ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ απερχόμενου Δ.Σ. Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης

>> 26.9.10

Με τη σημερινή Γενική μας Συνέλευση ένας ακόμη κύκλος κλείνει για τον Μορφωτικό Σύλλογο Τσαριτσάνης. Παράλληλα θα ανοίξει ένας νέος, ως συνέχεια του προηγούμενου. Όλη η δράση του Μορφωτικού Συλλόγου χαρακτηρίζεται από συνέχεια και συνέπεια, που είναι τα δυο αυτά στοιχεία που ενισχύουν την παρουσία και την αποδοχή του έργου του από την κοινωνία της Τσαριτσάνης


Με την ενότητα και την συνοχή της παρουσίας του επιτυγχάνεται η ενότητα και η συσπείρωση των μελών του. Τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του ανέρχονται σήμερα σε 658, ένας αριθμός που δίνει ώθηση και δύναμη στο σωματείο μας, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα της περιοχής.

Το διάστημα αυτό διαπιστώσαμε πως πραγματοποιήθηκαν πολύ σημαντικά βήματα στο ζήτημα της εντατικοποίησης της ενασχόλησης του κόσμου με τα πράγματα του Συλλόγου. Συνέβαλλαν σ’ αυτό οι πρωτοβουλίες και οι δραστηριότητες που εκπόνησε το απερχόμενο Δ.Σ., ιδιαίτερα το 2ο Αντάμωμα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, όπου τις πολυήμερες εκδηλώσεις του υποστήριξαν οργανωτικά δεκάδες άνθρωποι, απλά μέλη του Συλλόγου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Διοικητικού Συμβουλίου και συνεργάστηκαν άψογα για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Στην ίδια κατεύθυνση και για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να κινηθεί και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προέλθει από τις επόμενες εκλογές. Πρέπει όλο και περισσότερες δυνάμεις να συσπειρωθούν στο Μορφωτικό Σύλλογο. Η συσπείρωση τους δεν πρέπει να εξαντλείται στην καταβολή της ετήσιας συνδρομής, κάτι που είναι μεν σημαντικό και δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε σε σύγκριση με την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί, αλλά να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή στις δράσεις και στις υποθέσεις του Συλλόγου.

Τα μέσα που διαθέτει ο Σύλλογος για την επιτυχία του σκοπού αυτού υπάρχουν. Αποτελεσματικά στο στόχο αυτό μπορούν να συμβάλλουν η εφημερίδα «ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ» που εκδίδει ο Μορφωτικός Σύλλογος και η ιστοσελίδα που διαθέτει στο διαδίκτυο. Αυτά να αξιοποιηθούν από το νέο Δ.Σ. για την μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών του Συλλόγου.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος πραγματοποίησε τεράστια βήματα, με επίγνωση ότι η δράση ενός πολιτιστικού σωματείου δεν εξαντλείται στην πραγματοποίηση ορισμένων «στάνταρ» εκδηλώσεων αλλά στη συνεχή και διαρκή του παρουσία. Η δράση του Συλλόγου μας αποκτά μονιμότητα και διάρκεια, έχει επεκταθεί σε διάφορους τομείς και καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα πολιτιστικών αναγκών των κατοίκων της Τσαριτσάνης. Δανειστική Βιβλιοθήκη, Χορευτικό Συγκρότημα, Κινηματογραφική Λέσχη, Λαογραφικό Μουσείο, ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, έκδοση εφημερίδας. Τμήματα που είναι ενεργά και προσφέρουν στην κοινωνία της Τσαριτσάνης. Και αυτά παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, την απουσία κρατικής στήριξης και χρηματοδότησης και την έλλειψη Πνευματικού Κέντρου.

Τη διετία που μας πέρασε πραγματοποιήθηκαν άλματα και υπήρξαν σημαντικές κατακτήσεις, ενώ το όφελος θα μείνει στα μέλη του Συλλόγου και στους κατοίκους της Τσαριτσάνης.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος εκδίδει εφημερίδα, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της παρέμβασης του. Προβάλλει το έργο και τις δράσεις του Συλλόγου, ενώ παράλληλα αποτελεί τη φωνή και την έκφραση των Τσαριτσανιωτών. Στο ζήτημα της εφημερίδας, υπήρξε σημαντική δουλεία από τα προηγούμενα Δ.Σ. που συνέβαλλε στο να αποκτήσει η εφημερίδα αυτή το κύρος που έχει σήμερα. Χρέος του νέου Δ.Σ. είναι να αναζητήσει τρόπους για να βοηθήσει σε περαιτέρω αξιοποίηση της εφημερίδας για την επιτυχία των σκοπών του Συλλόγου. Να επιτευχθεί μεγαλύτερη συμβολή απλών μελών και Τσαριτσανιωτών στον εμπλουτισμό της ύλης.

Στον τομέα της επικοινωνίας υπήρξε πρόοδος, με την χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενώ μία ακόμη κατεύθυνση που δόθηκε από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση υλοποιήθηκε από το απερχόμενο Δ.Σ. χωρίς καμία επιβάρυνση στα οικονομικά του Συλλόγου, παρά με εθελοντική δουλειά και αξιοποίηση ορισμένων δυνατοτήτων και παροχών του διαδικτύου δημιουργήθηκε ιστοσελίδα, στην οποία δημοσιεύονται ανακοινώσεις, δελτία τύπου, υλικό από εκδηλώσεις, τοπικά νέα, ενώ υπάρχει πλούσιο υλικό από την ιστορία του τόπου, πληροφορίες, στοιχεία για το Σύλλογο, βίντεο με τοπικό ενδιαφέρον και ορισμένα ντοκουμέντα από το αρχείο του, το οποίο ψηφιοποιείται και διασώζεται. Ο Σύλλογος διαθέτει πλέον όλα τα μέσα για άμεση επικοινωνία με τα μέλη του σε όλο τον κόσμο και τους απανταχού Τσαριτσανιώτες.

Από ‘κει και πέρα, όπως και παλιότερα έχει ειπωθεί, η δραστηριότητα του Συλλόγου γίνεται βήμα- βήμα, έχει συνέχεια και δεν έχει σαν σκοπό τον εντυπωσιασμό αλλά την υλοποίηση δράσεων με διασφαλισμένη τη βιωσιμότητα και την επιτυχία.

Δίπλα στο Χορευτικό Τμήμα προστέθηκαν νέοι λοιπόν τομείς. Ιδρύθηκε Δανειστική Βιβλιοθήκη, Κινηματογραφική Λέσχη και έγινε η αρχή για την ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου. Δράσεις που εκπόνησε το Διοικητικό Συμβούλιο με την αρωγή και ενίσχυση των μελών του Συλλόγου και όλων των Τσαριτσανιωτών. Η Βιβλιοθήκη που φέρει το όνομα του πρώην προέδρου του Συλλόγου Ηρακλή Αδαμούλα αριθμεί 2500 βιβλία, που συγκεντρώθηκαν από δωρεές. Το ίδιο ισχύει και για την άλλη πρωτοβουλία που αγκάλιασαν οι Τσαριτσανιώτες, που εμπιστεύτηκαν το Σύλλογο και στήριξαν την πρωτοβουλία συγκέντρωσης λαογραφικού υλικού.

Ο Σύλλογος κατάφερε χάρη στη βοήθεια των μελών του να ξεπεράσει όλα τα οικονομικά εμπόδια και να στηρίξει αφενός την πρωτοβουλία ίδρυσης Δανειστικής Βιβλιοθήκης με την αγορά κατάλληλου εξοπλισμού, με μεγάλο οικονομικό κόστος, από τις βιβλιοθήκες που τοποθετήθηκαν και το αναγνωστήριο μέχρι την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, αφετέρου με τη αγορά μηχανημάτων για την Κινηματογραφική Λέσχη, προτζέκτορα, οθόνης, ηχητικών συστημάτων, ενισχυτών, συστήματος αναπαραγωγής ψηφιακών δίσκων που διασφαλίζουν ικανοποιητική αυτονομία για μια σειρά από παρεμβάσεις του Συλλόγου.

Όσον αφορά το αρχείο του Συλλόγου, οι παραπάνω δραστηριότητες έδωσαν ώθηση στην ψηφιοποίηση του και την αντίστοιχη διάσωσή του. Έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του Κινηματογραφικού του αρχείου, των 30 πρώτων φύλλων της εφημερίδας «ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ» τα οποία μάλιστα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο ενώ στις άμεσες προτεραιότητες του νέου Δ.Σ. να είναι η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης όλων των φύλλων της εφημερίδας και του φωτογραφικού αρχείου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι νέες διαστάσεις θα δώσει από εδώ και πέρα η αγορά κάμερας στην οποία προέβη το απερχόμενο Δ.Σ. και θα συμβάλλει στην καταγραφή εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του Συλλόγου.

Κλείνουμε την αναφορά στα τμήματα του Συλλόγου, με το Χορευτικό Τμήμα, που η εντατική δουλειά πρόσθεσε δίπλα στο βασικό τμήμα ένα ακόμη τμήμα γυναικών. Η ένταση της δουλειάς στο Χορευτικό Τμήμα είναι μονόδρομος το επόμενο διάστημα για το νέο Δ.Σ. Οι ανάγκες του τμήματος καλύπτονται αποκλειστικά από το Σύλλογο χωρίς καμία επιβάρυνση των μελών, χωρίς την καταβολή συνδρομών.

Η οικονομική δουλειά, είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της δράσης μας. Είναι σκληρή και απαιτεί συνέπεια, επιμονή και υπομονή. Το απερχόμενο Δ.Σ. κατέβαλλε σημαντικές προσπάθειες στον τομέα αυτό, όπως αποδεικνύεται και από την βελτίωση των οικονομικών δεδομένων.

Τα έσοδα του Συλλόγου την προηγούμενη διετία ανήλθαν στο ποσό των 45.825,07, όταν την προηγούμενη διετία ήταν 35.029,70 ευρώ, και τη διετία 2004- 2006 ήταν 24.814,34. Τα έσοδα μόνο από εισφορές των μελών, συνδρομές για την εφημερίδα και ενισχύσεις πατριωτών και φίλων ανήλθαν στο ποσό των 22.686,02 όταν την προηγούμενη διετία ήταν 20.488, 46 ευρώ. Άλλη μια ένδειξη της αποδοχής που συναντά η δράση του Συλλόγου από την κοινωνία της Τσαριτσάνης, που τη στηρίζει ολόπλευρα.

Για τα οικονομικά του Συλλόγου υπάρχει διαφάνεια και χρηστή διαχείριση, όλα τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη μπορούν ανά πάσα στιγμή να τα ελέγξουν. Η διαφάνεια που διέπει την οικονομική διαχείριση είναι βασική αρχή για την αποτελεσματική λειτουργία του Συλλόγου.

Πρέπει όλα τα μέλη του Συλλόγου να καταλάβουν ότι επειδή η δουλειά του Συλλόγου στηρίζεται στις οικονομικές του δυνάμεις και επειδή τη δράση του ενισχύουν τα μέλη του πρέπει να υπάρχει συνέπεια απ’ όλους στην καταβολή των συνδρομών. Το Δ.Σ. να κάνει πιο συνεπή δουλειά, να συγκεντρώνει χωρίς καθυστέρηση συνδρομές, διαφημίσεις και να προωθεί καλύτερα ενισχυτικές των οικονομικών του δραστηριότητες όπως την έκδοση του ημερολογίου.

Δεν υπήρξε αυτά τα δύο χρόνια όπως και προηγούμενα ούτε ένα ευρώ δημόσιας ενίσχυσης ή επιχορήγησης. Μοναδική πηγή εσόδων για το Σύλλογό μας και τη δράση του υπήρξε η οικονομική ενίσχυση των απανταχού Τσαριτσανιωτών. Στηριγμένη σε αυτή τη γερή βάση η δουλειά του νέου διοικητικού συμβουλίου, που θα προκύψει από τις εκλογές θα φέρει νέες κατακτήσεις για το λαό της Τσαριτσάνης.

Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο παραδίδει το ποσό των 8193,82 Ευρώ, ως υπόλοιπο το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση των σκοπών του Συλλόγου, στα πλαίσια των προτεραιοτήτων που καθορίζει η παρούσα Γενική Συνέλευση και εντός των οποίων θα κινηθεί το νέο Δ.Σ.

Καταληκτικά:
- Να υπάρξουν πρωτοβουλίες και ενέργειες σε κάθε κατεύθυνση για να ολοκληρωθεί επιτέλους το Πνευματικό Κέντρο Τσαριτσάνης, κάτι που θα δώσει τρομερή ώθηση στη δράση του Συλλόγου και στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου.
- Να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών στις υποθέσεις του Συλλόγου και υποστήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου.
- Να υπάρξει καλύτερη οργάνωση και να ενισχυθεί η δραστηριότητα και παρουσία των νεοϊδρυθέντων τμημάτων του Συλλόγου.
- Να ιδρυθεί από το Μορφωτικό Σύλλογο το Λαογραφικό Μουσείο Τσαριτσάνης.
- Να ενισχυθεί το Χορευτικό Συγκρότημα με νέα τμήματα.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Powered By Blogger

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP