ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εντυπωσιακή κινητοποίηση στην Τσαριτσάνη

>> 27.2.11




Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, εκατοντάδες κάτοικοι της Τσαριτσάνης συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στην Κεντρική πλατεία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυναν η εκπαιδευτική κοινότητα και οι φορείς της κωμόπολης, και διατράνωσαν την αντίθεση τους στο προωθούμενο σχέδιο κατάργησης του Γυμνασίου και Λυκείου Τσαριτσάνης.
Η σημερινή εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό συγκέντρωση αποτελεί συνέχεια των δυναμικών κινητοποιήσεων στις οποίες προχωρά το τελευταίο διάστημα η κοινωνία της Τσαριτσάνης, κινητοποιήσεις οι οποίες αναμένεται να ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με έκδηλη ανησυχία και οργή οι μαθητές, οι γονείς και ολόκληρη η κοινωνία της Τσαριτσάνης παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα τις εξελίξεις, καταγγέλλοντας προειλημμένες αποφάσεις. Το ενδεχόμενο κλεισίματος του Γυμνασίου και του Λυκείου, που στεγάζονται στην περίφημη «Οικονόμειο Σχολή», θα πλήξει και θα φέρει μαρασμό στην ιστορική κωμόπολη, η οποία παρουσιάζει έντονη κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα.

Ακολούθησε πορεία μέχρι την Εθνική οδό Λάρισας- Κοζάνης, όπου έλαβε χώρα συμβολικός αποκλεισμός. Στους διερχόμενους οδηγούς μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό και ζητήθηκε η συμπαράστασή τους στον αγώνα.

Σημειώνεται πως στη σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Αντώνης Σκυλλάκος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θανάσης Παιδής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ελασσόνας Μιλτιάδης Βαρσάμης και Κώστας Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τσαριτσάνης Αχιλλέας Μητσιμπόνας, Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και μαζικών οργανώσεων, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί κα πλήθος κόσμου.

Στους συγκεντρωμένους μοιράστηκε ανακοίνωση του Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, με το εξής περιεχόμενο:



Ξεσηκωμός! Όλοι στον αγώνα…
Οι αποφάσεις για το κλείσιμο του Γυμνασίου και Λυκείου Τσαριτσάνης έχουν ήδη παρθεί.
Εντάσσονται στο γενικότερο σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων που προωθεί το Υπουργείο παιδείας και αποτελούν κομμάτι των γενικότερων αναδιαρθρώσεων για την παιδεία.

Η ιστορία δεν παραγράφεται!
Το 1670 ιδρύθηκε στην Τσαριτσάνη ένα από τα πρώτα σχολεία στο Θεσσαλικό χώρο και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Δίδαξαν εδώ σπουδαίες μορφές του Ελληνισμού και δάσκαλοι του γένους, όπως οι Νικόλαος Πεταλιάς, Χρύσανθος Κουλούρης, Αθανάσιος Θεμελής, Σεβαστός Λεοντιάδης, Ευγένιος Βούλγαρης, Ιωάννης Δημητριάδης Πέζαρος, Δανιήλ Φιλιππίδης, Γρηγόριος Κωνσταντάς, Κωνσταντίνος Κούμας και ο Κωνσταντίνος Οικονόμος Εξ Οικονόμων.
Το 1910 ιδρύεται η Οικονόμειος Σχολή, η οποία μετά το 1912 εξελίσσεται σε ένα από τα πρότυπα Γυμνάσια του κράτους και το μοναδικό σε ολόκληρη την επαρχία Ελασσόνας, μέχρι το 1943.

Δημόσιο Σχολείο- μόρφωση για όλους
Ο αγώνας μας, είναι αγώνας πρώτα από όλα για το Δημόσιο Σχολείο.
Στηρίζουμε τους μαθητές στους οποίους ανήκει το μέλλον, και είναι αυτοί που κυρίως πλήττονται…
Θα μείνουν λίγα πολυδύναμα σχολεία, που θα ανήκουν στους Δήμους, οι οποίοι χωρίς πόρους θα καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες επιβαρύνοντας τους γονείς. Έρχονται νέα βάρη για τα λαϊκά νοικοκυριά.
Έρχονται σχολεία διαφοροποιημένα και κατηγοριοποιημένα. Μπαίνουν φραγμοί στη μόρφωση: μόρφωση για λίγους.

Κανένας εφησυχασμός
Ξέρουμε ότι ο αγώνας μας είναι δύσκολος. Ανεξάρτητα από την έκβασή του, θετική ή αρνητική, να αξιοποιηθεί απ’ όλους…
Να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα για τις αιτίες και τον ρόλο που παίζουν, για την πολιτική που υπηρετούν όσοι παίρνουν τις αποφάσεις.

Τους λέμε:
Ας κλείσουν όσα σχολεία θέλουν. Ας μας φορτώσουν νέα βάρη. Ας σαρώσουν κι άλλο τις ζωές μας. Ας μαυρίσουν το μέλλον μας.
Θα υποστούν το κόστος των αποφάσεών τους. Με κάθε χτύπημα, αφυπνίζονται συνειδήσεις. Με τον ενωτικό μας αγώνα, σφυρηλατούνται δεσμοί. Οργανώνεται η πάλη.

Από την μαρτυρική Τσαριτσάνη στέλνουμε μήνυμα αντίστασης και ελπίδας.
Ενότητα και συντονισμός της δράσης μας σε ολόκληρο το Δήμο Ελασσόνας.
Όλοι ενωμένοι- ψηλά το κεφάλι…
Έχουμε το δίκιο και θα τα καταφέρουμε!

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Powered By Blogger

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP