ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Γενικά Στοιχεία

>> 18.3.10

Η Τσαριτσάνη και στο βάθος, σε απόσταση 4 μόλις χιλιομέτρων, η πόλη της Ελασσόνας

Η κωμόπολη της Τσαριτσάνης είναι χτισμένη στις παρυφές του κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 320 μέτρων. Βρίσκεται πάνω στο δρόμο της νέας εθνικής οδού Λάρισας- Κοζάνης και απέχει 38 χιλιόμετρα από την πόλη της Λάρισας, στο νομό της οποίας υπάγεται διοικητικά. Απέχει ακόμη 120 χμ. από Θεσσαλονίκη και 380 χμ. από την Αθήνα.

Το όνομα Τσαριτσάνη πιθανότατα έχει σλαβική προέλευση και σημαίνει «Βασιλούπολη». Στο Χρυσόβουλο της ιεράς μονής Παναγίας της Ολυμπιώτισσας, επί αυτοκράτορος Ανδρονίκου Β’ Κομνηνού (1296), αναφέρεται σαν Σταρίστα ή Σταρίτα. Με το όνομα αυτό αποκαλούνταν και σε βουλγαρικά έγγραφα. Αργότερα απαντάται σαν Σταρίτσανη, Σαρίτσιανη και Τσαρίτσιανη.

Η έκταση της είναι 60.000 στρέμματα και το έδαφος της ημιορεινό. Κατά την θεωρία του Γάλλου γεωλόγου Μπουέ, η πεδιάδα της Τσαριτσάνης, που περιβάλλεται από τις πλαγιές του κάτω Ολύμπου και από μικρούς λόφους ήταν η κοίτη μιας αρχαίας λίμνης.
Πανοραμική άποψη της Τσαριτσάνης

Ο πληθυσμός ανέρχεται, με την τελευταία απογραφή, στους 2.648 κατοίκους.

Κάτω από το βάρος των δυσμενών συνεπειών της εφαρμογής της λεγόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εγκατέλειψε την αγροτική οικονομία. Ελάχιστοι είναι πλέον αυτοί που έχουν σαν κύρια απασχόληση τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρέμποροι που αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους στην Τσαριτσάνη και στη γειτονική Ελασσόνα. Υπάρχουν ακόμη αρκετοί επιστήμονες, δημόσιοι υπάλληλοι και εργάτες. Στο χωριό ζουν με τις οικογένειές τους αρκετοί οικονομικοί μετανάστες από την Αλβανία, και εργάζονται ως εργάτες γης και οικοδόμοι.

Η Τσαριτσάνη αποτελεί έδρα της ομώνυμης Κοινότητας, η οποία συστάθηκε με την ενσωμάτωσή της στο Ελληνικό κράτος, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1914 (Β.Δ./ΦΕΚ 3/1919). Καταργήθηκε με το νόμο των αναγκαστικών συνενώσεων «Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» (άρθρ. 1 του Ν. 259/1997) για να ενταχθεί στο Δήμο Ελασσόνας, από τον οποίο τελικά αποσπάται στις 1.1.2007 με τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων την 1η Μαρτίου 2006.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Powered By Blogger

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP