ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρονοδιαβαίνοντας (το 2016) με το Ημερολόγιο του ΜΣΤ

>> 4.3.16


         Συμβαίνει συχνά όταν επισκεπτόμαστε επαγγελματικούς χώρους (γραφεία, καταστήματα, χώρους εστίασης κ.ά.) να βλέπουμε σε περίοπτη θέση άλλοτε επιτραπέζια και άλλοτε επιτοίχια Ημερολόγια από την ιδιαίτερη πατρίδα του ιδιοκτήτη, ενδεικτικό στοιχείο του τόπου καταγωγής και του δεσμού που διατηρεί μ’ αυτόν, μέσω των πολιτιστικών φορέων του. Το φαινόμενο είναι αρκετά γενικευμένο ιδίως στα συνοικιακά καταστήματα των μεγάλων πόλεων, τα οποία, με αυτή την πρακτική, γίνονται οι καλύτεροι διαφημιστές των τοπικών Συλλόγων και του Δήμου προέλευσης. Είναι αξιοπερίεργο το πόσο μεγάλη ποικιλία Ημερολογίων τέτοιας κατηγορίας συναντάς και πόσα ποικιλώνυμα μέρη μαθαίνεις ότι υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια, αναγιγνώσκοντας τον φορέα έκδοσής τους. Μέσα στα δώδεκα (12) το πολύ φύλλα των μηνών μεταφέρονται στιγμιότυπα αντιπροσωπευτικά από την γενέθλια γη, συμπυκνώνοντας παρελθόν, παρόν και μέλλον σε φωτογραφίες και λεζάντες.
         Η αγορά της ημερολογιακής έκδοσης ενός Συλλόγου ελάχιστα σχετίζεται με εμπορική συναλλαγή, πρόκειται περισσότερο για αλληλοτροφοδότηση. Ο μεν αγοραστής στην ουσία ενισχύει οικονομικά και εξυπηρετεί τον συλλογικό σκοπό, ο δε Σύλλογος ‘αναλαμβάνει’ την ηθική δέσμευση να συνεχίσει το κοινωφελές έργο που προβάλλει.
         Η φετινή (2016) έκδοση του Ημερολογίου από τον Μορφωτικό Σύλλογο Τσαριτσάνης (ΜΣΤ) έρχεται να επισφραγίσει τις παραπάνω σκέψεις, χαρίζοντάς μας ένα καλαίσθητο καλεντάρι, εμπλουτισμένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, προσεγμένο και λειτουργικό. Το σπιράλ δέσιμό του είναι ιδιαίτερα πρακτικό στο ξεφύλλισμα, ενώ η paper vintage πλαισίωση τού φωτογραφικού υλικού (εφαρμοσμένη και σε περασμένες χρονιές) δηλώνει την πρόθεση να προβληθεί πάνω σ’ ένα παλαιϊκό υπόστρωμα ό,τι νέο και δημιουργικό συντελείται από πλευράς Συλλόγου. Οι κυψέλες των ημερών εκάστου μήνα αναγράφουν αναλυτικά το εορτολόγιο, διευκολύνοντας τον εντοπισμό των γιορτών και τον υπολογισμό τους.
         Η θεματική του Ημερολογίου είναι αφιερωμένη στις πολυάριθμες δραστηριότητες και εκδηλώσεις του ΜΣΤ στη διάρκεια του έτους. Η πραγματοποίησή τους ‒παρόλο που απαιτεί προσωπικό μόχθο, διάθεση αφιλοκερδούς προσφοράς, χρηματικούς πόρους‒ όχι μόνον λαμβάνει χώρα ανελλιπώς για κάθε μήνα του χρόνου, αλλά και εμπλουτίζεται διαρκώς, αντλώντας έμπνευση άλλοτε από τον εθιμικό άλλοτε από τον κοινωνικό και άλλοτε από τον εθνικό βίο της Τσαριτσάνης. Οι πολυσχιδείς αυτές δραστηριότητες τονώνουν την ζωή της κοινότητας σε όλα τα επίπεδα και γι’ αυτό επιβάλλεται να τυγχάνουν της στήριξης και της συνδρομής καθολικά των Τσαριτσανιωτών.
         Μακάρι η αξιέπαινη και επί σειρά πολλών ετών έκδοση του Ημερολογίου να συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο στο διηνεκές, ώστε να αντλούμε χαρά βλέποντάς το να κοσμεί την καθημερινότητά μας.
      Συγχαρητήρια στον εκδότη του Μορφωτικό Σύλλογο!


                                      Αναγνώστης Ευαγγ. Παπακυπαρίσσης      

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Powered By Blogger

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP