ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μνημεία της Τσαριτσάνης

>> 18.3.10

Παρά τις κατά καιρούς καταστροφές, μοναδικοί καλλιτεχνικοί θησαυροί διασώζονται μέχρι και σήμερα, κάνοντας την Τσαριτσάνη ξεχωριστή. Χτίσματα, Ζωγραφιές, Ξυλόγλυπτα, Εκκλησίες, Πύργοι είναι η ζωντανή απόδειξη ενός λαμπρού παρελθόντος, που φτάνει στην ακμή του το 18ο αιώνα.

Η γόνιμη γη και τα άξια χέρια των ανθρώπων συγκέντρωσαν άφθονο πλούτο. Εκκλησίες και αρχοντικά χτίζονται και στολίζονται με ζωγραφιές και ξυλόγλυπτα. Εκατοντάδες τετραγωνικών μέτρων τοιχογραφίες καλύπτουν τις εκκλησίες. Σκαλιστά τέμπλα, άμβωνες και δεσποτικοί θρόνοι, ασημένια και φλωροκαπνισμένα αγιοκάντηλα, πλουμισμένες εικόνες γεμίζουν το εσωτερικό τους.

Τα μοναστήρια της ξακουστά για την προσφορά τους στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, κτισμένα με ρυθμό Σταυροπηγιακό, προκαλούν στους επισκέπτες το θαυμασμό.

Επίσης οι Τσαριτσανιώτες για να διαφυλάξουν την περιουσία τους και την τιμή τους χτίσανε πύργους πανύψηλους μα χοντρούς τοίχους και πολλές πολεμίστρες. Για τον ίδιο σκοπό στην Τσαριτσάνη υπήρχαν και ακόμη υπάρχουν αρκετά λαγούμια και κρυψώνες.

Μέσα σε δέκα χρόνια, από το 1810 μέχρι το 1820 τα πάντα γκρεμίζονται. Έφυγε ο πλούτος από την Τσαριτσάνη και έμειναν οι πύργοι, κατακόρυφοι δείκτες ρολογιών, που άλλοτε έδειχναν μεσημέρι και τώρα μεσάνυχτα. Προσπάθησαν να υπερασπίσουν την άχρηστη πια ύπαρξή τους από τους καινούριους εχθρούς, την εγκατάλειψη και το χρόνο. Δυνατό χτύπημα ήταν και αυτό που δόθηκε στις 12 Μάρτη του 1943, όταν η μανία των κατακτητών παραδίδει την Τσαριτσάνη στις φλόγες.

Ακολουθεί η παράθεση κάποιων μνημείων που διασώζονται μαζί με φωτογραφικό υλικό.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Powered By Blogger

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP