ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ

>> 11.5.10

Για τρίτη χρονιά φέτος με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου

Για τρίτη χρονιά φέτος πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη μέρα του Πάσχα το πανηγύρι στον Άγιο Αθανάσιο Τσαριτσάνης, με χαρακτηριστικό την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου.

Χοροστατούντων των ιερέων του χωριού, π. Αλέξανδρου Νεζεριώτη και π. Γεωργίου Κοντοτάσιου, τελέστηκε μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, Θεία Λειτουργία. Ακολούθησε η συγκέντρωση του κόσμου στον προαύλιο χώρο τη μονής, όπου έλαβαν χώρα τα δρώμενα που σχετίζονται με το πανηγύρι, τα οποία έχουν βαθιές ρίζες στο χρόνο.

Τα τελευταία χρόνια το πανηγύρι άρχισε να υποβαθμίζεται και να φθίνει, μέχρι τη στιγμή που πριν από τρία χρόνια ο Μορφωτικός Σύλλογος πήρε την πρωτοβουλία να δώσει σ’ αυτό και πάλι ζωή. Και πράγματι, χρόνο με το χρόνο, φαίνεται η όλη προσπάθεια να βρίσκει δικαίωση. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός της συμμετοχής και της ανταπόκρισης του κόσμου.

Χαρακτηριστική στιγμή της πανήγυρης δεν είναι άλλη από τον πασχαλιάτικο χορό, έναν κυκλικό χορό που αποτελείται από άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι όλοι μαζί τραγουδούν τραγούδια της λαμπρής. Έτσι και φέτος αρκετοί ήταν αυτοί που πιάστηκαν στο χορό, τον οποίο ακολούθησαν οι χορευτές του Μορφωτικού Συλλόγου.

Η προσπάθεια του Συλλόγου δεν περιορίζεται μόνο στην αναβίωση του εθίμου αλλά και στη διάσωση του και ακόμη στη μετάδοσή του στις νέες γενιές της Τσαριτσάνης. Τα παραδοσιακά αυτά τραγούδια έχουν καταγραφεί από το Σύλλογο, ο οποίος έχει στη διάθεση του σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, ενώ υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν δημοσιεύματα στην εφημερίδα «ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ».

Μετά τον πασχαλιάτικο χορό ακολούθησε παράσταση των Χορευτικών Τμημάτων του Συλλόγου, τα οποία φέτος παρουσίασαν χορούς της Μακεδονίας, κάτω από το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου που παρακολούθησε την εκδήλωση. Στο τέλος δεν ήταν λίγοι αυτοί που μπήκαν στο χορό, υπό τους ήχους της παραδοσιακής ορχήστρας.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP