ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟ

>> 10.3.14


Με κάθε λαμπρότητα γιορτάστηκε και εφέτος η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Τσαριτσάνη, η οποία συνδυάζεται κάθε χρόνο με το μνημόσυνο του άξιου τέκνου της κωμόπολης και υπέρμαχου της ορθοδοξίας Κωνσταντίνου Οικονόμου του εξ Οικονόμων.
 

Επίκεντρο των εκδηλώσεων υπήρξε ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου το απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε Μέγας Εσπερινός και το πρωί της Κυριακής Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτου Ελασσόνας και Τσαριτσάνης κ Βασιλείου και συλλειτούργησαν ο ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ελασσόνας πατήρ Νικάνωρ και οι ιερείς της κωμόπολης πατέρες Αλέξανδρος και Γεώργιος.

Σε περίοπτη θέση στο ναό υπήρχαν αναθήματα, λείψανα, η Δεσποτική Μήτρα και τα ιερά Άμφια του Κων/νου Οικονόμου, που φυλάσσονται μέχρι σήμερα σε ειδικό χώρο.

Την μεγάλη θρησκευτική εορτή της Εκκλησίας μας καθώς και το μνημόσυνο του Διδασκάλου του Γένους τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ των άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξ. Χαρακόπουλος, ο βουλευτής του νομού Χρ. Κέλλας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας Γ. Πασχόπουλος με τους αντιδημάρχους Μ. Βαρσάμη, Γ. Δραγατσίκη, Γ. Νάνο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θ. Λιάπη,  ο περιφερειακός σύμβουλος Θ. Παιδής, ο πρόεδρος της κοινότητας Τσαριτσάνης Αχ. Μητσιμπόνας, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ελασσόνας Ηρ. Λιόλιος και Ν. Ευαγγέλου, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας Ελ. Μουλτσιάς, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής και πλήθος κόσμου που είχε κατακλύσει το εσωτερικό του ναού καθώς και τον περίβολο χώρο εξωτερικά αυτού.
Λόγο πλούσιου περιεχομένου για το ιστορικό της ημέρας καθώς και την πτυχή της ζωής και της πολύπλευρης δράσης του τιμώμενου πρωτοπρεσβύτερου Κων/νου Οικονόμου, απηύθυνε στο εκκλησίασμα ο εκπαιδευτικός κ Δημοσθένης Χατζηλέλεκας, αναφερόμενος διεξοδικά στον δεινό ιεροκήρυκα, τον πολυγραφότατο, τον σοφό κληρικό και ρήτορα που τίμησε τον Χριστό και την Ελλάδα και ο οποίος διακρίθηκε κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης για το θάρρος, την παρρησία και τη φιλομάθειά του, περιοδεύοντας και κηρύσσοντας σε όλη την Ευρώπη, τυχών ο ίδιος από την πατρίδα της αναγνώρισης των υπηρεσιών του προς αυτή.
 
Ακολούθησε δεξίωση στην «Οικονόμειο Σχολή» που βρίσκεται δίπλα από το ναό της Παναγίας και φέρει τιμητικά το όνομα του αείμνηστου κληρικού. Παραβρέθηκαν οι αρχές και πλήθος κόσμου.
Οι γιορτινές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην πλατεία της κωμόπολης με τη συμμετοχή 12 χορευτικών συγκροτημάτων, υπό την διοργάνωση και φιλοξενία του Συλλόγου Γυναικών Τσαριτσάνης. Εμφανίστηκαν χορευτικές ομάδες του δήμου Ελασσόνας, πολιτιστικού συλλόγου Μαγούλας, ακαδημίας Ελασσόνας, ο σύλλογος Κρανιωτών Λάρισας ‘’η Ξηροκρανιά’’, πολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος  Βλαχογιαννίου, πολιτιστικός σύλλογος Αρβανιτοβλάχων Αργυροπουλίου, μορφωτικός εκπολιτιστικός σύλλογος Ελάτειας Κοζάνης, χορευτικό Αμπελώνα, πολιτιστικός σύλλογος Μεσοχωρίου, μορφωτικός εκπολιτιστικός σύλλογος  Συκιάς, πολιτιστικός σύλλογος Τυρνάβου και ασφαλώς χορευτικά του συλλόγου Γυναικών Τσαριτσάνης, καταχειροκροτώντας ο κόσμος τη θέληση και την χορευτική δεινότητα όλων των συμμετασχόντων.
Το πανηγυρικό διήμερο έκλεισε με την καθιερωμένη υποδοχή της Αγίας Εικόνας της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας η οποία μεταφέρθηκε από το φερώνυμο μοναστήρι της Ελασσόνας στον μητροπολιτικό ναό της Τσαριτσάνης, τη συνοδεία πλήθους πιστών, που λόγω του βροχερού καιρού η μεταφορά έγινε με οχήματα και όχι πεζή, όπως συνηθίζεται.
Στον Κατανυκτικό Εσπερινό που ακολούθησε στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου προεξήρχε ο ιεράρχης της Ελασσόνας κ Βασίλειος με 15 ιερείς της επαρχίας.

Γιώργος Μπαμπάλης  

1 σχόλια:

Μοσχοπούλου-Κυρίτση Καλυψώ 11/3/14, 6:26 μ.μ.  

Μπράβο σας που ανεβάζετε κάθε φορά στο site του χωριού όλες τις εκδηλώσεις.

Οι φωτογραφίες από την Κυριακή της Ορθοδοξίας πάρα πολύ ωραίες.
Συγχαρητήρια και στον φωτογράφο.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP