ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΙΩΣΗΦ ΡΩΓΩΝ

>> 27.6.14


Η Τσαριτσάνη στην μακρόχρονη ιστορία της ανέδειξε τρεις Μητροπολίτες:

 Κύριλος Πισιδίας

 Ιωσήφ Ρωγών

 Πολύκαρπος Σακελαρόπουλος

-Ο Κύριλος Πισιδίας μετά θάνατο άφησε τα άμφια του στον Κων/νο Οικονόμο. Αυτά τα βλέπουμε κάθε χρόνο την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

-Ο Ιωσήφ Ρωγών γεννήθηκε στην Τσαριτσάνη το 1780. Ήταν συνομίληκος του Κων/νου Οικονόμου και ήταν πολύ μορφωμένος. Λειτούργησε σαν παπάς στα Αμπελάκια. Λόγω της μεγάλης μόρφωσης και της αγωνιστικότητας του διορίστηκε Μητροπολίτης στο Μεσσολόγγι. Εκεί αγωνίστηκε μαζί με τους κατοίκους του Μεσολογγίου και στάθηκε όχι μόνο ως πνευματικός πατέρας,αλλά και ως άξιος μαχητής του δοκιμαζόμενου Μεσσολογγίου. Με ενθαρυντικούς λόγους εμψύχωσε το λαό της πόλης.Πέρασε στο Πάνθεον των Ηρώων. Πηγαίνοντας κανείς στο Μεσσολόγγι θα δεί στον κήπο των ηρωών να έχει δεσπόζουσα θέση η επιτήμβια στήλη του Ιωσήφ Ρωγών. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος το 1825σε ηλικία μόλις 45 ετών.

Α) Για την καταγωγή του Ιωσήφ Ρωγών υπάρχει γραπτή ομολογία του ίδιου που βρέθηκε σε παλιό βιβλίο στο Μοναστήρι της Ανάληψης της Ελασσόνας.β) Στο βιβλίο του Ιωάννη Λούβρου με τίτλο «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» παρουσιάζεται με την καταγωγή της Τσαριτσάνης.γ) Εώς το 1940 πριν την Γερμανική κατοχή ο Δήμαρχος Μεσσολογγίου καλούσε τιμής ένεκεν την Κυριακή των Βαϊων για τις εκδηλώσεις του Μεσσολογγίου τον Πρόεδρο της Κοινότητας Τσαριτάνης.

-Ο Πολύκαρπος Σακελαρόπουλος γεννήθηκε στην Τσαριτσάνη. Διετέλεσε Μητροπολίτης Φλώρινας και μετά τοποθετήθηκε Μητροπολίτης Βέροιας. Το οικοδόμημα που στεγάζεται ο Μορφωτικός Σύλλογος το δώρισε στην κοινότητα Τσαριτσάνης.

Δημοσιεύω τη χειρόγραφη ομολογία του Ιωσήφ Ρωγών για την καταγωγή του.
Γιαννουλάκης Σαπουνάς

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Powered By Blogger

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP