ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο

>> 27.12.09

Λίγο πριν το κλείσιμο του 2009, του έτους που ανακηρύχτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «έτος Γιάννη Ρίτσου», ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης πραγματοποίησε μια σεμνή εκδήλωση, ένα μικρό αφιέρωμα στον μεγάλο έλληνα ποιητή, η οποία φιλοξενήθηκε στο καφέ «Κλασσικό».

100 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη γέννησή του και σε ολόκληρη τη χώρα εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί φορείς τιμούν την επέτειο και την μνήμη του που παραμένει ζωντανή, είκοσι σχεδόν χρόνια μετά το θάνατό του. Η αντοχή και η δυναμική του έργου του διαψεύδει και τον ίδιο, όταν το 1942 στην κατεχόμενη Αθήνα, έγραφε: «Μπορεί και κάποιος να σταθεί μια σύντομη στιγμή και να ρωτήσει : ποιος να ‘γραψε με τόσο αδέξια γράμματα αυτή την πινακίδα; Και κάποιος άλλος ίσως να θυμάται και να πει: ο Γιάννης Ρίτσος- ποιητής της τελευταίας προ Ανθρώπου εκατονταετίας». Όχι μόνο οι νέες γενιές θυμούνται το έργο του αλλά αυτό αποκτά ιδιαίτερη αξία τώρα, πιο επίκαιρο από ποτέ, αθάνατο…
Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου, και η εκδήλωση του Μορφωτικού Συλλόγου άνοιξε με μια σπάνια ηχογράφηση, με τον ίδιο το Ρίτσο να απαγγέλει το ποίημα «ο Ελληνικός Λαός», που συγκίνησε το Τσαριτσανιώτικο κοινό. Στη ζωή και το έργο του Γιάννη Ρίτσου αναφέρθηκε το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Στέφανος Μαστοροστέργιος για να ακολουθήσει ένα μικρό μουσικό ταξίδι από το συγκρότημα «Μουσική Σκηνή Λυκουδίου» σε μελοποιημένα ποιήματα του από τον «Επιτάφιο», το «Σπασμένο Τσουκάλι» . Ποιήματα απήγγειλε η Δήμητρα Πάσχου.
Μετά το τέλος του αφιερώματος ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Powered By Blogger

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP