ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

>> 9.4.10

Η εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται στην ομώνυμη συνοικία της Τσαριτσάνης, χτισμένη σε περίοπτη θέση. Είναι η μεγαλύτερη αλλά και η πιο νέα εκκλησία της κωμόπολης. Είναι τρίκλιτη, ξυλόστεγη, κεραμοσκεπής, βασιλική. Χωρίζεται με δύο σειρές από κολόνες σε τρία μέρη (κλίτη), απ’ τα οποία το μεσαίο είναι φαρδύτερο. Τα κλίτη καλύπτονται με κοινή στέγη, σε σχήμα σαμαροειδές. Η οροφή είναι ξύλινη με αρμοκαλύπτες, που σχηματίζουν διάφορα έγχρωμα γεωμετρικά σχήματα. Στο κέντρο σχηματίζεται ένα μεγάλο οκτάγωνο, που περιβάλει τον Παντοκράτορα. Η κυκλοφορία γίνεται απ’ τη δυτική και απ’ τη νότια θύρα. Οι διαστάσεις του ναού είναι μήκος 22μ και πλάτος 16μ.

Στη νότια πλευρά αναφέρει η παράδοση υπήρχε άλλοτε το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωαννικείου από τον Όλυμπο της Βιθυνίας, το οποίο καταστράφηκε άγνωστο πότε και κάτω από ποιές συνθήκες.

Ο ναός κάηκε το 1986 και χτίστηκε πάνω στις παλαιές βάσεις και με πολύ μεγάλο μεράκι και αγάπη των κατοίκων καθότι αποτελεί τον Μητροπολιτικό ναό του χωριού. Γιορτάζει την Κυριακή της Ορθοδοξίας οπότε και τελείται το ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Οικονόμου, χωροστατούντος του Μητροπολίτου Ελασσόνας, ολοκλήρου του κλήρου της περιοχής, των Αρχών της επαρχίας και του Νομού καθώς και ολοκλήρου του λαού της Τσαριτσάνης. Την ημέρα αυτή εκτίθενται και τα άμφια του Οικονόμου. Επίσης γιορτάζει ο ναός την 15 Αυγούστου.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Powered By Blogger

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP