ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

«Έφυγε» ο Θεόδωρος Καλλίνος

>> 30.1.14


«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών, στις 8 Ιανουαρίου, ο συμπατριώτης μας, καπετάνιος του ΕΛΑΣ Θόδωρος Καλλίνος (Αμάρμπεης). Ήταν ο τελευταίος επιζών από τους καπεταναίους που είχαν συμμετάσχει στη Σύσκεψη της Λαμίας υπό τον Άρη Βελουχιώτη, το 1944.
Ο Θόδωρος Καλλίνος γεννήθηκε στην Τσαριτσάνη το 1914. Σε ηλικία 19 ετών μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων, απ’ την οποία αποφοίτησε με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού.
Από το 1937 ήταν Διοικητής Λόχου στο 19ο Σύνταγμα Πεζικού Σερρών. Υπηρέτησε στα Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα ως Υπολοχαγός Διοικητής Λόχου το 1939- 1941, και μετά τη ναζιστική εισβολή στο μόνιμο Οχυρό Κάλης ανατολικά των οχυρών Ρούπελ και Καρατάς.
Aρνήθηκε να παραδοθεί στους Γερμανούς με το Λόχο του, διαφωνώντας  με την απόφαση για τη συνθηκολόγηση και πολέμησε εθελοντής στη Μάχη της Κρήτης ως Διοικητής Λόχου. Μετά την κατάληψη της Κρήτης, επέστρεψε στην Τσαριτσάνη και το 1941 εντάχθηκε στο ΕΑΜ.
Το 1942 περνά στον ένοπλο αντιστασιακό αγώνα, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων εκπαιδευτής και οργανωτής ΕΑΜικών ένοπλων ομάδων της περιοχής Ολύμπου- Κισσάβου- Ποταμιάς.
Στα Δεκεμβριανά ήταν Διοικητής Τομέα Φαλήρου- Πειραιά. Πάλεψε μέσα από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού για μια ελεύθερη και λαοκρατούμενη Ελλάδα ενάντια στο μοναρχοφασιστικό καθεστώς που επιβλήθηκε μετά την απελευθέρωση. Υπηρέτησε ως Διοικητής Ταξιαρχίας και Επιτελάρχης Μεραρχίας του ΔΣΕ το 1947-1949.
Εξορίστηκε, δραπέτευσε και βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στις σοσιαλιστικές χώρες.
Επαναπατρίστηκε τη δεκαετία του ’80. Διέμενε στην Αθήνα ενώ πάντοτε διατηρούσε δεσμούς και επαφές με τον τόπο του. Τελευταία φορά βρέθηκε στην Τσαριτσάνη το 2012. Ήταν τακτικός αναγνώστης της εφημερίδας «Τσαριτσάνη» και φίλος του Μορφωτικού Συλλόγου.

Η διοίκηση του Συλλόγου εύχεται θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Powered By Blogger

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP