ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Στουν Αη- Θανάση την αυλή…

>> 15.4.11

Δεύτερη μέρα του Πάσχα- 25 Απριλίου, στον Άγιο Αθανάσιο Τσαριτσάνης αναβιώνει το ομώνυμο πανηγύρι και το έθιμο του Πασχαλιάτικου χορού

«Στουν Αη- Θανάση την αυλή
στου μάρμαρου στρουμένου,
μι μολύβι σκιπασμένου»…

Με αυτούς τους στίχους ξεκινά ο Πασχαλιάτικος χορός, ένα έθιμο του οποίου οι ρίζες χάνονται στα βάθη των αιώνων. Το έθιμο του χορού ήρθε με τους Βλάχους νομάδες, που κουβαλούσαν τα ήθη και τα έθιμά τους στα χειμαδιά, και ρίζωσε στην Τσαριτσάνη.
Έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της Τσαριτσανιώτικης παράδοσης και αναβιώνει τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στο πανηγύρι που πραγματοποιείται στη μονή του Αγίου Αθανασίου Τσαριτσάνης.
Τα τελευταία χρόνια το πανηγύρι ξαναζωντανεύει με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης και χάρη σε λίγες Τσαρτσανιώτισσες που κράτησαν άσβεστο το έθιμο καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες για να περάσει αυτό στις νέες γενιές. Η προσπάθεια έχει αγκαλιαστεί από τους κατοίκους της κωμόπολης αλλά και απόδημους Τσαριτσανιώτες που τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις.

Το έθιμο θέλει όλους τους συμμετέχοντες να συγκεντρώνονται στο πλάτωμα του Αγίου Αθανασίου Τσαριτσάνης, σε μια πανέμορφη και κατάφυτη τοποθεσία, η οποία βρίσκεται έξω από την Τσαριτσάνη, λίγα μέτρα από την Εθνικό Οδό Λάρισας- Κοζάνης, και να πιάνονται σε έναν μεγάλο κυκλικό χορό τραγουδώντας χαρακτηριστικά τραγούδια της μέρας.
Προηγείται η τέλεση Θείας Λειτουργίας που πραγματοποιείται στο καθολικό της Ιεράς Μονής του Αγίου Αθανασίου, η οποία χρονολογείται από το 1611.
Μετά την αναβίωση του εθίμου θα ακολουθήσει παράσταση από το Χορευτικό Τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.
Στους επισκέπτες θα προσφερθεί τσίπουρο και γλυκό.

Read more...

25η ΜΑΡΤΙΟΥ στην ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Read more...

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ

Read more...

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP