ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Οι ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ στην ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ για τα ΘΥΜΑΤΑ του ΦΑΣΙΣΜΟΥ

>> 18.3.14


Το πρωί της Κυριακής 16 Μαρτίου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία της Τσαριτσάνης για τους 52 συνολικά εκτελεσθέντες πατριώτες στο χώρο της πλατείας από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής την 12 Μαρτίου του 1943 και από τους ναζί στις 20 Αυγούστου του 1944.
Οι ομαδικές εκτελέσεις άμαχου πληθυσμού και η πυρπόληση της Τσαριτσάνης ήταν αντίποινα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του χωριού στη λαϊκή αντίσταση ενάντια στο χιτλεροφασισμό, τους ξένους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Οι μνήμες ξαναζωντάνεψαν για τους κατοίκους της  ιστορικής και μαρτυρικής κοινότητας. Το ηλιόλουστο και ζεστό κυριακάτικο πρωινό συνετέλεσε στο να συρρεύσει πλήθος κόσμου στην πλατεία και να αποτίσουν όλοι μαζί φόρο τιμής στους αδικοχαμένους συγγενείς και πατριώτες, οι οποίοι πέθαναν σαν Έλληνες.
Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ των άλλων οι βουλευτές Λάρισας Ηρώ Διώτη και Γ. Λαμπρούλης, η αντιπερειφερειάρχης Μ. Μαμάρα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παιδής και Αδάμου, ο δήμαρχος Ελασσόνας  Γ. Πασχόπουλος, ο αντιδήμαρχος Μ. Βαρσάμης, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Τσαριτσάνης Αχ. Μητσιμπόνας, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ελασσόνας Ν. Ευαγγέλου, Ηρ. Λιόλιος, Δ. Αβρανάς και Απ. Βάλλας, ο διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ Ζ. Μπρούζας, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Ελασσόνας Π. Μουταφίδης, εκπρόσωποι της ΣΤΡΑΤΙΑΣ του ΑΤΑ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι  της Εθνικής Αντίστασης, των τοπικών κομματικών οργανώσεων της περιοχής,  εκπρόσωποι φορέων της Τσαριτσάνης καθώς επίσης εκπαιδευτικοί και μαθητές της κωμόπολης.






Στο ιστορικό γεγονός αναφέρθηκε με περιεκτική ομιλία ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Μπουζούκης ενώ μαθητές από την Οικονόμειο Σχολή έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο. Στεφάνια και λουλούδια κατατέθηκαν από τους παριστάμενους φορείς στο μνημείο των πεσόντων.
Μετά τη λήξη της τελετής στην πλατεία, ακολούθησε δεξίωση των παρευρισκομένων στο κοινοτικό κατάστημα Τσαριτσάνης.

Γιώργος Μπαμπάλης

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Powered By Blogger

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP