ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

12ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ (ΡΕΠΟΡΤΑΖ- ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ)

>> 29.6.13

Πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου στην Τσαριτσάνη, από τον Μορφωτικό Σύλλογο

·         Έλαβαν μέρος 30 Σύλλογοι και 500 χορευτές απ’ όλη την Ελλάδα

ΒΙΝΤΕΟ για το 12ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Χορευτικών Ομάδων, που ετοίμασε το Κινηματογραφικό Τμήμα του Συλλόγου



Την Κυριακή 26 Μαΐου 2013, η Τσαριτσάνη, για μια ακόμη φορά φάνηκε αντάξια της ιστορικής της παράδοσης. Υποδέχθηκε και φιλοξένησε δεκάδες μέλη χορευτικών ομάδων που συμμετείχαν στο «12ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Χορευτικών Ομάδων», έναν θεσμό ο οποίος πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική περιοχή της χώρας.
Φέτος, το Συμπόσιο, πραγματοποιήθηκε στο χωριό μας και αυτό χάρη στο Μορφωτικό Σύλλογο, ο οποίος ήταν ο διοργανωτής. Η διοργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Συνέβαλαν σ’ αυτή, οι πενήντα και πλέον εθελοντές, μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Κατά κοινή ομολογία των συμμετεχόντων η διοργάνωση της Τσαριτσάνης ανέβασε τον πήχη του θεσμού, ο οποίος την επόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης  από τον Μουσικοχορευτικό Λαογραφικό Σύλλογο Ασβεστοχωρίου.
Στο συμπόσιο έλαβαν μέρος δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι από τη βόρεια κυρίως Ελλάδα. Με την άφιξη των μελών των τμημάτων και την υποδοχή από τους αρμόδιους του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, ακολουθούσε ξενάγηση σε ιστορικά μνημεία της κωμόπολης, όπως στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία, στην Οικονόμειο Σχολή, στους ναούς Κοίμησης της Θεοτόκου και Αγίου Νικολάου, στον «Πύργο του Μάμτζιου», στο Αυστριακό Προξενείο, σε λαγούμι και τέλος στην έδρα του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης και το Λαογραφικό Μουσείο.

Η ιστορική αυτή διαδρομή άφησε άφωνους τους επισκέπτες, που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν σημαντικά και σπάνια μνημεία, εξαιρετικά αξιοθέατα και να περιπλανηθούν σε άγνωστες σελίδες της ιστορίας του τόπου. Σημαντική συμβολή στη διαδικασία αυτή, είχαν όσοι ανέλαβαν την ξενάγηση, και ήταν οι ιερείς π. Αλέξανδρος Νεζεριώτης και Γεώργιος Κοντοτάσιος, οι κ.κ. Γιάννης Καλτέκης, Γιάννης Σπυράκης, Αντώνης Πάσχος και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελευθερία Χήρα.



Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου ευχαριστεί όλους τους εθελοντές, τους συνοδούς που βρέθηκαν στο πλευρό των διαφόρων γκρουπ και τους ξεναγούς, οι οποίοι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γευτούν τοπικά παραδοσιακά κεράσματα (τσίπουρο, φέτα, γλυκίσματα και πίτες), προσφορά του Συλλόγου.
Αμέσως μετά την περιπλάνηση στην ιστορία του χωριού, μέσα από την επίσκεψη στα μνημεία του τόπου, οι επισκέπτες και οι φιλοξενούμενοι βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία για το κύριο μέρος των εκδηλώσεων. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος και μίλησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χάρης Νούσιας, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του συλλόγου.

Ακολούθησε φαγητό και γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα, και πολύ χορό μέσα από μια διαδικασία κατά την οποία οι συμμετέχοντες γνωρίστηκαν μεταξύ τους, αντάλλαξαν απόψεις, άφησαν ελεύθερο τον εαυτό τους χωρίς τη «φορεσιά» και τις υποχρεώσεις του χορευτή, μέσα από το σύλλογο που εκπροσωπούσαν και διασκέδασαν αυτή τη φορά για τον εαυτό τους.

Το «Πολιτιστικό ημερολόγιο» στην Τσαριτσάνη

μικρό απόσπασμα από την εκπομπή "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ"




Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος για τις εκδηλώσεις του Συλλόγου, ήταν η παρουσία της παραγωγής «Πολιτιστικό Ημερολόγιο», τηλεοπτικής εκπομπής που μεταδίδεται σε 13 περιφερειακά τοπικά κανάλια και στο διαδίκτυο. Η εκπομπή, που παρουσιάζει η Σουζάνα Καζάκα και σκηνοθετεί η Ζωή Γανίτη, κάλυψε το Συμπόσιο αλλά και τα μνημεία του τόπου μας, προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο την Τσαριτσάνη.

Ευχαριστίες του Συλλόγου


Θερμές ευχαριστίες από το Δ.Σ. του Συλλόγου προς όλους όσους βοήθησαν ώστε να πετύχει η σπουδαία αυτή εκδήλωση που ανέλαβε και έφερε σε πέρας ο Σύλλογος.
-       Προς τους συνοδούς των συλλόγων και των χορευτικών τμημάτων.
-       Τους ξεναγούς, για την πολύ καλή ξενάγηση που εντυπωσίασε κατά κοινή ομολογία τους επισκέπτες,
-       Τις γυναίκες του συλλόγου, για τις πίτες και τα άλλα παραδοσιακά εδέσματα που προσφέρθηκαν,
-       Τον Λουκά Παπαδήμο που πρόσφερε το τσίπουρο,
-       Το τυροκομείο του Γιώτσα στην Ελασσόνα για την προσφορά τοπικής φέτας,
-       Τους καταστηματάρχες και επαγγελματίες της Τσαριτσάνης για την άψογη συνεργασία τους ,
-       Το Δήμο Ελασσόνας και της ΚΕΔΕ για τα τραπεζοκαθίσματα,
-       Τον Νίκο Λιάκο από τη Λάρισα για την προσφρά που μας έδωσε για τις τέντες και τα σκέπαστρα της πλατείας,
-       Την ορχήστρα και,
-       Τον χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου Τάσο Γεωργούλα.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα
Στο περιθώριο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των εκπροσώπων των Συλλόγων που έλαβαν μέρος στις εργασίες του Συμποσίου. Εκεί αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες, εξέλεξαν τον διοργανωτή του επόμενου «13ου Πανελληνίου Συμποσίου», ενώ από τον Μορφωτικό Σύλλογο δόθηκαν αναμνηστικά


Σύσκεψη εθελοντών για την καλύτερη προετοιμασία του συμποσίου

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Powered By Blogger

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP