ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΣΤ

>> 17.2.11

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ
ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ



Σήμερα Πέμπτη 17 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στην Ελασσόνα και συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου από την εκπαιδευτική κοινότητα, τους φορείς και ολόκληρη την κοινωνία της Τσαριτσάνης που αντιδρά έντονα στο ενδεχόμενο κατάργησης της ιστορικής Οικονομείου Σχολής, του Γυμνασίου και του Λυκείου Τσαριτσάνης. Στους συγκεντρωμένους μοιράστηκε Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, με το παρακάτω περιεχόμενο: 


Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, Τσαριτσανιώτες και Τσαριτσανιώτισσες,
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση. Η προοπτική του «λουκέτου» της ιστορικής Οικονομείου Σχολής, που τόσα πολλά πρόσφερε στον ελληνισμό, είναι πιο κοντά από ποτέ.

Οι κοινωνικές συνέπειες του κλεισίματος των Σχολείων μας, Γυμνασίου και Λυκείου, είναι τεράστιες. Το χωριό μας πέφτει σε μαρασμό. Ο «Καλλικράτης» στα σχολεία θα έχει τις ίδιες επιπτώσεις που έχει στη ζωή μας ο «Καλλικράτης» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιπτώσεις που ήδη έχουμε αρχίσει να βιώνουμε.

Η κατάσταση έχει ως εξής:
Με τις εντολές και τις ευλογίες της «Τρόϊκας», το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία προχωρά σε ένα σαρωτικό σχέδιο κλεισίματος και συγχωνεύσεων σχολείων.

Η πολιτική αυτή δεν είναι βέβαια καινούργια. Έχει σχέση με την άγρια επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, την φορολεηλασία, την κατεδάφιση του Ασφαλιστικού συστήματος, τα χτυπήματα στη υγεία και την πρόνοια. Οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί είναι συνέχεια μιας χρόνιας πολιτικής συνεχούς υποβάθμισης της παιδείας, την ιδιωτικοποίησή της και την μετατροπή της από κοινωνικό αγαθό και παλλαϊκή ανάγκη σε εμπόρευμα, σε προϊόν που πουλιέται και αγοράζεται.

Αποτελεί πρόσχημα… «η ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η αξιοποίηση των υποδομών και η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, η παιδαγωγική λειτουργία των σχολείων», όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο.

Όλη αυτή η κατάσταση με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι πρέπει να μας βοηθήσει, να δώσουμε σκληρό αγώνα γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά ανεξάρτητα από την έκβασή του να διδαχθούμε από αυτόν και να βγάλουμε συμπεράσματα…

- Η παιδεία είναι δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό.
- Κανένας φραγμός στη μόρφωση.
- Να έχουν τη δυνατότητα όλα τα παιδιά του λαού να μαθαίνουν γράμματα, ανεξάρτητα από την καταγωγή και τις οικονομικές δυνατότητες των γονιών.
- Δημόσια και δωρεάν παιδεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Κάθε περιορισμός της δυνατότητας για ελεύθερη πρόσβαση στη μόρφωση είναι πρόκληση απέναντι στο λαό. Είναι θέση και στάση αντιπαιδαγωγική, αντιμορφωτική και οπισθοδρομική.

Πρέπει όλοι μας, δάσκαλοι, γονείς και μαθητές να μην πέσουμε στην παγίδα του Υπουργείου αλλά ούτε και να περιοριστούμε στην τοπική διάσταση του προβλήματος.

Αυτό που προέχει είναι να αποτραπούν τα σχέδια για το «Σχολείο της αγοράς» που θα σημάνει την είσοδο χορηγών στα σχολεία και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο ίδιο το περιεχόμενο της γνώσης, με μοναδικό σκοπό την άσκηση κερδοφόρας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Έρχεται περαιτέρω υποβάθμιση της εκπαίδευσης. Εξοντωτικά προγράμματα, χωρίς ουσιαστική μόρφωση, λιγότερος ελεύθερος χρόνος για τους μαθητές και τελικά ένα σχολείο που θα προετοιμάζει φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Να προετοιμάζονται οι γονείς πως έρχεται νέα επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών. Νέα έξοδα και νέα βάρη.

Τα σχέδια αυτά, μαζί με τον «Καλλικράτη», οδηγούν σε σχολεία που θα υπάγονται στους δήμους και στις επιχειρήσεις, σχολεία κατηγοριοποιημένα, τα οποία για την οικονομική τους επιβίωση θα στηρίζονται σε χορηγίες, ενώ οι γονείς θα καλούνται να πληρώνουν ακόμα περισσότερα για το «καλό του σχολείου».

Ο αγώνας, οποιαδήποτε μορφή και αν έχει θα είναι κενός, χωρίς ουσία και χωρίς καμία προοπτική επιτυχίας εάν δεν δούμε καθαρά τη ρίζα του προβλήματος, την πραγματική αιτία, που είναι η εφαρμοζόμενη πολιτική. Να δώσουμε περιεχόμενο στον αγώνα μας και να προσπαθήσουμε να τον συντονίσουμε με το υπόλοιπο μαθητικό, εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα.

Πρέπει να απαιτήσουμε:
- Κανένα κλείσιμο σχολείου σε ολόκληρο το Δήμο Ελασσόνας.
- Αναβάθμιση των υφιστάμενων σχολικών μονάδων.
- Αύξηση των δαπανών για την παιδεία και αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
- Χτύπημα της παραπαιδείας, την οποία προωθεί μεθοδικά η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, τονίζει πως κατάργηση της Οικονομείου Σχολής και το κλείσιμο σχολικών μονάδων στο Δήμο Ελασσόνας θα έχει τραγικές συνέπειες για όλους τους μαθητές του Δήμου και τους εκπαιδευτικούς. Τα συμφέροντα των μαθητών της Τσαριτσάνης είναι κοινά με αυτά των μαθητών της Ελασσόνας, της Καλλιθέας, του Λιβαδίου, της Κρανιάς, του Δομένικου. Η προωθούμενη πολιτική οδηγεί στο στοίβαγμα των μαθητών και αποτελεί την χαριστική βολή στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

- ΟΧΙ στο κλείσιμο της Οικονομείου Σχολής..
- Ενότητα και συντονισμός του αγώνα μαθητικού, γονεϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος του Δήμου.

Πατριώτες, Πατριώτισσες,
ο αγώνας να μην καταργηθούν τα σχολεία της Τσαριτσάνης είναι αγώνας για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, και είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας.

Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Powered By Blogger

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP