί. Οργανώνεται η πάλη.

Από την μαρτυρική Τσαριτσάνη στέλνουμε μήνυμα αντίστασης και ελπίδας.
Ενότητα και συντονισμός της δράσης μας σε ολόκληρο το Δήμο Ελασσόνας.
Όλοι ενωμένοι- ψηλά το κεφάλι…
Έχουμε το δίκιο και θα τα καταφέρουμε!

Read more...

Συμπαράσταση των κατοίκων στην Κατάληψη της ΟΙΚΟΝΟΜΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ

>> 25.2.11

Συνέχεια των κινητοποιήσεων στην Τσαριτσάνη. Εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στο χώρο της ιστορικής Οικονομείου Σχολής για να δηλώσουν την συμπαράστασή τους στους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, που από την Τρίτη έχουν καταλάβει το ιστορικό κτήριο του σχολείου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το επιχειρούμενο σχέδιο κατάργησής του.

Επόμενη προγραμματισμένη κινητοποίηση έχει οριστεί για το πρωί της Κυριακής, και ώρα 11.00, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση μαθητών, γονέων, φορέων και κατοίκων της Τσαριτσάνης στην Κεντρική Πλατεία της κωμόπολης.

Read more...

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ

>> 24.2.11

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της προχωρά η κοινωνία της Τσαριτσάνης. Αυτή τη φορά τη σκυτάλη παίρνουν οι μαθητές της ιστορικής Οικονομείου Σχολής. Με ομόφωνη απόφαση τους οι μαθητικές κοινότητες του Γυμνασίου και του Λυκείου Τσαριτσάνης προχώρησαν από το βράδυ της Τρίτης στην κατάληψη του σχολείου τους, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην επιχειρούμενη κατάργηση του.

Σε σχετικό ψήφισμα που εξέδωσαν αναφέρουν τα εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ- ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ

Οι μαθητές του Γυμνασίου- Λυκείου Τσαριτσάνης δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη προσπάθεια κατάργησης του σχολείου μας και στις επιπτώσεις που αυτή θα έχει τόσο σε εμάς τους μαθητές όσο και στην ευρύτερη περιοχή μας. Οι λόγοι αντίδρασής μας είναι οι εξής:

Το σχολείο μας εδώ και τρεις αιώνες προσφέρει αξιόλογο διδακτικό και παιδαγωγικό έργο, προσφέροντας στον ελληνισμό μοναδικές υπηρεσίες σε δύσκολους καιρούς. Θεωρούμε ντροπή να είμαστε εμείς η γενιά που δεν θα μπορέσει να συνεχίσει αυτή τη μοναδική κληρονομιά. Νομίζουμε ότι είναι ύβρη απέναντι στους μεγάλους δασκάλους που πέρασαν απ’ εδώ να αποδειχτούμε ανίκανοι να διασώσουμε το θησαυρό που μας παραδόθηκε.

Επιπλέον, ολιγομελή τμήματα συμβάλλουν στην παροχή ποιοτικότερου εκπαιδευτικού έργου, όπως φαίνεται και απ’ τις αυξημένες επιτυχίες του σχολείου μας στις πανελλαδικές εξετάσεις. Θεωρούμε υποβάθμιση το να «στοιβαχτούμε» στα ήδη υπεράριθμα τμήματα των «πολυδύναμων σχολείων» της Ελασσόνας.

Ακόμη, στην Οικονόμειο Σχολή έχουν επενδυθεί και πρόσφατα τεράστια χρηματικά ποσά σε εγκαταστάσεις και υποδομές, που μας προσφέρουν μοναδικής ποιότητας εκπαίδευση. Είναι απαράδεχτο αυτές οι υποδομές να χρησιμοποιηθούν σε άσχετες υπηρεσίες του δήμου ή να αφεθούν στη φθορά του χρόνου.

Μακάρι να μπορούσαμε να σας μεταφέρουμε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα του σχολείου μας. Η λειτουργία τους είναι πρότυπη και η σχέση μαθητών και καθηγητών είναι άμεση και ουσιώδης. Έτσι, λοιπόν υπάρχει η διάθεση να συμμετέχουμε σε πρωτότυπες δραστηριότητες και να κάνουμε δημιουργικό έργο μαζί τους.

Επίσης το σχολείο μας έχει πολύ ικανοποιητικό αριθμό μαθητών, ο οποίος παρουσιάζει αυξητική τάση για την επόμενη πενταετία. Άρα, η λειτουργία του σχολείου θα βοηθήσει την τοπική κοινωνία να αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς. Αντίθετα, το κλείσιμο του θα οδηγήσει τον τόπο μας στο μαρασμό και την παρακμή.

Αγαπάμε τα σχολεία μας, αγαπάμε την κωμόπολή μας…
Ζητάμε τη βοήθειά όλων για να συνεχίσουμε να ζούμε εδώ…
«όπου κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή», «εμείς θέλουμε σχολεία, δε θέλουμε μουσεία»…

Τσαριτσάνη, 23.02.2011
Οι μαθητές του Γυμνασίου- Λυκείου ΤσαριτσάνηςRead more...

100 χρόνια ΟΙΚΟΝΟΜΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ

>> 19.2.11

Ενώ η Τουρκοκρατία είχε απλώσει τα δίχτυα της σ’ όλη την Ελλάδα, στην ιστορική Τσαριτσάνη, τόπος διαλεχτός και πανελλήνια γνωστός, αναπτύσσονταν και ωρίμαζε η ιδέα της αναγέννησης, πνευματική και υλική, που σε λίγα χρόνια έμελε να γίνει πραγματικότητα. Το αποκορύφωμα όλων αυτών των ενεργειών ήταν η ανέγερση του Διδακτικού Σχολείου, ένα σχολείο που αργότερα θα ονομαζόταν Οικονόμειος Σχολή και θα γινόταν ο Φάρος της πνευματικής αναγέννησης του τόπου.

Τα θεμέλια αυτού του σχολείου μπήκαν το 1670 και αποπερατώθηκε το 1690, μετά από εθελοντική εργασία και αιματηρές προσπάθειες των κατοίκων της Τσαριτσάνης.

Σ’ αυτό λοιπόν το πνευματικό κέντρο, όπως χαρακτηρίσθηκε εκείνη την εποχή, δίδαξαν οι σπουδαιότεροι λόγιοι και σοφοί. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Ν. Πεταλιάς, οι πατριώτες μας Χρυσάνθος Κουλούρης και Αθανάσιος Θεμελής καθώς και ο Σεβαστός Λεοντιάδης. Αργότερα δίδαξαν ο Ευγένιος Βούλγαρης, μέγας διδάσκαλος του γένους, ο Κων/νος Μοναχός και ο διάσημος Τυρναβίτης Ιωάννης Δημητριάδης Πέζαρος, θεμελιωτής της ελληνικής παιδείας.

Όμως τη δόξα και τη φήμη, τη μεγάλη ακμή της την γνώρισε κατά τη διάρκεια της Σχολαρχίας του Πατριώτη μας Κων/νου Οικονόμου Εξ Οικονόμων στις αρχές του 19ου αιώνα και του Λαρισαίου Λόγιου Κ. Κούμα, ο οποίος κατέβαλλε φιλότιμες προσπάθειες για να πείσει τους αγράμματους χειρώνακτες γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Στην ίδια σχολή έμαθε τα πρώτα του γράμματα και ο Τσαριτσανιώτης Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ, που μισοκαμμένος αποκεφαλίστηκε από τους Τούρκους κατά την έξοδο του Μεσολογγίου.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι ήταν η μοναδική σχολή στη Θεσσαλομακεδονία, την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Όταν πέθανε ο μεγάλος Διδάσκαλος του γένους Κων/νος Οικονόμου, άφησε με τη διαθήκη του ένα σημαντικό ποσό για την ανέγερση σχολείων και εκκλησιών στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Έτσι το 1910 το Ελληνικό Σχολείο της Τσαριτσάνης στεγαζόταν στην πανάρχαια κατοικία του Κων/νου Οικονόμου που βρισκόταν στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγιάς. Με σουλτανικό δίδαγμα, εκεί ακριβώς ανοικοδομήθηκε το Καλλιμάρμαρο Γυμνάσιο που αποτελούνταν από τρείς ορόφους. Το γυμνάσιο αυτό, προς τιμή του μεγάλου Ευεργέτη μας ονομάστηκε από τότε Οικονόμειος Σχολή και εμπλουτίστηκε με αξιόλογα βιβλία και πολλά όργανα φυσικής και χημείας. Μετά την απελευθέρωση του ΄12 εξελίχθηκε σ’ ένα από τα πρότυπα γυμνάσια του κράτους, το μοναδικό στην επαρχία Ελασσόνας. Έδωσε τα φώτα της παιδείας, όχι μόνο στους μαθητές όλων των Σχολείων της Επαρχίας Ελασσόνας αλλά και διάφορων άλλων πόλεων της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Η διδασκαλία γινόταν από εξαιρετικούς καθηγητές και απέβαινε καρποφόρα και αποδοτική λόγω του μικρού αριθμού μαθητών σε κάθε τάξη και των σύγχρονων οργάνων φυσικής και χημείας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι μαθητές που έπαιρναν το απολυτήριο από το γυμνάσιο Τσαριτσάνης να ξεχωρίζουν έναντι των αποφοίτων άλλων Γυμνασίων και έτσι το Γυμνάσιο μας να αποκτήσει πολύ καλή φήμη.

Σημαντικός ήταν επίσης και ο ρόλος της Σχολής στη διατήρηση και διαφύλαξη αξιόλογων χειρογράφων και πολύτιμων συγγραμμάτων του Κ. Οικονόμου. Το 1944 η Σχολή κάηκε από τους Γερμανούς και μαζί μέρος του πολύτιμου θησαυρού της. Πολύ σύντομα όμως, με δωρεές αποδήμων Τσαριτσανιωτών και ιδιαίτερα του Θεμ. Βούλγαρη, ανοικοδομήθηκε, παίρνοντας τη σημερινή της μορφή.

Επιπλέον στο ημιυπόγειο της Σχολής υπήρχε Μουσείο με πλήθος εκθεμάτων τα οποία μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Βόλου. Η Σχολή αποτέλεσε Φάρο πνευματικό τόσο στα χρόνια της σκλαβιάς, όσο και αργότερα μέχρι σήμερα, χωρίς διακοπή. Έδωσε στην τοπική αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία πλήθος επιστημόνων, ανθρώπων με υψηλές αξίες και παιδεία που αγαπούν τον τόπο τους, τον άνθρωπο, τη χώρα μας.

Όλοι εμείς δάσκαλοι και μαθητές αυτής της σχολής, την αγαπάμε, την πονάμε και τη φροντίζουμε σα δεύτερο σπίτι μας. Είναι στοιχείο της ταυτότητας μας και διαμορφώνει με την περιρρέουσα ιστορική της ατμόσφαιρα τις προσωπικότητες δεκάδων εφήβων κάθε χρόνο.

Μας εμπνέει να δημιουργούμε, να παράγουμε να μαθαίνουμε. Και ελπίζουμε μ’ όλη μας την καρδία να τη βλέπουμε όχι ως ιστορικό απολίθωμα αλλά ανοιχτή στην κοινωνία και ζωντανή να μας προσφέρει πάντα τα πλούσια πνευματικά της δώρα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Παρασκευή Κων. Μαντζώκα, εκπαιδευτικός
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στην εφημερίδα "ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ", φύλλο 117- ΙΟΥΛΙΟΣ 2010

Read more...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΣΤ

>> 17.2.11

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ
ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣΣήμερα Πέμπτη 17 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στην Ελασσόνα και συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου από την εκπαιδευτική κοινότητα, τους φορείς και ολόκληρη την κοινωνία της Τσαριτσάνης που αντιδρά έντονα στο ενδεχόμενο κατάργησης της ιστορικής Οικονομείου Σχολής, του Γυμνασίου και του Λυκείου Τσαριτσάνης. Στους συγκεντρωμένους μοιράστηκε Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, με το παρακάτω περιεχόμενο: 


Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, Τσαριτσανιώτες και Τσαριτσανιώτισσες,
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση. Η προοπτική του «λουκέτου» της ιστορικής Οικονομείου Σχολής, που τόσα πολλά πρόσφερε στον ελληνισμό, είναι πιο κοντά από ποτέ.

Οι κοινωνικές συνέπειες του κλεισίματος των Σχολείων μας, Γυμνασίου και Λυκείου, είναι τεράστιες. Το χωριό μας πέφτει σε μαρασμό. Ο «Καλλικράτης» στα σχολεία θα έχει τις ίδιες επιπτώσεις που έχει στη ζωή μας ο «Καλλικράτης» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιπτώσεις που ήδη έχουμε αρχίσει να βιώνουμε.

Η κατάσταση έχει ως εξής:
Με τις εντολές και τις ευλογίες της «Τρόϊκας», το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία προχωρά σε ένα σαρωτικό σχέδιο κλεισίματος και συγχωνεύσεων σχολείων.

Η πολιτική αυτή δεν είναι βέβαια καινούργια. Έχει σχέση με την άγρια επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, την φορολεηλασία, την κατεδάφιση του Ασφαλιστικού συστήματος, τα χτυπήματα στη υγεία και την πρόνοια. Οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί είναι συνέχεια μιας χρόνιας πολιτικής συνεχούς υποβάθμισης της παιδείας, την ιδιωτικοποίησή της και την μετατροπή της από κοινωνικό αγαθό και παλλαϊκή ανάγκη σε εμπόρευμα, σε προϊόν που πουλιέται και αγοράζεται.

Αποτελεί πρόσχημα… «η ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η αξιοποίηση των υποδομών και η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, η παιδαγωγική λειτουργία των σχολείων», όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο.

Όλη αυτή η κατάσταση με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι πρέπει να μας βοηθήσει, να δώσουμε σκληρό αγώνα γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά ανεξάρτητα από την έκβασή του να διδαχθούμε από αυτόν και να βγάλουμε συμπεράσματα…

- Η παιδεία είναι δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό.
- Κανένας φραγμός στη μόρφωση.
- Να έχουν τη δυνατότητα όλα τα παιδιά του λαού να μαθαίνουν γράμματα, ανεξάρτητα από την καταγωγή και τις οικονομικές δυνατότητες των γονιών.
- Δημόσια και δωρεάν παιδεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Κάθε περιορισμός της δυνατότητας για ελεύθερη πρόσβαση στη μόρφωση είναι πρόκληση απέναντι στο λαό. Είναι θέση και στάση αντιπαιδαγωγική, αντιμορφωτική και οπισθοδρομική.

Πρέπει όλοι μας, δάσκαλοι, γονείς και μαθητές να μην πέσουμε στην παγίδα του Υπουργείου αλλά ούτε και να περιοριστούμε στην τοπική διάσταση του προβλήματος.

Αυτό που προέχει είναι να αποτραπούν τα σχέδια για το «Σχολείο της αγοράς» που θα σημάνει την είσοδο χορηγών στα σχολεία και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο ίδιο το περιεχόμενο της γνώσης, με μοναδικό σκοπό την άσκηση κερδοφόρας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Έρχεται περαιτέρω υποβάθμιση της εκπαίδευσης. Εξοντωτικά προγράμματα, χωρίς ουσιαστική μόρφωση, λιγότερος ελεύθερος χρόνος για τους μαθητές και τελικά ένα σχολείο που θα προετοιμάζει φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Να προετοιμάζονται οι γονείς πως έρχεται νέα επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών. Νέα έξοδα και νέα βάρη.

Τα σχέδια αυτά, μαζί με τον «Καλλικράτη», οδηγούν σε σχολεία που θα υπάγονται στους δήμους και στις επιχειρήσεις, σχολεία κατηγοριοποιημένα, τα οποία για την οικονομική τους επιβίωση θα στηρίζονται σε χορηγίες, ενώ οι γονείς θα καλούνται να πληρώνουν ακόμα περισσότερα για το «καλό του σχολείου».

Ο αγώνας, οποιαδήποτε μορφή και αν έχει θα είναι κενός, χωρίς ουσία και χωρίς καμία προοπτική επιτυχίας εάν δεν δούμε καθαρά τη ρίζα του προβλήματος, την πραγματική αιτία, που είναι η εφαρμοζόμενη πολιτική. Να δώσουμε περιεχόμενο στον αγώνα μας και να προσπαθήσουμε να τον συντονίσουμε με το υπόλοιπο μαθητικό, εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα.

Πρέπει να απαιτήσουμε:
- Κανένα κλείσιμο σχολείου σε ολόκληρο το Δήμο Ελασσόνας.
- Αναβάθμιση των υφιστάμενων σχολικών μονάδων.
- Αύξηση των δαπανών για την παιδεία και αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
- Χτύπημα της παραπαιδείας, την οποία προωθεί μεθοδικά η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, τονίζει πως κατάργηση της Οικονομείου Σχολής και το κλείσιμο σχολικών μονάδων στο Δήμο Ελασσόνας θα έχει τραγικές συνέπειες για όλους τους μαθητές του Δήμου και τους εκπαιδευτικούς. Τα συμφέροντα των μαθητών της Τσαριτσάνης είναι κοινά με αυτά των μαθητών της Ελασσόνας, της Καλλιθέας, του Λιβαδίου, της Κρανιάς, του Δομένικου. Η προωθούμενη πολιτική οδηγεί στο στοίβαγμα των μαθητών και αποτελεί την χαριστική βολή στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

- ΟΧΙ στο κλείσιμο της Οικονομείου Σχολής..
- Ενότητα και συντονισμός του αγώνα μαθητικού, γονεϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος του Δήμου.

Πατριώτες, Πατριώτισσες,
ο αγώνας να μην καταργηθούν τα σχολεία της Τσαριτσάνης είναι αγώνας για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, και είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας.

Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης

Read more...

ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΣΤ

>> 14.2.11

«ΟΧΙ στο κλείσιμο της Οικονομείου Σχολής»

Με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας επισημοποιήθηκε το σχέδιο που εδώ και καιρό επεξεργάζεται η Κυβέρνηση, με τις ευλογίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της «Τρόϊκας» για συγχωνεύσεις και κατάργηση σχολείων. Η εγκύκλιος έχει ήδη σταλεί στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνεις Εκπαίδευσης και στους Δημάρχους.

Οι εξελίξεις αυτές αφορούν άμεσα και τον τόπο μας, καθώς από τα πιο αρμόδια χείλη γίνεται λόγος για κατάργηση και μεταφορά στην Ελασσόνα του Γυμνασίου και του Ενιαίου Λυκείου Τσαριτσάνης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης καταδικάζει το γεγονός αυτό, καταγγέλλει την συνολικότερη πολιτική και καλεί σε αντίδραση για να μην περάσουν τα σχέδια, απ’ όπου και αν εκπορεύονται.

Προτάσσοντας το σύνθημα για «Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία» καλούμε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα της Τσαριτσάνης να αντιδράσει και να συντονίσει το αγώνα της με το υπόλοιπο μαθητικό, γονεϊκό και εκπαιδευτικό κίνημα για να μην κλείσει κανένα σχολείο.

Παράλληλα καλεί στους μαθητές, του γονείς και όλο το λαό της Τσαριτσάνης να βγάλουν, με αφορμή το κλείσιμο των Σχολείων, χρήσιμα συμπεράσματα για την γενικότερη και χρόνια υποβάθμιση της παιδείας, μια κατάσταση που στρώνει το έδαφος για το «σχολείο της αγοράς» και μια παιδεία που αντί να είναι κοινωνικό αγαθό θα είναι εμπόρευμα.

Το κλείσιμο του Γυμνασίου και του Λυκείου της Τσαριτσάνης θα φέρει μαρασμό και θα πλήξει την κοινωνική ζωή του τόπου, στην οποία η νεολαία πρωτοστατεί. Ενδεχόμενο κλείσιμο των σχολείων και μεταφορά τους στην Ελασσόνα, θα έχει σαν άμεση συνέπεια την περαιτέρω υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, υπεράριθμα τμήματα, αύξηση της απόστασης μετακίνησης των μαθητών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και τον ελεύθερο χρόνο τους.

Η ιστορία της εκπαίδευσης στην Τσαριτσάνη έχει μακρά ιστορία. Εδώ ιδρύθηκε ένα από τα πρώτα σχολεία στο Θεσσαλικό χώρο, το έτος 1670. Εδώ δίδαξαν μεγάλες μορφές του ελληνισμού, όπως ο Ευγένιος Βούλγαρης, Ο Ιωάννης Δημητριάδης Πέζαρος, ο Κωνσταντίνος Κούμας, ο Μητροπολίτης Ρωγών Ιωσήφ, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Κωνσταντίνος Οικονόμος εξ’ Οικονόμων.

Το Γυμνάσιο και το Λύκειο στεγάζονται στην περίφημη «Οικονόμειο Σχολή», η οποία διαθέτει άριστη κτιριακή υποδομή. Διαθέτει αίθουσα πληροφορικής, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη.

Το δυναμικό του Σχολείου είναι περίπου 100 μαθητές και υπάρχει αυξητική τάση. Η Τσαριτσάνη είναι μία κωμόπολη με έντονη δραστηριότητα, σε όλα τα επίπεδα. Αναπτύσσεται συνεχώς και κρατάει τον πληθυσμό της.

Το επόμενο διάστημα ολόκληρη η κοινωνία της Τσαριτσάνης να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Κανένα κλείσιμο σχολείου σε ολόκληρο το Δήμο Ελασσόνας. Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά, που δίνουν τη μάχη της μόρφωσης μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Αναβάθμιση των υφιστάμενων σχολικών μονάδων και αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία.

Όχι στο κλείσιμο τη «Οικονομείου Σχολής». Να συνεχίσει την εκπαιδευτική προσφορά της και να μην υποβαθμιστεί η κωμόπολή μας.

Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης

Read more...

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP